Nekaloringa, bet itin naudinga žuvis: paruošti lengva, o skonis įtiks net išrankiausiems

Kartu su šviežio derliaus produktais parduotuvių lentynose atsiranda ir karpinių žuvų šeimai priklausančio plačiakakčio, kuris yra lengvai virškinamų baltymų, taip reikalingų mūsų organizmui, šaltinis. 

 Plačiakakčio filė.<br> „Jūros vėjas“ nuotr.
 Plačiakakčio filė.<br> „Jūros vėjas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-12 11:33, atnaujinta 2021-05-07 15:30

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norėdami praturtinti mitybą, be kitų organizmui svarbių produktų turėtume nepamiršti ir šios žuvies. Mat ji pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

„Reguliarus žuvies vartojimas yra vienas esminių geros savijautos akcentų. Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis. O bene svarbiausia žuvies savybė – šviežumas. Kad galėtume pasiūlyti šviežios žuvies, bendradarbiaujame su patikimais žuvininkyste užsiimančiais tiekėjais. Ne išimtis ir plačiakakčiai – visi procesai sudėliojami taip, kad iš tvenkinių ištrauktos žuvys parduotuves pasiektų kuo greičiau“, – teigia V.Juodkazienė. 

Anot jos, parsinešus namo rekomenduojama žuvį laikyti nulinėje temperatūroje, bet tinkama ir šalčiausia šaldytuvo vieta. O plačiakakčius, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–4 dienas.

Maitinasi natūraliais produktais 

Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas pasakoja, kad ši žuvis yra panaši į karpį – ji maitinasi natūraliais gamtoje susidariusiais produktais. Plačiakaktis, kaip ir karpis, taip pat gali būti ir laukinis, tačiau jeigu jis neauginamas specialiuose tvenkiniuose, jo maistinė vertė baltymų ir riebalų atžvilgiu yra mažesnė.

„Ši žuvis turi geresnę maistinę vertę, jei auginama tvenkiniuose. Kitaip tariant, yra pagauta ne laukinėje gamtoje. Pasirodo, tvenkinys jai – tinkamesnė vieta augti. Uždaroje aplinkoje galima kontroliuoti, kad žuviai užtektų planktono ir kitų reikalingų maistinių medžiagų. Būtent dėl šios priežasties maistinė jos vertė didėja“, – pasakoja R.Kriščiūnas.  

Anot įmonės vadybininko, plačiakaktis išsiskiria tuo, kad nors yra labai nekaloringas, pasižymi ir riebiai žuviai būdingų aminorūgščių gausa. 

„Nors plačiakaktis turi mažai riebalų, jame yra labai geras riebalų ir omega-3 bei omega-6 rūgščių santykis, o savo gerosiomis savybėmis jis yra panašus į vaivorykštinį upėtakį. Vartojant produktus, turinčius daug aminorūgščių, organizme sunkiau susikaupti kenksmingiems šlakams, mat ši medžiaga padeda pašalinti toksinus. Pastebėta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo žuvį, yra geresnės nuotaikos, emocinės sveikatos. Žuvyje esantis fosforas tekia ir didžiulę naudą smegenims“, – teigia R.Kriščiūnas. 

Svarbiausia – kokybė

Žuvininkas pasakoja, kad tvenkiniuose sugautas plačiakaktis yra iš karto apdorojamas ir iš jo yra padaroma filė, kuri vėliau pasiekia ir prekybos vietas.  

„Plačiakaktį žmonės yra įpratę matyti ne kaip visą žuvį, o kaip filė. Taip yra todėl, kad plačiakakčiai – itin didelės žuvys. Jie gali užaugti ir net iki kelių dešimčių kilogramų. Kalbant apie plačiakakčio kokybę – didžiausias dėmesys skiriamas žuvies šviežumui. Visi procesai, susiję su jos apdorojimu, yra daromi labai greitai, kad parduotuves ji pasiektų būdama aukščiausios kokybės“, – pasakoja žinovas. 

Anot R.Kriščiūno, plačiakakčius iš dalies galima priskirti ir sezoninėms žuvims. Mat tvenkiniuose veisiama žuvis šaltuoju metų laiku žiemoti nusileidžia į patį vandens telkinio dugną. O tik prasidėjus pavasariui, kai vanduo pradeda lėtai įšilti, ji palieka savo žiemos buveinę.

Pasakodamas apie plačiakakčio gaminimo būdus R.Kriščiūnas sako, kad ši žuvis ypatingo paruošimo nereikalauja ir siūlo paprastą orkaitėje keptos plačiakakčio filės receptą.  

Plačiakaktis su daržovėmis

Reikės: 

  • plačiakakčio filė
  • kelių svogūnų
  • kelių morkų
  • poros skiltelių česnako
  • raudonosios paprikos
  • citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • šviežių petražolių

Gaminimas 

Pirmiausia, jeigu reikia, pašaliname žuvies žvynus. Tuomet žuvies filė supjaustome stambiais gabalais. Į įkaitintą keptuvę pilame alyvuogių aliejaus ir joje kelias minutes pakepiname supjaustytas daržoves. Viską pagardiname druska, pipirais, įdedame smulkiai pjaustyto arba sutrinto česnako ir nuolat maišydami viską dar pakepiname kelias minutes. 

Daržovių troškinį dedame į skardą, ant viršaus dedame žuvies gabalus. Ant žuvies pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, beriame žiupsnelį druskos, pipirų ir užspaudžiame citrinos sulčių. Galiausiai viską pašauname į apie 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15–20 min. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.