Konservuotos gėrybės pasiekia tiek sveikuolių, tiek gurmanų stalą

Vasara, apdovanojusi mus puikiu derliumi, baigėsi, bet senoviniai ir nauji daržovių konservavimo būdai leidžia šiomis gamtos dovanomis mėgautis visus metus. Pomidorai ar agurkai jau sudėti į stiklainius, o dabar – pats burokėlių ar pievagrybių konservavimo metas. Užsiimti rudens gėrybių konservavimu gali ne visi. Tie, kurie nemėgsta, nemoka ar neturi laiko, „Norfose“ visada gali rasti profesionalų paruoštų konservuotų daržovių.

„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
Pomidorai Alytuje ruošiami dviejų rūšių: marinuoti tradiciniu marinatu su prieskoniais ir konservuoti savo sultyse.
Pomidorai Alytuje ruošiami dviejų rūšių: marinuoti tradiciniu marinatu su prieskoniais ir konservuoti savo sultyse.
Populiarumu pasižymi ir „Rivonos“ ceche gaminami marinuoti nepjaustyti pievagrybiai.
Populiarumu pasižymi ir „Rivonos“ ceche gaminami marinuoti nepjaustyti pievagrybiai.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
„Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 10:00 AM

Rugsėjį pasibaigus agurkų ir pomidorų konservavimo sezonui darbai UAB „Rivona“ konservavimo ceche Alytuje nesustojo – šiuo metu į stiklainius dedami burokėliai ir pievagrybiai. Didelė dalis produkcijos atsidurs „Norfos“ parduotuvėse.

„Šiemet agurkų ir pomidorų užmarinavome tiek, kad pirkėjai jau pamėgtų konservuotų gėrybių nepristigtų visus metus“, – patikino cecho vadovas Aurimas Gargasas.

Tad dabar cecho sandėliuose rikiuojasi konservuoti burokėliai ir pievagrybiai. Burokėlius alytiškiai ruošia pagal tris receptūras: visoms joms naudojami vienodais stačiakampiais šiaudeliais pjaustyti burokėliai.

Vieni burokėliai ruošiami pagal seną receptūrą: su acto rūgštimi ir prieskoniais. Kiti – naujoviškesni, bet kartu ir natūralesni: jiems konservuoti naudojama ne acto rūgštis, o spirito actas.

„Tai sveikesnis marinatas, kuriame nėra jokių E raide žymimų priedų. Pastebėjome, kad pirkėjai vis dažniau renkasi su spirito actu paruoštus gaminius – tiek burokėlius, tiek agurkus“, – pasakojo A.Gargasas. Jo teigimu, ir namuose konservuojančios šeimininkės vis dažniau pereina prie natūralaus spirito acto.

Dar viena burokėlių rūšis, kurią pamėgo „Norfos“ pirkėjai, – marinuoti obuolių sultyse. Kaip pastebėjo A.Gargasas, marinuoti burokėliai dažniausiai perkami šaltibarščiams ruošti arba valgomi kaip garnyras prie mėsos patiekalų. O marinuoti obuolių sultyse mėgstami dar ir dėl to, kad suvalgius burokėlius lieka labai skanios ir naudingos obuolių sultys, kurias galima išgerti.

Populiarumu pasižymi ir „Rivonos“ ceche gaminami marinuoti nepjaustyti pievagrybiai.

Dažniausiai juos renkasi šeimininkės, ruošiančios įvairias salotas, mišraines su pievagrybiais ar dedančios jų į sriubą, – receptų, kur panaudoti marinuotus pievagrybius, gausybė.

O kiti pirkėjai perka marinuotus pievagrybius kaip užkandį, valgo vienus arba derina su įvairiais patiekalais – kai kuriems žmonėms jie pakeičia konservuotus agurkėlius.

Agurkų mėgėjai taip pat turi iš ko rinktis: Dzūkijos sostinėje ruošiami net šešių rūšių konservuoti agurkai – „Česnakiniai“, „Klasikiniai“, „Lietuviški“, „Tradiciniai“, „Aštrūs“ ir „Premium“.

Pirkėjų mėgstamiausi ir labiausiai giriami – silpnai rūgštūs „Česnakiniai“ agurkėliai, išsiskiriantys iš kitų česnakiniu skoniu ir aromatu. „Klasikiniai“ – taip pat silpnai rūgštūs, pagardinti prieskonių mišiniu.

„Premium“ iš kitų išsiskiria tuo, kad gaminami ne su acto rūgštimi, o su spirito actu, – šių agurkų marinato sudėtis visiškai natūrali, be jokių E, ir pirkėjai tai vertina – šių agurkų populiarumas didėja. Spirito actas yra švelnesnio skonio, todėl šiuos agurkėlius renkasi ir tie, kuriems tai privalumas. „Lietuviškus“ agurkėlius pamėgo tie, kuriems patinka marinatas, turintis šiek tiek daugiau cukraus, – šie agurkai yra saldžiarūgščiai ir skoniu šiek tiek primena vengriškus.

Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir „Tradiciniai“ agurkėliai su morkomis ir svogūnais – šios daržovės taip pat suteikia išskirtinio skonio. Prieš keletą metų vienoje televizijos laidoje vykusios aklos degustacijos metu būtent šie agurkai buvo įvardyti kaip geriausi.

„Aštrūs“ agurkai patinka visiems aitresnių skonių mėgėjams – jie pagardinti trupučiu aitriosios paprikos. Jų skonis maloniai aitrus – būtent toks, koks patinka daugeliui lietuvių, nemėgstančių itin aštrių patiekalų.

Norintys paskanauti ir agurkų, ir pomidorų renkasi „Rivonos“ gaminamą asorti, kuriame puikiai dera abi daržovės. Šios spalvingos ir dailiai atrodančios konservuotos daržovės neretai puošia ir švenčių stalą.

O štai pomidorai Alytuje ruošiami dviejų rūšių: marinuoti tradiciniu marinatu su prieskoniais ir konservuoti savo sultyse.

Pastarieji, nors ir brangesni, yra populiaresni, nes pirkėjas gauna tarsi du viename: ir sulčių atsigeria, ir pomidorų užkanda. Tad „Rivonos“ konservuotos daržovės praverčia ir švenčių, ir kasdieniam stalui – tereikia išsirinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.