Mėsos duona užkariauja pirkėjų simpatijas

Parduotuvių lentynose, šaldytuvuose ir vitrinose galima rasti gausybę įvairiausių mėsos gaminių – tiek lietuviškų, tiek užsienietiškų. Mėgstamiausią nesunkiai suranda rūkytų, vytintų, keptų arba virtų gaminių mėgėjai.

Vokiška mėsos duona su kiaušiniais.
Vokiška mėsos duona su kiaušiniais.
Kepta „Kaimiška“ mėsos duona su sėklomis.
Kepta „Kaimiška“ mėsos duona su sėklomis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 10:00 AM

Nustebinti išrankų vartotoją šiandien gana sunku, todėl bendrovės „Rivona“ mėsos cecho darbuotojai kasmet ieško naujų idėjų, naujų skonių, kuriais galėtų pradžiuginti pirkėjus.

„Šįkart mintimis ir prisiminimais nukeliavome į nuostabią Vokietijos virtuvę, garsėjančią kiaulienos patiekalais“, – pasakojo bendrovės „Rivona“ mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.

Šalia Šilalės įsikūrusio mėsos padalinio darbuotojai „Norfos“ pirkėjams pasiūlė paragauti kaimiškos mėsos duonos – gaminio, kuris primena netikrą zuikį, tačiau yra šiek tiek kitoks.

Praėjusią vasarą pradėta gaminti mėsos duona netrukus atrado savo pirkėjus – šį gaminį jie vertina dėl gero skonio, vienijančio tradicijas ir naujoves. Patrauklu ir tai, kad mėsos duoną pasirinkus skirtingus priedus galima patiekti vis kitaip ir atrasti naujų skonių.

Kas yra mėsos duona? Kodėl ji taip vadinama?

„Mėsos duona yra nacionalinis Vokietijos ir Belgijos patiekalas, taip pat ji yra garsiųjų vokiškų ir švediškų mėsos kukulių giminaitė. Bavarijoje atsiradusią mėsos duoną galima vadinti visos mėsos duonos promočiute – šiame krašte buvo užregistruotas pirmasis tokio patiekalo receptas.

Jo išradimas susijęs su tikru istoriniu asmeniu: patiekalą 1776 metais sukūrė Bavarijos sosto šeimininko asmeninis virėjas. O pirmą kartą mėsos duona žmonijos istorijoje paminėta kulinarinėje knygoje „Apicus“ (Roma), kurios rankraštis datuojamas dar V amžiumi“, – pasakojo D.Vaišvilienė.

Dabar vokiečių šeimose nė viena šventė nepraeina be mėsos duonos. Ji patiekiama su bulvėmis, garstyčių padažu ir įvairiais garnyrais.

Šis užkandis mėgstamas ir kaimyninėje Austrijoje, o ypač ji išpopuliarėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose, į kurias jos receptą atvežė emigrantai iš Europos.

„Tad jei pirmą kartą girdite apie tokį patiekalą kaip mėsos duona, rekomenduojame paragauti“, – pasiūlė D.Vaišvilienė.

Mėsos duona labai panaši į netikrą zuikį, kurį lietuviai tikrai mėgsta ir vertina. Šį gaminį taip pat gamina „Rivonos“ mėsos cechas, o jo įsigyti galima visose „Norfos“ parduotuvėse.

Tad kuo mėsos duona skiriasi nuo netikro zuikio?

„Pirmiausia skiriasi forma: netikras zuikis yra apvalus, o duona – stačiakampė, duonos kepaliuką primenančios formos. Be to, skiriasi vienam ir kitam produktui gaminti naudojamos žaliavos, o tai lemia skirtingą skonį ir gaminio struktūrą bei išvaizdą“, – paaiškino technologė.

„Rivonos“ ceche kepamos kaimiškos mėsos duonos receptūrą sukūrusi D.Vaišvilienė pasakojo, kad ją ruošiant naudojama mėsa su įvairiomis daržovėmis – svogūnais, morkomis, savojiniais kopūstais, prancūziškomis pupelėmis, porais, pomidorais, paprikomis bei moliūgų sėklomis.

„Šie pagardai suteikia ne tik pikantiško skonio bei išvaizdos, bet ir papildo duoną baltymais bei skaidulomis. Todėl mūsų kepama mėsos duona yra dietiškesnė, sveikesnė žmogaus organizmui“, – atskleidė technologė.

Kaimiška mėsos duona kepama specialiose formose, todėl šis gaminys įgauna duonos kepaliuką primenančią formą.

Per mėnesį iškepama apie 1000 kilogramų šios duonos, ji populiarėja ir sulaukia daugybės pagyrų.

Nors keptas netikras zuikis vis dar populiaresnis, nes tai labiau pažįstamas tradicinis gaminys, kuris nuo seno buvo gaminamas kaime kaip šventinio stalo puošmena, be to, kepta kaimiška mėsos duona yra brangesnė, dabar jos paragauti gali kiekvienas – „Norfos“ parduotuvėse iki gegužės 5 dienos jos galima įsigyti net su 38 procentų nuolaida.

Šis gaminys turėtų patikti tiek mėgstantiems tradicinius skonius, tiek ieškantiems naujovių.

Jis puikiai tiks ir kasdieniam, ir švenčių stalui.

Su kokiais pagardais rekomenduojama valgyti mėsos duoną?

„Daugelis namų šeimininkių mėgsta mėsos duoną, nes ji palengvina maisto ruošimą. Šis patiekalas gali būti patiekiamas kaip pagrindinis ar šaltasis užkandis – su bulvėmis, duona, įvairiomis daržovėmis ar kitokiais pagardais“, – patarė D.Vaišvilienė.

Vokiška mėsos duona su kiaušiniais

Reikės:

  • 1 kg maltos kiaulienos ir jautienos,
  • 2 kiaušinių,
  • 1 svogūno (sukapoto),
  • pusės puodelio baltos duonos trupinių arba batono,
  • 1,5 a. š. druskos,
  • 0,5 a. š. pipirų,
  • 3 kietai išvirtų kiaušinių.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą, kiaušinius, kapotą svogūną (jei norite, galite jį apkepti aliejuje), duonos trupinius, druską ir pipirus.

Virtus kiaušinius nulupkite.

Į kepimo formelę, išteptą riebalais, dėkite pusę mėsos mišinio, paguldykite kiaušinius ir uždenkite juos likusia mėsa.

Paviršių galite uždengti šoninės juostelėmis.

Kepkite 50–60 minučių. Ar iškepė, tikrinkite termometru – temperatūra kepsnio viduje turi siekti 74 laipsnius.

Iškepusiai mėsos duonai leiskite pastovėti 10 minučių, tada pjaustykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.