Rudens sezono topuose – greitai paruošiama vištiena: patiks ir šeimai, ir draugams

Ar jums jau teko patirti tą jausmą, tą tuštumą, kai net neatsigręždama iškeliavusi vasara su savimi išsinešė ne tik gerą orą, bet ir progą kartu su gera kompanija pasimėgauti lauko kepsninėje iškepta mėsa?

Vištiena iš kitų mėsos rūšių išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa.<br>123rf nuotr.
Vištiena iš kitų mėsos rūšių išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa.<br>123rf nuotr.
Vištiena iš kitų mėsos rūšių išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa.<br>123rf nuotr.
Vištiena iš kitų mėsos rūšių išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa.<br>123rf nuotr.
Vištiena iš kitų mėsos rūšių išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa.<br>123rf nuotr.
Vištiena iš kitų mėsos rūšių išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-28 17:57

Spėjusiems pasiilgti šašlykų ar ant grotelių iškepto didkepsnio, AB „Vilniaus paukštynas“ naujų produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis siūlo pabandyti kitų patiekalų iš vištienos, kurie puikiai tiks pavaišinti draugus ar šeimyną šaltuoju metų laiku.

„Vištiena yra universali mėsa, kuriai tinka patys įvairiausi marinavimo ingredientai ir būdai, o laiko marinavimui reikia nedaug. Ši mėsa iš kitų išsiskiria ir tuo, kad greičiausiai iškepa. Jei norite kuo greičiau ir išradingai pavaišinti kompaniją, siūlyčiau rinktis būtent vištieną“, – sako R.Čironis.

Rudens ir žiemos sezonui – kiek aštresni skoniai

Pasak technologo, vištienos marinato pasirinkimas priklauso nuo kiekvieno skonio, nuo turimų prieskonių, o galbūt ir nuo sezono, nes vasarą norisi lengvesnių skonių, o rudenį ir žiemą nebijoma išbandyti ir aštresnių.

„Vištienai paruošti tinka viskas, ką rasite savo namų virtuvėje: tiek klasikiniai prieskoniai – druska, pipirai, česnakai, tiek ir netradiciniai – įvairios uogos, ciberžolės, aitriosios paprikos ar piri piri pipirai, pasižymintys portugališkus patiekalus primenančiu subalansuotu aštrumu“, – pataria R.Čironis.

Eksperimentuojantiems su skoniais technologas siūlo išbandyti aitriųjų paprikų, česnakų ir ciberžolių marinatą. Gerai subalansuotas aitriųjų paprikų ir česnakų derinys suteiks šilto, bet ne deginančio aštrumo, o ciberžolės patiekalui suteiks papildomo skonio ir gelsvos spalvos.

Tiesa, jei nuspręsite draugus pavaišinti šiame marinate ruošta vištiena, R.Čironis pataria nusiteikti paaiškinti jiems vieną dalyką.

„Kai paukštyne kurdami naujus žiemos sezono produktus išbandėme šį marinatą, kai kurie degustacijoje dalyvavę kolegos, išvydę geltoną spalvą, iš karto pagalvojo, kad tai karis. Tačiau ne, tai buvo ciberžolės su aitriųjų paprikų dribsniais ir, pasirodo, taip marinuota šlaunelių mėsa kolegoms patiko kone labiausiai“, – apie vištienos produktų kūrybos procesą kalbėjo technologas.

Kokias vištienos dalis rinktis?

Kalbėdamas apie konkrečius patiekalus R.Čironis juos siūlo ruošti iš trijų populiariausių vištienos dalių – krūtinėlės, sparnelių ir šlaunelių. Pasak vištienos produktų kūrėjo, pastaroji netgi kiek primiršta, nors puikiai tinka šeimyniniams savaitgalio pietums. Technologas šauneles siūlo pamėginti pamarinuoti barbekiu ir vyšnių marinate, o jei gamintųsi ją pats – rinktųsi vieną iš dviejų paruošimo variantų.

„Šlauneles kepkite orkaitėje. Kepdamos jos skleis barbekiu kvapą, o vyšnių marinatas suteiks malonaus saldumo. Apkeptas rekomenduočiau išmėginti su lengvesniu garnyru – kuskuso ar bulguro kruopomis ir žaliomis salotomis, pagardintomis aliejiniu ar majoneziniu padažu.

Šlaunelių mėsą dar siūlyčiau atskirti nuo kaulo ir pamėginti naudoti vietoje tradicinio mėsos paplotėlio mėsainiui. Kai iškepa, šlaunelių mėsa yra pakankamai plokščia. Lieka paimti bandelę, sudėti kitus mėsainiui būdingus ingredientus – padažus, svogūną, agurkėlius, pomidorus, sūrį, salotos lapą – ir turėsite mėsainį, kuris bus sultingas ir patogus valgyti“, –  idėjomis dalijasi R.Čironis.

Pasak vištienos produktų kūrėjo, vakarėliui jis rekomenduotų rinktis vištų sparnelių petelius su piri piri marinatu. „Tai labai paprastai paruošiamas vakarėlio patiekalas. Pakanka paskrudinti, patogu valgyti rankomis. Gali būti valgomas kaip karštasis patiekalas ir kaip užkandis. Valgant kaip karštąjį patiekalą, geriausia valgyti su šviežiomis daržovėmis. Mėgstantieji aštriau juos gali valgyti tiesiog vienus“, – sako technologas.

Norintiems paragauti vištienos filė R.Čironis taip pat pasiūlė porą idėjų. Viena jų – supjaustyti filė kubeliais, įpilti sojų padažo, išmaišyti, pridėti česnako, pipirų ar paprikos pagal skonį, įpilti kiek krakmolo, kad gerai išsimaišytų. 15-20 min. leisti pasimarinuoti ir kepti gerai įkaitintoje gilioje keptuvėje su jums patinkančiu augaliniu aliejumi ar lydytu sviestu.

Kitas būdas, pasak technologo, – klasika:  filė supjaustyti plonais pjausniais, apvolioti druskoje, pipiruose, česnakuose, užpilti šlakelį patinkančio augalinio aliejaus, įtrinti prieskoniais ir apkepti gerai įkaitintoje grilinėje keptuvėje po pusantros minutės iš abiejų pusių.

Nuėmus nuo keptuvės mėsą uždengti, duoti porą minučių „pailsėti“, ir viskas – galima valgyti sultingą, tradiciškai paruoštą skanią vištienos filė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.