Pasimėgauti stintomis galima ne tik žiemą: kelios gudrybės, kaip jas ruošti, kad tirptų burnoje

Stintos – nedidukės, Lietuvoje populiarios žuvys, kurių garbei mūsų šalyje net yra organizuojamos šventės. Stintos – gardžios žuvys, kurios puikiai tinka ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalas.

Stintos iš šalies atrodo kaip masalas žuvims, tačiau jų skonis paruošus šias žuvis – ypatingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stintos iš šalies atrodo kaip masalas žuvims, tačiau jų skonis paruošus šias žuvis – ypatingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stintos iš šalies atrodo kaip masalas žuvims, tačiau jų skonis paruošus šias žuvis – ypatingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stintos iš šalies atrodo kaip masalas žuvims, tačiau jų skonis paruošus šias žuvis – ypatingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas.<br>LR archyvo nuotr.
Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 10:00 AM

Vis dėlto norint skaniai iškepti stintas, būtina žinoti keletą svarbių dalykų apie stintas ir jų kepimo gudrybes, kurios garantuos tokį gardų stintų skonį, jog jas norėsis skanauti vėl ir vėl.

Nedidelės, tačiau daug maistinių medžiagų turinčios žuvys

Stintos yra mažos anadrominės žuvys (tai reiškia, kad jos migruoja iš gėlo vandens į sūrų vandenį). Jos neršia upėse ir gyvena savo gyvenimą jūroje, panašiai kaip ir šapalai, dryžuoti ešeriai ir lašišos.

Stintos iš šalies atrodo kaip masalas žuvims, tačiau jų skonis paruošus šias žuvis – ypatingas. Dažniausiai pasitaikančios stintos yra sidabrinės, permatomos žalios ir turinčios sidabrinę nugarėlę.

Šios žuvys dažniausiai valgomos visos, įskaitant odą, galvą ir uodegą. Taip pat itin mėgstami yra švelnaus skonio stintų ikrai, kurie taip pat yra praturtinti organizmui naudingomis medžiagomis, kaip ir pats stintų minkštimas.

Verta žinoti, kad stintose yra daug svarbių vitaminų ir mineralų. Juose yra mineralų, tokių kaip kalcis, kuris padeda apsaugoti kaulus ir dantis bei padeda tinkamai susitraukti raumenims; fosforas, kuris padeda maistą paversti energija ir padeda pernešti maistines medžiagas į ląsteles ir iš jų.

Taip pat stintose yra ir kalio, kuris padeda palaikyti pastovų širdies plakimą. Šiose mažose žuvelėse taip pat yra vitamino D, kuris padeda sustiprinti jūsų dantis ir kaulus bei B grupės vitaminų, kurie padeda maistą paversti energija, reikalinga sveikai odos, plaukų, kraujo ir smegenų funkcijoms palaikyti.

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas teigia, kad vitamino B 12 100 gramų stintų yra daugiau nei rekomenduojama visos paros norma. Vadinasi, suvalgius 100 gramų stintų tą dieną nebūtina valgyti kitų B12 turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, jautienos.

Stintos, kaip ir dauguma kitų žuvų, puikiai papildo svorio reguliavimo programą. Trijose stintų porcijose yra tik 82 kalorijos. Stintos taip pat turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios skatina cholesterolio pusiausvyrą ir gerina širdies sveikatą mažindamos nusėdusias apnašas arterijose. Tai iš tiesų puiki žuvis norint sukontroliuoti svorį, vis dėlto dažniausiai stintos yra kepamos aliejuje, apvoliojamos miltuose ar tešloje, todėl tai gali padidinti energinę stintų vertę.

Norint išsaugoti stintų nekaloringumą, verta jas kepti ne saulėgrąžų, o alyvuogių aliejuje bei pasistengti naudoti kuo mažiau tešlos ar miltų.

Be to, stintos turi mažai žmogaus organizmui pavojingo gyvsidabrio. Jungtinių Valstijų aplinkos apsaugos agentūros teigimu, stintos yra vienos mažiausiai savyje gyvsidabrio turinčių žuvų, todėl yra tinkamos valgyti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

Stintų paruošimas gamybai

Stintų minkštimas yra subtilaus skonio, taip pat šiek tiek riebus. Dažniausiai stintos yra kepamos tešloje arba tiesiog pabarstant jas miltais.

Stintos dažniausiai parduodamos šaldytos, nes jos greitai genda, tačiau jei pasiseka rasti šviežių, tuomet galima pasidaryti be galo gardų patiekalą. Šaldytos stintos yra plačiai prieinamos įvairiose prekybos centruose. Juose stintos visada yra greitai sušaldomos ir dažniausiai yra pardavinėjamos dideliuose maišeliuose.

Jei ruošiate šaldytas stintas, jų nereikėtų kepti vos ištraukus iš šaldymo kameros. Pirmiausia reikėtų stintas atšildyti, palikus pasistovėti bent pusvalandį. Tai reikalinga tam, kad kepant jas neišsiskirtų per didelis vandens kiekis ir nesugadintų stintų skonio.

Atšildžius stintas, nuplaukite jas actu ir vandeniu, tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei norite, kad stintos būtų kuo traškesne plutele, kad jos gerai apkeptų, pasistenkite, jog stintos būtų kuo sausesnės.

Stintas paruošti galima įvairiais būdais, tačiau vienas populiariausių – paruoškite po 1 šaukštą druskos ir juodųjų pipirų mišinį lėkštėje. Tai paprastas, tačiau stintoms labai tinkantis prieskonių duetas.

Stintoms taip pat reikia sausos tešlos miltų, į kuriuos galima pamirkyti žuvį ir iš karto ją kepti. Taip pat, norint apkepti stintas, galima gaminti įvairias tešlas, kurias sudaro miltai, kiaušinis ir pienas. Į tokias tešlas galima įmaišyti įvairių prieskonių žolelių: petražolių, krapų ir kitų. Svarbiausia yra naudoti lengvą tešlą, pavyzdžiui, tempuros tešlą, tik taip bus galima „suvaldyti“ šią subtilią, minkštą žuvį.

Stintų gamyba

Stintos yra gėlavandenės žuvys, kurias galite garinti, kepti orkaitėje, kepti keptuvėje ar ant anglies grotelių. Stintos turi deramą mėsos kiekį mažai žuviai, todėl tai pakankamai sotus maistas.

Džiovintų stintų skonis – taip pat tirpstantis burnoje, vis dėlto jos gana retesnis maistas ant žmonių stalo. Stintos yra mažos, o visas mažas žuvis, tikrai reikėtų valgyti visas: tai yra, skanauti kartu su galva, žarnomis, ikrais, uodega.

Jei valgant visą žuvį vis dėlto jus trikdo tai, kad turite valgyti neišdorotą žuvį, galima nupjauti galvą įstrižai nuo galvos viršaus link pelekų Tokiu būdu nereikės valgyti nei galvos, nei žuvies vidurių.

Pats populiariausias stintos gamybos būdas – stintų kepimas keptuvėje. Kepimui keptuvėje taip gerai netinka jokia kita žuvis. Tai tradicinis stintų paruošimo būdas, kuris nereikalauja daug pastangų ir laiko.

Vis dėlto kelias taisykles privalote įsidėmėti, jei norite mėgautis stintomis. Norėdami, kad kepta stinta ištirptų burnoje, žuvį turėtumėte kepti tol, kol ji bus tik aukso rudos atspalvio.

Labai svarbu neperkepinti stintų. Bet koks tamsesnis stintos atspalvis reiškia, kad jūs išdžiovinote stintų viduje esančias sultis ir padarėte jas pernelyg traškias. Traškumas – būtinas gardžiuojantis stintomis, tačiau jis turi būti subtilus.

Norėdami, kad stintos būtų aukso rudos spalvos ir sultingos, nustatykite savo keptuvę ant vidutinės temperatūros, o kai ji bus karšta, įpilkite aliejaus. Kokosų aliejus, alyvuogių aliejus ar bet kokio tipo augalinis aliejus yra geras pasirinkimas.

Įpylus aliejų, stintas nedelsiant dėkite į keptuvę. Jei lauksite, kol aliejus įkais, rizikuosite žuvį padaryti pernelyg traškią.

Keptos stintos gali būti puikaus skonio, jei jų gamyba bus daroma teisingai. Atminkite, kad žuvys turi natūralių sulčių, kurios joms suteikia sultingą skonį ir tekstūrą. Jūsų darbas ruošiant maistą yra pabandyti išsaugoti tas natūralias sultis, tuo pačiu pridedant kitų skonių nuo kepimo procedūros.

Stintų patiekimas

Stintų pateikimas – taip pat svarbi stintų gamybos dalis. Prieš patiekdami stintas, ant jų išspauskite citrinų sulčių. Tai suteiks stintoms rūgštaus skonio ir jos nebus pernelyg sūrios.

Papuoškite stintas prieskoninėmis žolelėmis: petražolėmis ar krapais, taip pat šalia galite padėti salotų dubenėlį.

Prie stintų tinkamos visos salotų rūšys: sultenės, špinatai, gūžinės salotos. Salotos suteiks patiekalui traškumo ir taip pat pridės naudingų organizmui medžiagų.

Galite salotas patiekti su bet kokiu jums patinkančiu garnyru, nes jos puikiai derinamos su bet kuo. Patiekite šalia orkaitėje keptas bulvytes, paprastuosius ar ruduosius ryžius, padėkite šalia ruginės duonos ar pagardinkite patiekalą salotomis.

Beje, stintas daugelis valgo be garnyro – kadangi jų skonis intensyvus, jos traškios ir gardžios, todėl nereikalauja ypatingo garnyro.

Išbandykite kelis originalesnius stintų receptus:

Keptos stintos pikantiškame marinate

Jums reikės:

  • Stintos 1 kg
  • Miltai 1 stiklinė (-ės)
  • Aliejus 100 ml
  • Česnakas 4 skiltelė (-ės)
  • Lauro lapai 3 vnt.
  • Malta paprika 1 arb. šaukštelis
  • Rozmarinas 1 vnt
  • Vynas baltas 200 ml
  • Baltojo vyno actas 4 šaukštas (-ai)

Gaminimo būdas:

Išvalytas stintas apvolioti miltuose ir iškepti aliejuje. Iškepusias stintas vienu-dviem sluoksniais sudėti į indą. Kol stintos vėsta, paruošti marinatą.

Į įkaitintą keptuvę įpilti 2-3 šaukštus aliejaus, sudėti peiliu sutraiškytas česnako skilteles, lauro lapelius. Šiek tiek apkepti. Tuomet įmesti rozmarino šakelę, pipirų žirnelius.

Įberti maltą papriką ir iškart įpilti vyną, kad paprikos milteliai neparuduotų. Kaitinti, kol vynas užvirs, tuomet įpilti vyno actą, įberti druskos pagal skonį, viską išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.

Paruoštu marinatu užpilti stintas. Indą su stintomis uždengti. Kai stintos su marinatu atvės, indą pastatyti į šaldytuvą ir palikti pastovėti mažiausiai nakčiai. Kitą dieną jau galima skanauti.

Ingredientai:

  • Krapai,
  • Kvietiniai miltai, 0.5 stiklinės,
  • Stinta, 1 kilogramas,
  • Druska,
  • Aliejus, 6 valgomieji šaukštai

Gaminimo būdas:

Nuvalytos žuvys nuplaunamos, apdžiovinamos ir pasūdomos. Įsisūrėjusios žuvys pavoliojamos miltuose ir iškepamos aliejuje.

Iš žuvų galvų, pelekų ir smulkių žuvelių išverdamas sultinys, nukošiamas, pridedama krapų stiebų ir, pavirinus 15 minučių, vėl nukošiamas.

Karštu sultiniu apipilamos žuvys ir padedamos šaltai. Prieš patiekiant sultinys nupilamas, o žuvis pabarstoma smulkiai supjaustytais krapų lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.