Laukinės Aliaskos žuvys – vertinga natūralios gamtos dovana

Ar susimąstėte kokią žuvį valgote, iš kur ji atkeliavusi, ar ji natūraliai užaugusi laisvėje, ar dirbtinai užauginta. Nuo to priklauso jos skonis, kokybė ir naudingų medžiagų kiekis.

Vienas pagrindinių Aliaskos vandenų turtų – 5 rūšių lašišos.<br>Aliaskos jūrų gėrybių rinkodaros instituto nuotr.
Vienas pagrindinių Aliaskos vandenų turtų – 5 rūšių lašišos.<br>Aliaskos jūrų gėrybių rinkodaros instituto nuotr.
Aliaskinė juodoji menkė įvairiausiems patiekalams – nuo paprasčiausių iki rinktinių.<br>Aliaskos jūrų gėrybių rinkodaros instituto nuotr.
Aliaskinė juodoji menkė įvairiausiems patiekalams – nuo paprasčiausių iki rinktinių.<br>Aliaskos jūrų gėrybių rinkodaros instituto nuotr.
Ypatingo skonio Aliaskinė lašiša.<br>Aliaskos jūrų gėrybių rinkodaros instituto nuotr.
Ypatingo skonio Aliaskinė lašiša.<br>Aliaskos jūrų gėrybių rinkodaros instituto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-07 10:35

Pagal Europos Sąjungos statistikos tarnybos (Eurostato) prekybos žemėlapio duomenis, 2020 metais Lietuva importavo 139 tūkst. tonų žuvies ir jūros gėrybių, kurių vertė 536 mln. dolerių.

Pagrindiniai eksportuotojai yra Švedija, Norvegija ir JAV. Iš Švedijos 2020 m. atsivežta žuvininkystės produktų už 217 milijonų JAV dolerių, iš Norvegijos – už 59 mln. USD.

Iš JAV Lietuva importavo 13,5 tūkst. tonų žuvininkystės produktų už 49 mln. dolerių. Didžiąją dalį importo iš JAV 2020 metais (12 tūkst. tonų už 38 mln. USD) sudarė žuvies filė ir kita šviežia, atšaldyta arba užšaldyta žuvis.

Aliaska – išskirtinis laukinių žuvų regionas

Vienas pagrindinių JAV žvejybos regionų yra Aliaskos valstija, kurios vandenų laukinės žuvys ypatingai vertinamos visame pasaulyje. Jos yra ypatingo skonio, turi daug naudingų riebalų, taip pat – riebalų rūgščių omega-3 bei kitų maistinių medžiagų.

Aliaskos žuvys ir jūrų gėrybės gyvena natūralios gamtos sąlygomis. Jos minta Ramiojo vandenyno smulkiomis žuvimis ir planktonu. Dirbtinį maistą dar 1990 m. uždraudė valstijos įstatymai. Dėl unikalaus jūros dugno reljefo ir vandenyno srovių, sklidinų maistinių medžiagų, čia gausu žuvų ir jūros gėrybių.

Aliaskos vandenys yra vieni švariausių pasaulyje, žvejybos zonos toli nuo civilizacijos bei ekologiškai nepalankių vietų. Artimiausios ekologiškai nestabilios vietos yra už tūkstančių kilometrų nuo žuvų buveinės. Aliaskoje daugiausia sugaunama laukinių lašišų ir baltos mėsos žuvų.

Aliaskos vandenų turtai

Vienas pagrindinių Aliaskos vandenų turtų – 5 rūšių lašišos: karališkoji lašiša, didžioji lašiša, keta, raudonoji lašiša ir kuprė.

Visų rūšių Aliaskinės laukinės lašišos yra skirtingo skonio ir tekstūros.

Karališkoji lašiša turi daug riebalų, sultinga jos mėsa švelnios tekstūros, ši žuvis patiekiama aukščiausios klasės restoranuose.

Didžioji lašiša skoniu, spalva ir struktūra panaši į karališkąją. Raudonoji lašiša išsiskiria tamsiai raudona mėsos spalva, tankia ir sultinga tekstūra bei dideliu polinesočiųjų riebalų kiekiu.

Ketos populiarumą lemia kainos ir subtilaus skonio derinys. Kuprė yra nebrangi ir gausiausia lašišų rūšis Aliaskoje, jos mėsa švelniai rausvos spalvos, minkšta ir subtilaus skonio.

Labiausiai Aliaskoje paplitusi baltos mėsos žuvų rūšis – rudagalvė menkė. Ši žuvis liesa, minkšta ir švelni, turi daug omega-3 rūgščių ir itin nedidelį riebalų kiekį. Kulinariniu požiūriu rudagalvė menkė yra universaliausia iš visų Aliaskoje sugaunamų baltos mėsos žuvų rūšių – iš jos gaminama daugybė įvairiausių patiekalų.

Iš rudagalvės menkės Aliaskoje gaminamą produktą – surimį naudoja ir Lietuvos žuvies įmonės. Tai yra žuvų baltymų pasta, į kurią vėliau dedami kiti ingredientai ir kvapiosios medžiagos, gali būti įmaišoma jūros gėrybių, pavyzdžiui, krabų ar krevečių, mėsos. Šis produktas naudojamas salotoms, sumuštiniams, įdarams ir garnyrams, taip pat įvairių rūšių sušiams.

2020 metais Lietuva importavo iš Aliaskos beveik pusantro tūkstančio metrinių tonų lašišų bei jų ikrų, iš kurių daugiausia (beveik tūkstantis tonų) užšaldytų raudonųjų lašišų.

Atsivežta nemažai surimio – beveik 8 tūkst. metrinių tonų. Pagrindiniai iš Aliaskos importuojami produktai yra iš rudagalvės menkės: surimis (8 tūkst. tonų už 22 mln. USD) ir rudagalvės menkės faršas (pustrečio tūkst. tonų už 7 mln. USD).

Šie produktai Lietuvoje naudojami tolesniam perdirbimui, o tai sukuria daug darbo vietų eksportuojamų pridėtinės vertės produktų gamybai.

Būtent iš Aliaskos Lietuva importuoja jūrų karalienę – juodąją menkę. Beringo jūros ir Aliaskos įlankos vandenyse gyvena didžiausia pasaulyje juodųjų menkių populiacija.

Juodoji menkė – išskirtinė žuvis, todėl jos išsaugojimui ir tvarios žvejybos užtikrinimui nustatytos itin griežtos taisyklės. Aksominės struktūros sniego baltumo sluoksniuota juodosios menkės mėsa yra neprilygstamo skonio, nesvarbu, kaip ji paruošta.

Ši žuvis turi daug riebalų, kurie ir suteikia išskirtinį švelnų, saldoką skonį. Iš Aliaskinės juodosios menkės gaminami įvairiausi patiekalai – nuo paprasčiausių iki rinktinių, ši žuvis puikiai tinka rūkymui, kepimui ir virimui.

Tvari žuvininkystė jūros turtams išsaugoti

Aliaskos vandenyse plaukioja dešimtys laukinių žuvų rūšių. Kai kurios jų turi didžiausią paklausą pasaulinėje rinkoje, tačiau žvejyba yra atsakinga ir racionali.

Vandenyno ištekliai nėra beribiai, todėl dirbtinai išaugintų žuvų dalis rinkoje didėja, o laukinių žuvų ir jūros gėrybių žvejyba išlieka ta pati.

Aliaskos žvejyba yra tvarios žuvininkystės pavyzdys. Prioritetas nėra dideli komercinės žvejybos rodikliai, svarbiausia – žuvininkystės išteklių išsaugojimas ir aplinkos tausojimas.

Čia sukurta žuvininkystės valdymo sistema, leidžianti išsaugoti Aliaskos gamtą ateities kartoms. Ir ši sistema patikimai veikia kelis dešimtmečius. Būtent dėl jos Aliaskos vandenyse kasmet galima sužvejoti daug žuvų ir jūros gėrybių.

Kiekviena Aliaskos žvejybos pramonės sritis griežtai reguliuojama ir kontroliuojama, o normos privalomos vykdyti.

Racionaliam biologinių išteklių naudojimui užtikrinti nustatytos griežtos žvejybos taisyklės, kurių vykdymą kontroliuoja Aliaskos valstijos žuvininkystės ir medžioklės departamentas.

Be to, šis departamentas reguliariai atlieka viso vandens ploto biologinius tyrimus.

Apie Aliaskos jūros gėrybių rinkodaros institutą

Aliaskos jūros gėrybių rinkodaros institutas vaidina pagrindinį vaidmenį populiarinant Aliaskos jūros gėrybes JAV ir tarptautinėse rinkose.

Institutas bendradarbiauja su mažmeninės prekybos parduotuvėmis, maisto produktų platintojais, restoranų tinklais, maisto tiekimo operatoriais, universitetais, kulinarijos mokyklomis.

Kaip ir kitose šalyse, ir Lietuvoje, institutas vykdo Aliaskos žuvies ir jūros gėrybių rinkodaros programą, kuri apima pagalbą ieškant tiekėjo, pardavimo skatinimo veiksmus mažmeninės prekybos ir restoranų industrijoje, viešųjų ryšių ir reklamos veiklą.

Išsamiau apie instituto veiklą: www.alaskaseafood.org, eeu.alaskaseafood.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.