Plaukų stilistas K. Murauskas iš braškių ruošia ne tik desertus: išbandykite jo atrastus pikantiškus derinius Salotų ir užkandžio receptai

Prinokusios braškės plaukų stilistui Karoliui Murauskui (36 m.) yra ženklas, kad atėjo tikra vasara. Iš šių uogų kaunietis ne tik ruošia desertus ir kitus patiekalus, bet ir naudojasi neįkainojama gamtos dovana grožiui puoselėti.

K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
K. Murauskas braškes derina ne tik su desertais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Salotos su vištiena.<br>M.Patašiaus nuotr.
Salotos su vištiena.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pelėsinio sūrio užkandis su braškėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pelėsinio sūrio užkandis su braškėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 9:22 AM

Prasidėjus braškių sezonui raudonskruosčių uogų ir iš jų paruoštų patiekalų ant K.Murausko stalo galima išvysti kone kasdien.

„Labai laukiau lietuviškų braškių. Man patinka ką tik darže nuskintos uogos. Jos itin skanios ir naudingos. Nors sakoma, kad geriausia braškes valgyti neapdorotas, iš jų mėgstu ruošti įvairius valgius“, – sakė Karolis.

Dažniausiai jis save ir aplinkinius palepina gardžiais desertais. Vieni jų lengvai paruošiami, kitiems pagaminti reikia daugiau laiko ir pastangų.

Greičiausiai paruošiamas desertas yra braškės su sutirštintu saldintu pienu arba neseniai parduotuvių lentynose jo atrastu sutirštintu kokosų pienu. Pastarasis tinka tiems, kurie nemėgsta ar negali vartoti gyvulinės kilmės pieno produktų. Šviežias nuplautas braškes reikia pagardinti keliais šaukšteliais sutirštinto pieno.

K.Murauskui patinka iš braškių paruošti panakotą, iškepti nedidelius keksus, sušaldyti braškinius ledus.

„Karštą vasaros dieną atgaivinančių ledų pasigaminu greičiau nei per valandą. Reikia maždaug pusės litro braškių, apie 300 mililitrų kefyro, šiek tiek cinamono, gvazdikėlių, nedidelio gabalėlio šokolado, mėtų lapelių, apelsinų žievelių.

Šaldytas uogas, kefyrą ir cukrų suplaku dideliame inde elektriniu plaktuvu, pagardinu cinamonu ir gvazdikėliais.

Ledus palieku pusei valandos šaldymo kameroje. Po to apibarstau juos šokoladu, papuošiu mėtų lapeliais ar apelsinų žievelėmis ir galiu valgyti ar vaišinti kitus“, – kalbėjo grožio ekspertas.

Tokius ledus kaunietis ruošia ir pasibaigus braškių sezonui. Tuomet jis naudoja šaldytas uogas, kurių jo šaldiklyje netrūksta kasmet. Braškes plaukų stilistas šaldo indeliuose. Prieš tai uogas jis nuplauna, nusausina, kitaip jos sulips ar virs koše, ir tik tada deda į talpyklas. Šaldytos braškės puikiai tinka į šampaną.

K.Murauskas pagal internete, knygose rastus ar paties sugalvotus receptus kepa ir braškinius pyragus bei tortus.

„Esu ne kartą gaminęs braškių želė plokštainį, pyragą su braškių uogiene, tortą su braškėmis ir maskarpone, šių uogų tortą su šampanu, tačiau man labiausiai pavyksta ir daugiausia pagyrų sulaukia biskvitinis tortas su daug šviežių braškių ir plakta grietinėle“, – patikino Karolis.

Nors iki šiol dar nėra mėginęs virti braškių uogienės, K.Murauskas neabejoja, kad jeigu pabandytų, jam pavyktų išvirti saldų ir skanų gardėsį.

Išradingas kaunietis šias uogas naudoja ir gamindamas salotas, ruošdamas užkandžius su pelėsiniu sūriu, net karštuosius vištienos, antienos ar kalakutienos patiekalus.

„Mano kulinarinė patirtis rodo, kad braškės ypač skanu su krūtinėle. Šis skonių derinys yra puikus ir vertinamas gurmanų“, – teigė K.Murauskas.

Daugybę vitaminų ir mikroelementų turinčios braškės, vyro tikinimu, yra nuostabi gamtos dovana, kuri puikiai tinka ir kaip grožio priemonė.

Šios uogos puikiai tinka dantims balinti. Braškių kaukėmis K.Murauskas palepina ir savo odą. Uogos suteikia jai stangrumo, lygumo ir išvalo nešvarumus, o jų sultys nuramina, kai oda nudega saulėje, mažina kapiliarų išsiplėtimą.

Salotos su braškėmis ir vištiena

Reikės:

  • 5–6 braškių
  • 50 g špinatų
  • 50 g raudonojo kopūsto
  • 100 g fetos
  • 6 slyvinių pomidorų
  • 1 agurko
  • 30 g alyvuogių
  • 100 g keptos vištienos krūtinėlės

Padažui reikės:

  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. balzaminio acto
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

Špinatus, smulkintą kopūstą, pjaustytus pomidorus ir agurką, alyvuoges sumaišykite, užtrupinkite fetos, sudėkite ketvirčiais ar riekelėmis pjaustytas braškes. Padažu, pagamintu iš aliejaus, acto, pipirų ir druskos, viską apšlakstykite. Salotas gardinkite vištienos krūtinėlės gabalėliais.

Užkandis su pelėsiniu sūriu ir braškėmis

Reikės:

  • 100 g pelėsinio sūrio
  • 100 g braškių
  • 3–4 alyvuogių
  • 2 rozmarinų šakelių
  • 2 nesaldžių sausainių
  • žiupsnio juodųjų ir baltųjų sezamų sėklų

Susmulkinkite alyvuoges, sūrį supjaustykite pailgais gabalėliais, kelias braškes supjaustykite riekelėmis, o kitas palikite nesmulkintas. Sudėkite į lėkštę, pabarstykite sezamų sėklomis, papuoškite rozmarinų šakelėmis, tinka nesaldūs sausainiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.