Virtuvę pamėgusios emigrantės receptai iš Majamio sklinda po visą pasaulį

„Tai, ką gyvendama Lietuvoje mačiau amerikietiškuose filmuose ir serialuose, atvykus į JAV virto realybe“, – pasakojo Majamyje (JAV) gyvenanti Liucija Galinytė (28 m.).

Liucija stebina amerikiečius draugus ir pažįstamus, kad pati kasdien ruošia pusryčius, pietus ir vakarienę, tuo džiugindama tiek vyrą Anthony, tiek savo kuriamo tinklaraščio skaitytojus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Liucija stebina amerikiečius draugus ir pažįstamus, kad pati kasdien ruošia pusryčius, pietus ir vakarienę, tuo džiugindama tiek vyrą Anthony, tiek savo kuriamo tinklaraščio skaitytojus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Pasak Liucijos, per pandemiją Majamyje žmonės pradėjo labiau vertinti laiką, praleidžiamą lauke.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pasak Liucijos, per pandemiją Majamyje žmonės pradėjo labiau vertinti laiką, praleidžiamą lauke.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pasak Liucijos, per pandemiją Majamyje žmonės pradėjo labiau vertinti laiką, praleidžiamą lauke.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pasak Liucijos, per pandemiją Majamyje žmonės pradėjo labiau vertinti laiką, praleidžiamą lauke.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lipnūs vištienos sparneliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lipnūs vištienos sparneliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Takai su jautiena.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Takai su jautiena.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 27, 2021, 9:50 PM, atnaujinta Jul 28, 2021, 6:52 AM

Lietuvė įsitikino, kad amerikiečiai tikrai nelinkę ruošti valgio, – jie maitinasi restoranuose ar baruose, perka paruoštą maistą. Skirtingai nei lietuvių, sugrįžusių prie namų maisto, net ir pandemija neprivertė jų atsistoti prie viryklės.

Užtat Liucija stebina amerikiečius draugus ir pažįstamus, kad pati kasdien ruošia pusryčius, pietus ir vakarienę, tuo džiugindama tiek vyrą Anthony, tiek savo kuriamo tinklaraščio skaitytojus.

Saulėtosios Floridos valstijos mieste gyvenančiai lietuvei su savo vyru netenka stumdytis virtuvėje: Liucija ten galėtų praleisti nors ir visą dieną, o Anthony tik užsuka kavos. Tačiau jis mielai ragauja viską, ką pagamina lietuvė žmona.

Prienuose užaugusi Liucija įkūrė tinklaraštį „Lithuanian in the USA“, kuriame visus receptus aprašo ne tik lietuviškai, bet ir angliškai.

Tad su savo vaikystės ar naujai atrastais patiekalais ji supažindina ne tik vyrą, bet ir būrį sekėjų visame pasaulyje.

– Ar per pandemiją, kai daugelis sugrįžo į virtuves, pajutote didesnį tinklaraščio skaitomumą? Kokie receptai buvo populiariausi? – paklausiau Liucijos.

– Didesnė mano tinklaraščio skaitytojų dalis – lietuviai. Iš tiesų pastebėjau, kad žmonės ėmė daugiau gaminti namuose. Tais mėnesiais, kai buvo paskelbtas karantinas, mano receptų skaitomumas smarkiai išaugo.

Nenustebau, kai pamačiau, kad vieni populiariausių receptų – tokių tradicinių valgių kaip kibinai ar bulviniai blynai. Kur kas labiau nustebino tai, kad mano skaitytojai pastaraisiais metais gamino daugiau tortų ir pyragų negu prieš metus.

– Gal floridiečiai taip pat ėmė daugiau gaminti patys? Ar jie buvo užsidarę namuose kaip ir didelė pasaulio dalis?

– Man atrodo, kad Majamyje žmonės pradėjo labiau vertinti laiką, praleidžiamą lauke. Čia faktiškai kiekvieną dieną ištisus metus geri orai. Jei nereikia eiti į darbą arba galima dirbti iš namų, laisvu laiku dauguma traukia į lauką.

Nors per pirmąją pandemijos bangą buvo uždaryti didieji parkai, gatvėse ar kitose vietose galėdavai pamatyti daugybę bėgiojančių, vaikštančių, važinėjančių dviračiais ar tiesiog besidžiaugiančių geru oru žmonių.

Kalbant apie maisto gaminimą, aš faktiškai visada gaminu pati, bet, sprendžiant pagal mano draugus ar pažįstamus, negalėčiau pasakyti, kad žmonės grįžo į virtuves. Mat JAV labai paprasta ne tik užsisakyti maisto į namus, nesvarbu, kur gyventum, bet ir yra daugybė restoranėlių, kuriuose galima nusipirkti įvairiausio maisto neišlipant iš automobilio.

– Vadinasi, dar daug žmonių nemoka ar nenori gaminti, nes visada maitinasi pusgaminiais arba užeigose, kavinėse, restoranuose?

– O taip! Kai atvykau gyventi į JAV, tai, ką mačiau amerikietiškuose filmuose ar serialuose, virto realybe.

Amerikiečiai tikrai nemėgsta gaminti – perka daugybę pusgaminių, pietums ar vakarienei dažnai renkasi greitojo maisto restoranus. Tačiau dėl šių įpročių jie visiškai nesuka sau galvos – jie tiesiog taip įpratę nuo vaikystės. O kaip neįprasi, kai valgyti picą, dešrainį ar mėsainį pietums ir vakarienei yra tapę norma.

Žinoma, ne visų amerikiečių tokie valgymo įpročiai. Tam tikra dalis praktikuoja labai sveiką gyvenimo būdą ir renkasi sveiką maistą, bet tai vis dar labai maža dalis.

– Kokie patiekalai populiariausi Floridoje? Ko įdomaus teko paragauti?

– Floridoje, kaip ir visoje Amerikoje, galima rasti įvairiausių pasaulio virtuvių. Majamyje populiariausios yra Lotynų Amerikos virtuvės – kubiečių, meksikiečių, argentiniečių, ekvadoriečių ir kitos. Juk Majamyje gyvena labai daug žmonių, atsikrausčiusių iš šių Lotynų Amerikos šalių. Tad natūraliai šių šalių patiekalai, restoranai, maisto produktai yra paplitę visoje Floridoje.

Mažiau populiarios virtuvės Floridoje, manau, būtų kinų, indų, tailandiečių, rytų europiečių.

Turbūt labiausiai specifinis patiekalas Floridoje – kepti aligatoriaus arba delfino gabalėliai. Aligatoriaus dar neteko ragauti, bet delfinas yra tokio pat skonio kaip bet kuri kita balta žuvis.

– Kaip per pandemiją pasikeitė gyvenimas Floridoje – atostogų rojuje? Ar buvo užsidarę restoranai, parduotuvės?

– Per pirmąją pandemijos bangą Florida buvo užsidariusi tik 2,5 mėnesio – nuo kovo vidurio iki gegužės pabaigos. Po to pamažu buvo atidaryti ir prekybos centrai, parduotuvės, restoranai, barai.

Iki lapkričio dar buvo kažkokių apribojimų, bet po to suvaržymų visiškai neliko ir jei ne kaukės, net nežinotum, kad toks reiškinys kaip pandemija apskritai egzistuoja.

Floridiečiams ypač pasisekė šiais metais, nes per antrąją pandemijos bangą nebuvo jokių ribojimų. Kitose valstijose ir apskritai pasaulyje buvo ilgi karantinai, daugybė apribojimų, o mes gyvenome tarsi kitame pasaulyje. Ne veltui daugybė amerikiečių iš kitų valstijų ėmė masiškai kraustytis į Floridą.

Dėl to nepaprastai užaugo nekilnojamojo turto kainos ir paklausa.

Kiek yra tekę bendrauti su žmonėmis, dirbančiais nekilnojamojo turto srityje, dauguma sako tą patį: Floridoje nelabai ir liko ką parduoti. Vieną savaitę paskelbiama apie namo pardavimą, kitą jis jau nupirktas.

Mat labai daug amerikiečių iš šiaurinės JAV dalies, ypač Niujorko, keliasi į Floridą. Anksčiau gatvėje pamatydavai vos vieną kitą automobilį su Niujorko numeriais, o dabar jų daugybė. Žmonės iš kitų valstijų keliasi ne tik į Floridą, bet ir į Teksasą, Šiaurės Karoliną – jie ieško patrauklesnio klimato, būsto kainų ir apskritai palankesnės mokesčių sistemos.

– Kokia padėtis ir nuotaikos dėl koronaviruso Floridoje dabar? Ar daug žmonių skiepijasi, ar tai keičia padėtį?

– Jau nuo praėjusio rudens nuotaikos Floridoje labai pakilios. Nors dar šių metų pradžioje Floridoje koronavirusu užsikrėtė nemažai žmonių, nebuvo uždarytos jokios įstaigos, restoranai, barai, kirpyklos ar parduotuvės, nebuvo jokių didelių ribojimų, išskyrus kaukių dėvėjimą, todėl floridiečiai nelabai ir turėjo kuo skųstis.

Jungtinėse Valstijose pasiskiepyti galima kur nori ir kokia nori vakcina – tokia galimybė suteikta net ir užsieniečiams.

Beveik pusė floridiečių jau pasiskiepiję, o kiti arba neskuba, arba net neketina skiepytis.

Amerikiečiai užsispyrę, jų nuomonės niekas nepakeis ir šiuo jų bruožu aš labai žaviuosi.

Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu (6 porcijos)

Reikės:

  • 1–1,3 kg vištų sparnelių
  • 1 didelės skiltelės česnako
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 a. š. druskos
  • 2 žiupsnių juodųjų pipirų

Barbekiu padažui:

  • 250 ml barbekiu padažo
  • 3,5 v. š. medaus
  • 2 v. š. natūralaus arba paprasto pomidorų padažo

„Ranch“ (grietinės ir svogūnų) padažui:

  • 3 v. š. grietinės
  • 1 v. š. majonezo
  • 1/3 mažo svogūno
  • 1 mažos skiltelės česnako
  • 2 v. š. pieno arba (riebios) grietinėlės
  • 0,5 a. š. citrinų sulčių
  • 2 žiupsnių druskos
  • 1 žiupsnio juodųjų pipirų

Sparnelius nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Be to, pašalinkite mažiausią sparnelio dalį, kiekvieną sparnelį perpjaukite perpus.

Viename dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, paprikos miltelius ir pipirus. Nulupkite česnako skiltelę, sutrinkite česnakų spaustuku ir sumaišykite su prieskoniais.

Į dubenį sudėkite sparnelius, gerai išmaišykite, kad pasidengtų marinatu.

Palikite kambario temperatūroje trumpai marinuotis, kol paruošite barbekiu padažą ir įkais orkaitė.

Barbekiu padažui į nedidelį puodą sudėkite visus ingredientus, gerai išmaišykite ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol padažas užvirs.

Padažą virkite maždaug 3 minutes vis pamaišydami. Po to nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, uždėkite orkaitės groteles. Ant grotelių išdėliokite sparnelius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45 min., po to apverskite ir kepkite dar 20 min.

Barbekiu padažą supilkite į didelį dubenį.

Kai sparneliai iškeps, sudėkite juos į barbekiu padažą, išmaišykite ir vėl išdėliokite ant grotelių (dubenyje dar liks barbekiu padažo, bet jį panaudosite vėliau).

Sparnelius pašaukite atgal į orkaitę, padidinkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite dar 10–13 min.

„Ranch“ padažui labai smulkiai susmulkinkite svogūną, česnakų spaustuku išspauskite česnaką. Viename dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.

Kai sparneliai iškeps, sudėkite į dubenį su likusiu barbekiu padažu, išmaišykite ir patiekite su grietinės ir svogūnų padažu.

Takai su troškinta jautiena (12 mažų takų)

Reikės:

  • 12 mažų kukurūzų miltų tortilijų
  • 500 g jautienos
  • 1 kg pomidorų
  • 4 česnako skiltelių
  • 6 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 l vandens
  • 1 laurų lapelio
  • 0,5 a. š. džiovintų raudonėlių
  • druskos, juodųjų pipirų

Pomidorų salsai reikės:

  • 2 vidutinio dydžio pomidorų
  • 0,5 nedidelio svogūno
  • 0,5 žaliosios citrinos
  • 1 mažos šviežios Chalapos paprikos
  • 5 šviežių kalendrų šakelių
  • druskos

Jautieną supjaustykite didesniais gabalėliais. Apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais.

1 kg pomidorų supjaustykite mažais gabalėliais. Česnako skilteles lengvai sutraiškykite peiliu (nereikia nulupti).

Puode ant vidutinės aukštesnės ugnies įkaitinkite 6 v. š. alyvuogių aliejaus, sudėkite česnako skilteles ir laurų lapelį. Pakepinkite 1 min., sudėkite pusę jautienos gabalėlių, kepkite, kol apskrus, ir išimkite iš puodo. Po to sudėkite likusią dalį jautienos, apkepkite ir išimkite iš puodo.

Į tą patį puodą sudėkite pomidorus. Troškinkite, kol nuo pomidorų nugaruos visas skystis. Tada pomidorus nuolat maišydami patroškinkite dar 5 min. Suberkite jautienos gabalėlius, užpilkite 1 l vandens, įdėkite 1 a. š. druskos, 0,5 a. š. juodųjų pipirų, uždenkite puodą ir troškinkite 2 valandas ant vidutinės ugnies. Jautiena turi visiškai suminkštėti. Jei jautiena šiek tiek kieta, patroškinkite kiek ilgiau.

Po to jautieną išimkite iš puodo ir gabalėlius suplėšykite šakute. Iš pomidorų išimkite česnako lukštus. Susmulkintą jautieną dėkite atgal į puodą, įberkite džiovintų raudonėlių ir kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol išgaruos visas skystis. Paragaukite, ar netrūksta druskos ir pipirų. Palikite šiltai puode, kol patieksite takus.

Pomidorų salsai nulupkite svogūną ir labai smulkiai supjaustykite. 2 pomidorus, Chalapos papriką ir kalendrų lapelius taip pat supjaustykite labai smulkiai. Viską sudėkite į vieną dubenį, išspauskite žaliosios citrinos sultis, apibarstykite druska ir išmaišykite.

Ruošdamiesi patiekti takus kiekvieną tortiliją pašildykite sausoje keptuvėje iš abiejų pusių, laikykite uždengtas sausu virtuviniu rankšluostėliu, kad neatšaltų.

Ant kiekvienos tortilijos uždėkite po šiek tiek jautienos, pomidorų salsos ir patiekite. Galite pagardinti grietine ar tarkuotu fermentiniu sūriu.

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.