Štai ką vertėtų žinoti apie aistros vaisiumi vadinamas pasifloras 2 receptai šventėms ir kasdienai

Kaip susikurti romantiškų atostogų nuotaiką namuose, kai kelionės yra ribojamos? Tai galima padaryti greitai ir paprastai – tolimų kraštų vaisių aromatas ir skonis padės persikelti į pačius atokiausius pasaulio kampelius!

Geltoni vaisiai yra truputį saldesni už violetinius, tačiau visi ragavę sutiktų, jog bet kuris pasifloros vaisius yra labai gardus.<br> 123rf nuotr.
Geltoni vaisiai yra truputį saldesni už violetinius, tačiau visi ragavę sutiktų, jog bet kuris pasifloros vaisius yra labai gardus.<br> 123rf nuotr.
Monika Kubiliūtė.
Monika Kubiliūtė.
Tropinis glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Tropinis glotnutis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 9:17 AM

Vieni tokių egzotinių – pasiflorų vaisiai, kurių galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose. Angliškai parsifloros net vadinamos aistros vaisiais (passion fruit).

Pasiflorų vaisiai būna geltonos ir violetinės spalvos. Įdomu tai, kad violetinės pasifloros būna keliais centimetrais didesnės nei geltonos.

Geltoni pasifloros vaisiai turi būti laikomi 7-10 laipsnių temperatūroje, jie išsilaiko iki 2 savaičių. Tuo metu violetinė pasiflora 3-5 laipsnių temperatūroje gali laikytis net iki 5 savaičių.

Abiejų vaisių skoninės savybės šiek tiek skiriasi – geltoni vaisiai yra truputį saldesni už violetinius, tačiau visi ragavę sutiktų, jog bet kuris pasifloros vaisius yra labai gardus.

„Kaip ir kalbant apie bet kuriuos vaisius ar daržoves, verta mokėti atskirti, kurios pasifloros yra prinokusios, tinkamos skanauti.

Prisirpę pasiflorų vaisiai pasižymi sodria purpurine ar geltona spalva, o jų žievelė – su mažais įtrūkimais ir raukšlelėmis. Iš esmės – kuo ryškesnė spalva ir nelygesnė vaisiaus odelė, tuo labiau tikėtina, kad jis bus labiausiai prisirpęs.

Įdomu ir tai, kad pasifloros kambario temperatūroje (nuo 20 laipsnių) išskiria labai daug etileno dujų, kurios svarbios vaisiaus nokimo procesui. Tad jei nusipirkote neprisirpusių pasiflorų, galite į dubenį sudėti bananus, pasifloras ir kitus vaisius – visi jie daug greičiau prinoks“, – patarimais dalijasi UAB „Augma“ rinkodaros vadovė Monika Kubiliūtė.

Pasiflorose gausu naudingų medžiagų, kaip vitamino C, A, magnio, kalcio, geležies. Šį pikantišką vaisių galima skanauti ir vieną, ir derinti su įvairiais desertais, tirštaisiais kokteiliais, netgi mėsos patiekalais ar salotomis.

Salotų padažas su pasifloromis

Reikės:

  • 2 pasiflorų (arba ¼ stiklinės pasiflorų tyrės)
  • ½ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. šaukštelio žaliųjų citrinų (laimų) sulčių
  • 1 arb. šaukštelio acto
  • 2 arb. šaukštelių medaus
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos

Perpjaukite pasifloras per pusę. Išgremžkite minkštimą į puodą. Virkite vaisiaus minkštimą ant vidutinės ugnies dažnai pamaišydami. Pašildykite beveik iki virimo, tada nuimkite puodą nuo ugnies. Minkštimą perkoškite per smulkų sietelį. Išmeskite sėklas, o sultims leiskite atvėsti.

Pasiflorų sultis, alyvuogių aliejų, žaliosios citrinos sultis, actą, medų ir druską suberkite į trintuvę ar virtuvinį kombainą ir maišykite, kol padažas taps vientisas. Salotų padažą šaldytuve galima laikyti iki savaitės. Prieš naudojimą gerai išmaišykite.

Šis padažas dera ne tik su įvairiomis salotomis, bet ir sūriais, jautiena, paukštiena. Skanaus!

Tropinis glotnutis

Reikės:

  • 3 pasiflorų
  • 1 banano, supjaustyto
  • 1 mažo mango, nulupto, supjaustyto
  • 300 ml apelsinų sulčių
  • ledo kubelių

Išskobkite pasiflorų minkštimą į trintuvę, sudėkite supjaustytus bananą ir mangą, įpilkite apelsinų sultis. Sutrinkite viską iki vientisos masės, patiekite su ledo kubeliais ir mėgaukitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.