Lietuviai prie grilio: šašlykus su actu keičia egzotiški kepsniai

Apanglėjusi bulvė iš laužo – ilgesingas daugelio vaikystės prisiminimas, tačiau šiandien tokiu patiekalu tenkintųsi retas. Todėl gamintojai ir prekybininkai verčiasi per galvą siekdami įtikti įnoringų klientų skoniui.

Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija.<br>T.Bauro nuotr.
Pikantiškos dešrelės.
Pikantiškos dešrelės.
Tradicinis vasaros šašlykas.
Tradicinis vasaros šašlykas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-06-19 11:48

Kepsninės lietuvių kiemuose pradeda rūkti vos pašildžius pavasario saulei, o sulaukus vasaros ir rimtesnių karščių grilio sezonas įsisiūbuoja visu smarkumu. Yra žmonių, kurie kepti maistą lauke virš žarijų įsigudrina ištisus metus, tačiau tokia populiari ši veikla tapo tik pastaraisiais metais.

Daugiau kaip 20 metų darbo patirtį sukaupusi bendrovės „Rivona“ mėsos technologė Daiva Vaišvilienė pamena, kad seniau pirmas šašlykų valgymas dažniausiai būdavo per masinį lauke vykstančių Joninių šventimą: „Tada netgi oras kvepėdavo nuo keptų šašlykų aromato.“

Nemari klasika

Pasak specialistės, anksčiau pramoniniu būdu šašlykų buvo gaminama mažai. Dažniausiai juos žmonės gaminosi namuose patys arba jų paragauti buvo galima kavinėse – anuomet populiariose šašlykinėse.

Nebuvo ir jokios specialios įrangos, todėl mėsa pjaustoma, marinuojama, išmaišoma būdavo rankiniu būdu.

„O šašlykus beveik visi gamino naudodami tuos pačius prieskonius ir priedus, tik kiekvieno gamintojo proporcijos buvo skirtingos. Gamindavo iš kiaulienos sprandinės, marinuodavo su actu (arba obuolių sultimis), su daug pipirų ir svogūnų ir gerai viską išmaišydavo, kad iš svogūnų sultys išsiskirtų. Ir jie būdavo tokie švelniai rūgštūs, sultingi ir pakraščiuose apskrudę“, – populiariausią receptą atskleidžia specialistė.

Vienodai ruoštiems šašlykams ir priedai buvo panašūs: dažniausiai juos valgydavo su ryžiais, acte švelniai pamarinuotais svogūnais ir pomidorų padažu.

Nauja savaitgalių tradicija

Pašnekovė pastebi, kad dabar atšilus orams lauke kepama mėsa ir įvairūs jos produktai tampa bene kiekvieno savaitgalio šeimos tradicija: „Keičiantis vartotojų įpročiams keitėmės ir mes, gamintojai. Galiu pasakyti, kad griliui skirtų produktų asortimentas tikrai išsiplėtė. Kuriame naujas receptūras, ieškome naujų prieskonių, išskirtinių priedų, marinatų.“

Lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų patiekalų bei skonių. Siekdama patenkinti augančią paklausą Šilalės rajone įsikūrusi įmonė gamina didelę griliui skirtų produktų įvairovę: nuo įvairiausių mėsos pusgaminių iki šviežių ir virtų dešrelių.

„Kadangi grilio produktų poreikis vis didėja, įmonėje turime modernią įrangą, kuria galime pagaminti didesnius kiekius šašlykų, marinuotų šonkaulių, šviežių dešrelių, virtų dešrelių, skirtų kepti“, – pasakoja maisto technologė.

Pirkėjams gaminiai pateikiami patogiose pakuotėse – kibirėliuose arba vakuuminėse pakuotėse, o visa įmonės produkcija prekiaujama išimtinai tik „Norfos“ prekybos sistemoje.

Asortimentą keičia kasmet

„Naujoves diktuoja ir vartotojai, ir mūsų pačių entuziazmas bei patirtis, ir gyvenimo būdas – norime, kad būtų paprasta gaminti, skanu, estetiška, šviežia, sveika, – sėkmingo produkto savybes vardija D.Vaišvilienė. – Mūsų įmonėje gaminama keletas rūšių marinuotų pusgaminių, kurie skirti kepti, – tai marinuoti šonkauliukai, marinuota karka ir keletas rūšių šašlykų. Šių gaminių asortimentas kiekvieną vasaros sezoną pasipildo naujais gaminiais.“

Gamybai naudojama tik šviežia mėsa, ji išpjaustoma iš pačioje įmonėje paskerstų kiaulių. Populiariausi gaminiai ruošiami iš kiaulienos sprandinės, nes ši mėsa ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai.

Mėsa porcijuojama, gardinama įvairiais natūraliais prieskoniais ir žolelėmis arba marinuojama specialiai ruoštais aliejiniais arba tradiciniais, šiek tiek rūgščiais marinatais su prieskoniais ir svogūnais.

Stoję prie kepsninių lietuviai jau nevengia eksperimentuoti ir drąsiai ieško naujų skonių, „ant bangos“ – įdomūs, netikėti deriniai.

Todėl šių metų „Rivonos“ naujiena – sausai marinuotas sprandinės „Pikantiškas“ šašlykas, kurio gamybai naudojami apelsinų ir obuolių sulčių milteliai, papajų ekstraktas. Skonio pikantiškumu neatsilieka ir populiarus „Argentinietiškas“ šašlykas, kuriam marinuoti naudojamas tik subtilaus skonio prieskoninių žolelių mišinys.

„O tradicinį šašlyką mes gaminame kasmet, nes tai populiarumo neprarandantis skonis. Ir Joninių šventei turime paruošę jau daugelį metų populiarų kiaulienos „Laužo“ šašlyką. Visada mėgstami ir marinuoti šonkauliai, kuriems ypatingo skonio suteikia naudojamų prieskonių įvairovė: raudonieji pipirai, svogūnai, pomidorai, kmyninis kuminas, česnakų laiškai ir mairūnas“, – teigia D.Vaišvilienė.

Darbą palieka profesionalams

Nusprendusiems šašlykus marinuoti patiems parduotuvių tinklo „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius kepti virš žarijų rekomenduoja rinktis „marmurinę“ mėsą, tarp raumenų skaidulų turinčią šiek tiek riebalų: „Riebaliukas suteikia mėsai daugiau skonio ir sultingumo, neleidžia išdžiūti. Kiaulienos mėsoje tai būtų sprandinė, jautienos – antrekotas“, – sako jis.

Tačiau norinčių dar prieš užkuriant kepsninę ilgai sukiotis virtuvėje mažėja. Taupydami laiką ir pasitikėdami profesionalų sukurtais skoniais klientai mielai renkasi jau paruoštus gaminius, kuriuos lieka tik dėti virš kaitros ir iškepti.

„Per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė tai, kad dabar parduodame kur kas daugiau marinuotų mėsos gaminių ir šašlykų. Taip pat pastaruoju metu labai populiarėja brandintos jautienos kepsnių kepimas, to prieš dešimt metų išvis nebuvo“, – pabrėžia D.Bartošius.

Tuo metu D.Vaišvilienė pastebi, kad pastaraisiais metais didėja virtų (vadinamųjų baltų) dešrelių, skirtų kepti, paklausa, o šio vasaros sezono „Rivonos“ naujovė – klasikinės „bavariško“ skonio dešrelės su krapais.

Viskas, ko reikia

Vasaros sezono metu šviežios ir marinuotos mėsos „Norfoje“ nuperkama 20 procentų daugiau nei šaltuoju sezonu, o marinuota mėsa ir šašlykai sudaro apie trečdalį visos parduodamos mėsos, teigia D.Bartošius.

„Esant geriems orams, karštomis dienomis prekyba grilio prekėmis padidėja bent 30, o gal ir 50 procentų“, – jam antrina Vilniuje veikiančios „Norfos bazės“ vadovė Svetlana Burbienė.

O grilio prekės – ne vien mėsa ir jos gaminiai, bet ir specialiai kepti skirti sūriai, žuvis, įvairūs barbekiu padažai, iešmai, grotelės, kepsninės...

„Siekiame, kad klientas viską, ko prireiks griliui, galėtų įsigyti vienoje vietoje. Kasmet atnaujiname ir papildome asortimentą. Štai ir šio sezono naujiena mūsų parduotuvėse – brandinta jautiena. Nors tai nepigus produktas, bet populiarus. Tie, kurie supranta apie mėsą ir vertina kokybę, išties perka“, – sako S.Burbienė.

Dėmesys ekologijai

Dar viena pastarųjų metų tendencija, pastebima kone visose gyvenimo srityse, – pastangos tausoti mus supančią aplinką. Dėl to gamintojai kūrybiškai ieško kuo patogesnių ir ekologiškesnių pakuočių, vienkartinius stalo įrankius iš plastiko parduotuvių lentynose keičia popieriniai ir pan.

„Esu kalbėjusi su pirkėju, kuris pasakojo, kad visiškai atsisako aplinkai kenksmingo degiojo skysčio. Jam mūsų parduotuvėje turime alternatyvą – specialias ekologiškas prakuras“, – į mažą, bet svarbią smulkmeną dėmesį atkreipia „Norfos bazės“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.