Namuose Ariogaloje šeimininkaujanti Emilija: skaniai gaminti galima ir turint nedaug produktų 4 receptai

Namų šefe save vadinanti tinklaraštininkė Emilija Žemaitė (27 m.) sostinėje ištvėrė vos pusmetį ir grįžo arčiau gimtojo kaimo – į Ariogalą Raseinių rajone. Kasdien vyrui gaminanti šeimininkė nuo virtuvės pailsėjo tik per medaus mėnesį. Bet spėkite, ar nepasiilgo maisto ruošos?

Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pagrindinis Emilijos patiekalų kritikas – jos vyras Eimantas Žemaitis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Pagrindinis Emilijos patiekalų kritikas – jos vyras Eimantas Žemaitis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Hanami dango“ – japoniškas desertas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Hanami dango“ – japoniškas desertas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Purūs rikotos blyneliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Purūs rikotos blyneliai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Makaronai su gaiviu avokadų padažu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Makaronai su gaiviu avokadų padažu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Saldžiai aštrios ančiukų kulšelės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Saldžiai aštrios ančiukų kulšelės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-08-12 17:40

Turi ji ir kitą profesiją. Iš Verėduvos kaimo Raseinių rajone kilusi Emilija yra baigusi anglų filologijos bakalauro studijas. Kurį laiką dirbo vertėja su individualios veiklos pažyma, bet dabar tik padeda draugams ir pažįstamiems, kai to labai prašo.

Ši veikla jos netraukė – per daug nuobodu, o Emilija – dinamiška asmenybė. Šiuo metu MAISTAS yra jaunos moters gyvenimo varikliukas.

Birželį vestuves atšokusi Emilija su vyru įsikūrė Ariogaloje, mieste visai netoli savo gimtinės, kur ėjo į mokyklą.

Kulinare savęs vadinti nedrįsta, nes maisto gaminimas yra jos kasdienybė, pomėgis ir įkvėpimas. Emilija mėgsta gaminti, dalintis savo ruošiamu maistu tiek interneto erdvėje, tiek su draugais. Ji nuolat gamina, fotografuoja ir nuotraukas bei receptus kelia į savo tinklaraštį minimalivirtuve.com ir „Instagram“ paskyrą „Minimali virtuvė“.

– Kas slypi už šio minimalaus pavadinimo?

– Pradinė mano tinklaraščio idėja buvo ne tik dalintis receptais, bet ir rašyti tinklaraštį apie minimalizmą – minimalių reikalavimų kėlimą sau ir kitiems, tenkinimąsi minimumu kurioje nors srityje. Tačiau ta idėja pradingo receptuose, o pavadinimas liko. Bet minimalizmas nėra svetimas mano virtuvėje. Tikiu, kad skanus maistas gali būti ruošiamas ir tokioje mažoje kaip mano virtuvėje su minimaliais ištekliais.

Ir fotografuodama maistą remiuosi mintimi, kad mažiau yra daugiau. Man pačiai nepatinka nuotraukos su daug detalių, nes maistas jose dingsta. Savo nuotraukose stengiuosi pabrėžti patį maistą, jo tekstūrą, o tam užtenka minimalių išteklių.

– Nemėgstate šurmulio, traukia gamta, bet patinka pankrokas.

Kaip viską derinate?

– Su vyru Vilniuje sugebėjome ištempti vos pusmetį. Tik atšilo oras, ir užvertę galvą bėgome atgal į gimtinę – Ariogalą. Man patinka, kad vasarą nereikia niekur važiuoti maudytis – čia vos nusileidus nuo kalno teka Dubysa.

Praėjusiame gyvenime turbūt buvau undinė, nes dievinu maudynes. Galėčiau mirkti vandenyje visą dieną!

Aplinkui pilna miškų – mėgstu ir vaikščioti, ir grybauti. Dabar pats metas pievose rinkti žoles prieskoniams ir arbatai. Šiuo metu gyvename bute, bet svajoju apie nuosavą šiltnamį ir sodą.

Nė už ką negrįžčiau į didmiestį. O pankroko šiuo metu dažniausiai klausausi tvarkydama namus – daug smagiau valyti grindis, kai gali rėkti į šluotos kotą.

– Kokios mitybos krypties laikotės? Ar esate ko nors atsisakiusi?

– Nesilaikau jokių dietų, taisyklių ir nieko neatsisakau. Nesu niekam alergiška, vyras – taip pat, tad niekada nekilo minties ką nors apriboti.

Mėgstu įvairius produktus, tad ko nors atsisakyti man būtų kančia.

Laikausi tik vienos taisyklės: jei maistas lengvas, valgau daug, jei maistas sotesnis, riebesnis, jo valgau mažiau. Na, išskyrus cepelinus. Jų visada valgau daug ir nesigailiu.

– Kam dažniausiai gaminate? Ir kokių komplimentų sulaukiate dėl savo patiekalų?

– Kasdien gaminu savo vyrui. Jis nėra išrankus, tik mėsos jam duok. Man didžiausias komplimentas, kai žmonės sako, kad įdėta daug meilės. Atrodo, visada skaniau išeina, kai gaminu kitiems, nes tikrai daug gerų emocijų sudedu į patiekalą. Ir labai rūpi, kad būtų skanu.

– Iš kur semiatės idėjų? Kaip nusprendžiate, ką tądien gaminsite?

– Dažniausiai tai padiktuoja šaldytuvo turinys. Jei visai neturiu idėjų, interneto paieškoje įrašau turimą produktą ir ieškau, ką iš jo pagaminti. Dažnai įkvepia ir „Instagram“ tinkle pamatytos nuotraukos.

Tada būna, kad užsimanau ko nors čia ir dabar. Labai norėčiau planuoti meniu, bet nuėjusi į parduotuvę vis pamatau ką nors įdomaus ir neragauto – taip planai susijaukia.

– Kokius sudėtingiausius patiekalus esate gaminusi?

– Tortas „Napoleonas“ buvo sudėtingiausias. Gal ne tiek sudėtingas, kiek laiko suryjantis gaminys. Retai kada apsiimu gaminti ką nors labai sudėtingo, nes noriu valgyti greitai.

Vienintelis sudėtingas laiko prasme patiekalas, kurį mokausi gaminti, yra japoniška ramenų sriuba. Tai mano mėgstamiausias patiekalas ir jį pagaminti nuo A iki Ž yra principo reikalas.

– Ar atsimenate, kada pastarąjį kartą buvote restorane ar kavinėje?

– Ką tik grįžau po medaus savaitės Neringoje, ten negaminau NĖ KARTO. Norėjau pailsėti ir paskanauti kitų žmonių darbo vaisių, juolab kad Neringoje tikrai neblogi šefai susirinkę.

Bent kartą per savaitę pasiimame išsinešti sušių arba picos, nes būna, kad ir aš tingiu. Tačiau jei reikėtų rinktis, visuomet teiksiu pirmenybę namuose gamintam maistui.

Purūs rikotos blyneliai

Reikės:

  • 1 puodelio miltų
  • 1 v. š. cukraus
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių
  • 2 kiaušinių
  • indelio rikotos (220–250 g)
  • 2/3 puodelio pieno
  • aliejaus kepti

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir kepimo miltelius. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su rikota ir pienu. Supilkite į miltus ir suplakite vientisą tešlą.

Iki purumo išplakite kiaušinių baltymus. Nebūtina plakti iki standumo, bet baltymai turi būti balti ir purūs. Atsargiai mentele įmaišykite į tešlą.

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Dideliu šaukštu į keptuvę dėkite tešlą ir formuokite blynelius. Kepkite, kol blynų kraštuose atsiras burbuliukų, apverskite ir kepkite dar minutę. Patiekite su mėgstama uogiene, vaisiais arba jogurtu.

„Hanami dango“ – japoniškas desertas

Reikės:

  • 100 g šilkinio tofu
  • 90 g lipnių ryžių miltų
  • 50 g cukraus
  • 1/2 a. š. žaliosios japoniškos arbatos mačios
  • trupučio rožinių maistinių dažų arba vyšnių miltelių
  • iešmelių

Į dubenį sudėkite tofu, miltus ir cukrų. Rankomis viską pertrinkite ir minkykite iki vientisos masės. Masę padalinkite į tris dalis. Vieną trečdalį palikite tokią, kokia yra, į antrą įminkykite mačią, o į trečią – dažus arba vyšnių miltelius. Minkykite, kol tešlos spalva bus vientisa. Kiekvieną gabalą tešlos padalinkite į 5–6 dalis ir rankomis suformuokite rutuliukus.

Puode užvirkite vandenį. Į jį sudėkite rutuliukus. Nedėkite visų kartu, kad vieni nuo kitų nenusidažytų. Aš pirma išverdu baltus, tada žalius, galiausiai rožinius. Kai rutuliukai iškyla į paviršių, iškart išgriebkite ir sudėkite į dubenį su lediniu vandeniu, kad jie nustotų virti. Išvirusius rutuliukus verkite ant iešmelių – pirmiausia žalią, tada baltą ir rožinį. Tokia tradicinė tvarka.

Saldžiai aštrios ančiukų kulšelės

Reikės:

  • 2 ančiukų kulšelių
  • druskos
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • 1 v. š. medaus
  • 1 a. š. sojų padažo
  • 2–3 v. š. siračos padažo

Kulšeles gerai pasūdykite ir sudėkite į kepimo skardą odele į viršų. Dėkite kulšeles į šaltą orkaitę ir tik tada įjungę kaitinkite iki 200 laipsnių. Tai padės po oda esantiems riebalams geriau ištirpti ir kulšelės neprilips prie skardos. Kepkite, kol taps minkštos, – 60–70 minučių.

Kulšelėms baigiant kepti paruoškite padažą – visus likusius produktus sudėkite į nedidelį puodą ir pašildykite, kol ištirps medus ir padažas bus vientisas. Nukelkite nuo ugnies.

Iškepusias kulšeles išimkite iš orkaitės ir atsargiai sudėkite į didelį dubenį. Užpilkite padažu ir atsargiai pavartykite, kad gerai juo pasidengtų. Sudėkite atgal į skardą, ant viršaus supilkite likusį padažą. Kepkite orkaitėje, kol kulšelių krašteliai pradės truputį juoduoti.

Makaronai su gaiviu avokadų padažu

Reikės:

  • 2–3 porcijų makaronų
  • 1 sunokusio avokado
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • saujos šviežių bazilikų
  • skiltelės česnako
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • saujos tarkuoto parmezano
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Sudėkite makaronus į gerai pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol bus „al dente“, – kad išliktų kietoki, nesuminkštėtų ir nesukristų. Kol makaronai verda, visus likusius produktus sudėkite į maisto smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Jei padažas per tirštas, įpilkite šlakelį vandens.

Išvirusius makaronus nusunkite ir sumaišykite su padažu. Tiekite su trupučiu parmezano ir šviežių bazilikų, o jei vyras be mėsos nevalgo, ant viršaus pabarstykite skrudintos šoninės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.