Choreografė namiškius lepina patiekalais iš arbūzų: nuo sriubos iki deserto

Choreografė, Merginų estetikos akademijos įkūrėja Kristina Burneikienė (37 m.) vasaros neįsivaizduoja be arbūzo. Įmantrius valgius iš jo gaminanti kaunietė svarsto išleisti knygą, kurioje surašytų pačios kurtus receptus, kaip panaudoti šį vaisių, moksliškai laikomą uoga.

Choreografė K.Burneikienė žino tiek receptų iš arbūzų, kad galėtų išleisti knygą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Choreografė K.Burneikienė žino tiek receptų iš arbūzų, kad galėtų išleisti knygą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Choreografė K.Burneikienė su dukra Perla dažną dieną gaivinasi arbūzais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Choreografė K.Burneikienė su dukra Perla dažną dieną gaivinasi arbūzais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arbūzų mėgėja P.Burneikytė yra kylanti gimnastikos žvaigždė, Lietuvos hiphopo čempionė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Arbūzų mėgėja P.Burneikytė yra kylanti gimnastikos žvaigždė, Lietuvos hiphopo čempionė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kepti arbūzai.
 Kepti arbūzai.
 Arbūzų ir kivių ledai.
 Arbūzų ir kivių ledai.
 Arbūzų ir fetos salotos.
 Arbūzų ir fetos salotos.
 Šalta arbūzų sriuba.
 Šalta arbūzų sriuba.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 7:16 PM

Arbūzą ir iš jo paruoštų patiekalų šiltuoju sezonu ant K.Burneikienės stalo galima išvysti kone kasdien.

Juos mėgsta visa choreografės šeima, ypač Lietuvos hiphopo čempionė, gimnastė dukra Perla (7 m.) ir mažasis sūnus Adas (4 m.).

„Vaikystėje tėvų šiltnamiuose arba tiesiog sode patys augindavome arbūzus. Žinoma, jie saldumu ne visada prilygdavo atvežtiniams iš saulėtų kraštų.

Tačiau iš arbūzų derliaus ruošdavome įvairius patiekalus, dažniausiai desertus: ledus, kokteilius, šerbetus, džemus. Jeigu pritrūkdavo saldumo, patiekalus gardindavome cukrumi arba medumi“, – kalbėjo K.Burneikienė.

Nors daugelis žmonių įsitikinę, jog arbūzas yra vaisius, kaunietė tikino, kad moksliškai jis laikomas uoga, turinčia rutulišką formą ir storą žievę.

Daugybę metų šokiui paskyrusi moteris arbūzą vertina ne tik dėl jo skonio, bet ir dėl mažo kaloringumo. Todėl arbūzas ir iš jo paruošti valgiai tinka laikantis dietos. Jis valo organizmą, neapsunkina skrandžio, skatina virškinimo sistemos darbą, padeda deginti riebalus.

„Iš sultingojo arbūzo ir toliau ruošiu nuo vaikystės pamėgtus desertus. Juos vis tobulinu, suteikdama naujų skonių, papildydama vis kitais produktais, maišydama su lietuviškais ir egzotiškais vaisiais, uogomis, eksperimentuodama su įvairiais pabarstukais, sėklomis“, – pasakojo pašnekovė, kuri naudoja ne tik įprastą raudonąjį, bet ir geltonąjį arbūzą.

K.Burneikienė iš arbūzo gamina ir visos šeimos pamėgtą šaltą sriubą. Kad ji nebūtų labai skysta ir taptų maistingesnė, kaunietė ją ruošia arbūzą maišydama su bananais. Ją gardina iš manų ir grietinėlės pagaminta piurė, kurią dar kiek pasaldina medumi arba trupučiu cukraus.

Tokia sriuba karštą vasaros dieną tampa tikra atgaiva ir jai, ir vaikams.

Išskirtinių skonių ieškanti K.Burneikienė arbūzo gabalėliais siūlė paskaninti ir įvairias salotas. Ypač ji mėgsta ruošti arbūzo, raudonojo svogūno ir įvairių sūrių salotas.

Arbūzas dera ir su rūkyta vištiena, kitais žalumynais.

„Jeigu nenorite ruošti salotų, pagaminkite greitą užkandį iš arbūzo gabalėlių ir fetos ar pelėsinio sūrio.

Arbūzą aš dar paskaninu kariu arba ciberžolėmis, šafranu. Raginu visus nebijoti eksperimentuoti ir su kitais prieskoniais. Galbūt jums pavyks išgauti visiškai naujo skonio patiekalų“, – sakė K.Burneikienė.

Šį sezoną kaunietė namiškius lepina nauju patiekalu – keptais arbūzo gabalėliais, kurie skanūs ir karšti, ir atvėsę.

Valgį moteris gamina naudodama kokosų miltus, kokosų aliejų, kokosų drožles ir kiaušinio plakinį arba skystą medų. Gabalėlius moteris kepa ant silpnos ugnies, apkepdama juos iš visų šonų.

„Kai pirmąkart tokiu būdu pakepiau arbūzo gabalėlius ir namiškių paprašiau juos prapjovus pasakyti, kas viduje, to padaryti niekam nepavyko.

Vieni spėjo, kad tai tunas, kiti – kad raudona mėsa. Kad valgis paruoštas iš arbūzo, šeima pasakė tik jo paragavusi“, – juokėsi K.Burneikienė.

Patiekalus choreografė mėgsta papuošti ir uogomis bei augalų žiedais, lapeliais. Kai už lango žydi alyvos, moteris maistą gražina baltais ir violetiniais jų žiedais.

Kaunietė pasiūlė dar keletą būdų, kaip arbūzu pagyvinti ir papuošti vaišių stalą.

Vaikų šventei arbūzą ne raikykite riekelėmis, o patiekite linksmų širdelių ar kitokių figūrėlių. Jas suformuokite sausainiams gaminti skirtomis formomis.

Perpjautą ir išskobtą arbūzą naudokite kaip indą vaisiams.

Mažas arbūzas tiks kaip lėkštė valgiams patiekti.

Jį reikia perpjauti, išskobti vidų. Iš vieno arbūzo turėsite dvi lėkštes.

Arbūzo rutuliukai arba gabalėliai puikiai tiks kaip ledukai kokteiliui atvėsinti. Juos bent porą valandų prieš naudojimą reikia palaikyti šaldiklyje.

Arbūzą naudokite įvairiems kokteiliams pagardinti.

Šalta arbūzų sriuba

Reikės:

  • 0,8 kg arbūzo
  • 2 bananų
  • 2 kivių
  • saujelės juodųjų sezamų sėklų
  • 4 puodelių manų, cukraus ir grietinėlės piurė
  • citrinų sulčių

Išvirkite tirštą manų, cukraus ir grietinėlės piurė, išpilstykite į puodelius ir atšaldykite. Supjaustyto arbūzo gabalėlius (tik minkštąją dalį) ir nuluptus bei susmulkintus bananus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės, įlašinkite citrinų sulčių.

Dėkite indą su arbūzo sriuba į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų. Prieš patiekdami išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į lėkštes. Įdėkite iš puodelio išverstą manų ir grietinėlės piurė, papuoškite kivių gabalėliais, arbūzo gabalėliu, sezamų sėklomis. Jeigu reikia, pasaldinkite cukrumi.

Arbūzų ir kivių ledai

Reikės:

  • 0,5 kg arbūzo
  • 2 kivių
  • 1 banano
  • pusės avokado
  • šlakelio citrinų sulčių
  • pabarstukų

Arbūzą supjaustykite, įspauskite šlakelį citrinų sulčių ir sutrinkite iki vientisos masės. Jeigu norisi saldžiau, įdėkite šiek tiek medaus arba cukraus. Palaukite, kol nusistovės putos. Masę supilstykite į ledų formeles, palikdami apie 5 centimetrus nuo viršaus neužpildytus. Formeles dėkite į šaldiklį ir laikykite maždaug pusantros valandos.

Paruoškite kivių sluoksnį. Iki vientisos masės sutrinkite kivius, 1 bananą ir pusę avokado. Šią masę supilkite šalia sušaldytos arbūzo masės. Palikite nakčiai šaldytuve. Prieš valgydami pagardinkite pabarstukais.

Arbūzų ir fetos salotos

Reikės:

  • 0,5 kg arbūzo
  • 1 raudonojo svogūno
  • 100 g fetos
  • bazilikų lapelių
  • 2 a. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 1 a. š. mangų padažo

Supjaustykite raudonąjį svogūną griežinėliais ir sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, arbūzą pjaustykite kubeliais, susmulkinkite fetą. Sudėkite produktus į dubenį, pašlakstykite žaliųjų citrinų sultimis, papuoškite bazilikų lapeliais, lėkštės kraštą pagražinkite mangų padažu.

Kepti arbūzai

Reikės:

  • 0,4 kg arbūzo
  • 2 v. š. medaus arba 1–2 kiaušinių
  • 2 v. š. kokosų miltų
  • 1 v. š. kokosų drožlių
  • 1. v. š. kokosų aliejaus
  • kelių šilauogių

Supjaustykite arbūzą trikampiais gabalėliais, įmerkite į medų arba kiaušinio plakinį, po to apvoliokite kokosų miltuose, dar kartą panardinkite į medų ar kiaušinio plakinį ir vėl apvoliokite kokosų miltuose, dar kartą panardinkite į medų ar kiaušinio plakinį ir apvoliokite kokosų drožlėse. Kepkite su kokosų aliejumi keptuvėje, kol apskrus. Svarbu, kad ugnis nebūtų didelė.

Patiekite lėkštėje su šilauogėmis, apiberkite cukraus pudra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.