Šitas bulvių apkepas yra ypatingas. Tai gali būti sotus pagrindinis patiekalas, kurį rekomenduočiau valgyti su gaiviomis žalių lapų ir šviežių daržovių salotomis arba ypatingas nekasdienis garnyras šventiniam stalui.
Tiks prie mėsos kepsnio, keptos žuvies ar kitokių karštų patiekalų.
Bulvės šiuo atveju yra žvaigždė, bet esminį „cinkelį“ suteikia pieno produktai: sviestas, grietinėlė ir sūris.
Čia man laimi DVARO produktai, kuriuos renkuosi tiek kasdienai, tiek šventėms.
Labai noriu atskirą komplimentą pasakyti brandintam „Senojo DVARO“ sūriui. Labai jį pamėgau ir siūlau paragauti ir jums. Puikus!
Bulvių ir sūrio apkepui reikės:
- 200 g puskiečio ar kietojo sūrio (rinkausi „Senojo Dvaro“ sūrį)
- 250 ml grietinėlės (10 proc. rieb.)
- 70 ml vandens
- 60 g sviesto (ir dar gabalėlio kepimo formai ištepti)
- 3-4 česnako skiltelės
- 1,5 šaukštelio čiobrelių (šviežių arba džiovintų)
- 1,5 šaukštelio druskos
- Juodųjų pipirų
- ±1,5 kg bulvių
Sutarkuoju sūrį ir atidedu į atskirą dubenį. Į nedidelį puodą pilu grietinėlę, vandenį, dedu sviestą, traiškytus česnakus, čiobrelius, druską ir pipirų.
Puodą kaitinu ant nedidelės kaitros, kol ištirpsta sviestas. Svarbu neužvirti, tik pašildyti. Ištirpus sviestui, išjungiu kaitrą ir gerai išmaišau.
Bulves nuskutu, nuplaunu ir supjaustau maždaug 3–4 mm storio griežinėliais.
Kepimo formą (ar kelias nedideles formeles) ištepu sviestu.
Sluoksniuoju apkepą: darysiu tris sluoksnius (galima daryti mažiau ar daugiau sluoksnių, nelygu kepimo formos dydis ir aukštis).
Išdėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto mišinio (prieš pilant pamaišau jį). Barstau trečdalį sūrio. Kartoju sluoksniavimą, kol užpildau kepimo formą.
Pirmas 20 min. kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be „vėjelio“. Tuomet keičiu režimą ir kepu dar 15-20 min. 180 laipsniuose su „vėjeliu“, kol apkepas apskrus iki norimo lygio.
Patiekiu iškart, burbuliuojantį ir karštą!
Tekstas parengtas bendradarbiaujant su AB
Pieno žvaigždės.