Vaišės švenčių stalui – iš profesionalų

Pasiruošimas didžiausioms metų šventėms – Kūčioms, Kalėdoms ir Naujųjų metų sutiktuvėms – kelia nemažai streso ir atima daug laiko: ir namus reikia papuošti, ir dovanas paruošti, ir į vakaronę ar šventę vaikų darželyje suspėti, nekalbant apie tai, kad stalą norisi nukloti gardžiais patiekalais.

Vytinta dešra su slyvomis CHORIZO, vytintos kiaulienos dešrelės CHORIZO, vytinta sprandinės dešra su figomis.
Vytinta dešra su slyvomis CHORIZO, vytintos kiaulienos dešrelės CHORIZO, vytinta sprandinės dešra su figomis.
Karštai rūkytos krevetės su medaus ir aitriųjų paprikų marinatu.
Karštai rūkytos krevetės su medaus ir aitriųjų paprikų marinatu.
Tortas „Grafas“.
Tortas „Grafas“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 11, 2021, 12:35 PM

Jeigu norite gurmaniškos šventinės vakarienės ir nepatirti didelių rūpesčių, išeitis yra – tereikia pasikliauti žinovų patirtimi ir apsilankyti „Norfos“ parduotuvėse, kur kulinarijos ir konditerijos profesionalai paruošė tiek daug gardžių gaminių, kad visiems išragauti švenčių neužteks.

Šiemet pirkėjai parduotuvėse jau pastebėjo daugybę naujų gurmaniškų gaminių, kurie ne tik padės sutaupyti laiko, bet ir nudžiugins skoniu bei kokybe.

„Stebėdami rinkos poreikius ir siekdami palengvinti ir sutrumpinti maisto gamybos procesą siūlome visiškai paruoštus produktus, kuriuos reikia tik pašildyti. Tai lėtai virti kiaulienos šonkauliai ir sprandinė“, – naujovę pristatė mėsos technologė Daiva Vaišvilienė, dirbanti bendrovės „Rivona“ mėsos perdirbimo padalinyje Šilalės rajone. Iš čia skaniausi mėsos gaminiai ir šviežia mėsa iškeliauja į „Norfos“ parduotuves visoje Lietuvoje.

Technologija ypatinga tuo, kad šonkauliai ar sprandinė verda žemoje temperatūroje ilgą laiką specialioje vakuuminėje pakuotėje.

„Lėto virimo procesas vyksta 83 laipsnių Celsijaus temperatūroje 6 valandas – dėl to mėsa tampa minkšta ir sultinga. Kadangi produktai su prieskoniais ir barbekiu padažu verda uždaroje pakuotėje, visos naudingos medžiagos lieka mėsoje, o virimo metu išsiskyrusios mėsos sultys tampa puikiu padažu“, – paaiškino mėsos technologė.

Pirkėjai „Norfose“ ras ne tik lėtai virtos kiaulienos, bet ir taip pat paruoštų ančių ar viščiukų – užteks tik pašildyti ir ant stalo turėsite patiekalą, kuriuo didžiuotųsi net restoranai.

Norintys išsikepti šventinį paukštį gali įsigyti profesionalų paruoštą marinuotą antį medaus ir imbierų marinate ar viščiuką slyvų ir apelsinų marinate – kepami kalėdiniais prieskoniais pagardinti gaminiai namuose paskleis nepakartojamą aromatą.

Kalakutienos gerbėjams prekybos tinklas siūlo marinuotų kalakutų šlaunelių ir kumpio.

Neliko pamiršti ir mėgstantys tradicijas bei kaimišką skonį – vieną populiariausių „Kaimiškų“ gaminių liniją papildė karštai rūkyti kaimišku dūmu kvepiantys gaminiai: kiaulienos nugarinė, sprandinė ir kumpis su oda.

Šie produktai išsiskiria natūralumu, pikantišku tradiciniu prieskonių skoniu ir tikru kvapiu kaimišku dūmu, tad pasiilgusiems tikro ir gero skonio rūkytos mėsos jie tikrai patiks.

Sūdytus gaminius mėgstantys „Norfos“ pirkėjai jau seniai įvertino „Kaimiškos“ linijos sūdytus lašinius ir šoninę, tad prieš šventes šių pamėgtų gaminių tikrai netrūks.

O kokios šventės be vyniotinių? Išradingieji „Rivonos“ meistrai ir vėl stebina naujienomis. Išskirtinio skonio išsiilgusiems pirkėjams jie pasiūlė virtą sprandinės vyniotinį su „žemės migdolais“, mėgstantys kiaulių ausis bus maloniai nustebinti paragavę virto kiaulienos vyniotinio su jomis, o švenčių stalui itin tiks kiaulienos vyniotinis su spanguolėmis ir džiovintomis daržovėmis, kurios ne tik vyniotiniui suteikia ypatingą skonį, bet ir jį papuošia.

„Šiemet vyniotiniams naudojome daug natūralių prieskonių ir prieskoninių žolelių, džiovintų daržovių ir uogų. Visus juos dekoravome natūraliais prieskoniais su žalumynais“, – vardijo D.Vaišvilienė. Tad nusipirkę vyniotinį švenčių ar kasdieniam stalui tikrai neapsiriksite.

Bendrovės „Rivona“ mėsos ir kulinarijos vadybininkės Nadeždos Perminienės teigimu, pirkėjai turėtų pastebėti ir kitas naujienas – krosnyje keptą liežuvio vyniotinį, vištienos vyniotinį su mangais ar vištienos vyniotinį su slyvomis ir abrikosais.

Dar viena naujiena, kurios neturėtų praleisti gero skonio mėgėjai, – virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko pasiūlyta idėja: įdomaus ir netikėto skonio vytintos dešros ar dešrelės su vaisiais.

Tai vytinta čioriso (chorizo) dešra, kuriai išskirtinio skonio suteikia džiovintos slyvos, vytinta sprandinės dešra su figomis ir vytintos čioriso kiaulienos dešrelės – pastarosioms išskirtinio skonio suteikia jau vien natūralių prieskonių įvairovė.

Pasak mėsos technologės D.Vaišvilienės, šioms dešrelėms paruošti naudojamos saldžiosios raudonos paprikos, česnakai, kuminai, kalendros, Kajeno paprikos, juodieji pipirai, raudonėliai, gvazdikėliai, laurų lapai, cinamonas, čiobreliai.

N.Perminienės teigimu, prieš šventes siūlomas itin didelis užkandžių ir užkandėlių asortimentas – įvairios vytintos mėsos, dešrelių, lazdelių, ausyčių, kitų gaminių. Jų pasiūla tokia didelė, kad įtiks kiekvieno skoniui, o paruošti šventei stalą galima greitai ir be streso.

Savo pirkėją turi ir karštai rūkyta vištiena ar kalakutiena – šie gaminiai dažniausiai perkami įvairioms mišrainėms, salotoms ruošti ar užkandžių stalui.

Neturintys laiko ar nemėgstantys suktis virtuvėje gali įsigyti įvairiausių profesionalų paruoštų salotų ar kulinarijos gaminių. Salotų pasiūla didžiulė – nuo tradicinių daugelio pamėgtų mišrainių iki įmantrių ar net egzotiškų – su rūkytu upėtakiu, mocarelos rutuliukais ar meksikietiškų.

Prieš didžiąsias žiemos šventes prekybininkai kulinarijos skyriuose itin praplėtė žuvies asortimentą – „Norfose“ galima įsigyti tiek visą keptą žuvį – menkę, lydeką ar karpį, tiek upėtakio, lašišos ar kitos žuvies kepsnių.

O kulinarijos cecheliuose šventėms galima užsisakyti įdarytą karpį ar lydeką – tokia žuvis ir stalą papuoš, ir valgytojus maloniai nudžiugins.

Ir, žinoma, ištikimi „Norfos“ pirkėjai švenčių jau neįsivaizduoja be šaltai rūkyto kumpio.

„Tai išskirtinis produktas, kasmet gaminamas tik prieš didžiąsias metų šventes. Šaltai rūkytas kiaulienos kumpis pirmiausia išsiskiria dydžiu. Šio kumpio gamybos procesas užtrunka iki pusės metų, o jis ruošiamas pagal senovinį receptą. Šio produkto gaminame tik ribotą kiekį ir pirkėjams patiekiame tik šventiniu laikotarpiu. Šis gaminys puikiai tiks tiek klasikinio, tiek gurmaniško skonio mėgėjams, todėl labai tinka kaip dovana, nes supakuotas gražioje ir patogioje pakuotėje“, – nesugalvojantiems, ką dovanoti per Kalėdas, idėją pasiūlė D.Vaišvilienė.

Didžiosios metų šventės neįsivaizduojamos ir be žuvies ar jūrų gėrybių. „Rivonos“ žuvies grupės vadybininkas Darius Vilimas patikino, kad prieš šventes bus daug įvairių žuvų už patrauklią kainą.

Kelią į pirkėjų krepšelius jau rado prekybos tinklo pasiūlyta naujiena – karštai rūkytos krevetės. Tai puiki gurmaniška užkandėlė – ne tik skani, bet ir puošianti stalą, įtinkanti net išrankiausiųjų skoniui. Jų populiarumą patvirtina vis didėjantis pardavimas. Naujiena – ir karštai rūkyti skraidkalmarių čiuptuvai, taip pat tinkantys užkandžių stalui.

„Tai delikatesnis produktas, tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek prie taurės nealkoholinio vyno. Šis produktas įtiks tikriems gurmanams“, – teigė „Rivonos“ kulinarijos ir žuvies padalinių technologė Jūratė Abračinskienė.

O jau visai netrukus žuvies mėgėjus tinklas pradžiugins tikru delikatesu – rūkytais unguriais, kurie ir gomurį pamalonins, ir stalą papuoš.

Neliko pamiršti ir saldžių skanėstų mėgėjai – prieš šventes „Norfos“ parduotuvės tampa tikru smaližių rojumi, kuriame desertą sau randa net išrankiausieji.

„Kurdami naujoves daug dėmesio skyrėme žaliavoms – stengėmės rinktis kuo natūralesnes“, – atskleidė prieš šventes darbo nestokojanti bendrovės „Rivona“ konditerijos cecho technologė Ieva Bagackienė.

Be jau pamėgtų tortų, plokštainių ir kitų skanėstų, „Norfose“ pirkėjai ras tris naujienas. Viena jų – kavos skonio tortas, kurio I.Bagackienė rekomenduoja paragauti visiems, mėgstantiems kavą. Šokoladinis biskvitas, maskarponės sūris, natūrali grietinėlė, latės skonio pasta – tarsi kavos skonių jūra.

Mėgstantiems egzotiką turėtų patikti pasiflorų skonio tortas – gaivus su lengva rūgštele. O sausainių mėgėjams – trečioji „Rivonos“ naujiena – tortas su šokoladiniu kremu, papuoštas sausainių gabaliukais.

„Jį perpjovus pjūvis atrodo kaip įdaryto sausainio, tad tiems, kurie juos mėgsta, turėtų patikti“, – neabejoja konditerininkė.

Dar viena dėmesio verta naujiena – tortas „Grafas“, kuriame puikiai dera šokoladinis biskvitas ir plombyro skonio kremas.

„Šis tortas lengvai riebus ir labai saldus. Tiems, kurie mėgsta saldžiau, šis tortukas gali tapti mėgstamiausias“, – įvertino I.Bagackienė.

„Rivonos“ konditerininkai šventėms pasiūlė ir du šventinius keksus. Vienas – tamsiai raudonos spalvos, su šokolado ir aviečių gabaliukais, tad jis ne tik taps tikra vaišių stalo puošmena, bet ir nustebins tobulu skoniu.

Kitas keksas labai žiemiškas ir kalėdiškas – aguoninis. „Šis gražuolis taip pat vertas atsidurti švenčių stalo centre. Abu naujieji mūsų keksai lengvi, neriebūs, labai tinka su arbata, kava ar pieno stikline, pasimėgauti su šeima, draugais ar kolegomis“, – pasakojo konditerininkė.

Visada populiarūs ir „Rivonos“ konditerijos ceche gaminami vyniotiniai, kanelės, pirkėjai labai pamėgo ir karamelinį varškės tortą, kuriame puikiai dera gaivumas ir saldumas.

Tad atsipalaiduokite ir pasitikite šventes be streso – „Norfa“ yra paruošusi tiek daug pasiūlymų, kad įtiks ir praktiškiems žmonėms, ir gurmanams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.