Štai ką reikia žinoti, jeigu norite dovanoti kavą

Ieškodami kalėdinių dovanų, dažnai dairomės į kavos lentynas. Nenuostabu – kava daugeliui yra daugiau nei  kofeino dozė –  šio gėrimo mėgėjai kuria ritualus, kuriais prasideda kiekvienas rytas. Tačiau kaip išrinkti geriausią kavos dovaną, kai pupelių rūšių, kavos poskonių ir paruošimo būdų – dešimtys?

Įtakos kavos skoniui turi ir pupelių gimtinė.
Įtakos kavos skoniui turi ir pupelių gimtinė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 9:01 AM

Milda Žemaitienė, „Nestlé“ Kavos verslo vadovė Baltijos šalims, sako, kad tikri kavos mėgėjai gerai žino, kokie skoniai jiems patinka, ir retai leidžiasi į kompromisus, pavyzdžiui, kai kurie užkietėję kavos mėgėjai per Kalėdas važiuodami aplankyti tėvų įsideda kavos, kad ir svečiuose galėtų skanauti mėgstamo skonio gėrimą. „Nors kavos mėgėjams pasirinkę dovanoti kavą – neprašausite, tačiau tam, kad artimasis tikrai nudžiugtų po eglute aptikęs tokią dovaną, būtinai išsiaiškinkite keletą detalių“, – sako kavos ekspertė.

Prieš rinkdami kavos dovaną, pagalvokite, kokią kavą – šaltą ar karštą – žmogus mėgsta gerti, kokio  stiprumo ir konsistencijos – espreso stiliaus, užpiltą karštu vandeniu, ar mėgsta kavą su priedais – latę ar kapučiną, kurias galima gaminti ir su pienu, ir su augalinės kilmės gėrimu. Svarbu žinoti, kokia dovanos gavėjo nuomonė apie aromatizuotą ar tirpią kavą, ar mėgsta išbandyti naujus skonius ir mišinius.

Nustebinkite skonio ir aromato atradimais

Renkantis kavą ekspertė rekomenduoja pirmiausiai atkreipti dėmesį į kavos rūšį – robusta ar arabika. Pasirinkimas priklauso nuo to, kaip kava bus ruošiama: espreso mėgėjams ji pataria rinktis kavą, kurios sudėtyje yra robustos pupelių – ši kava bus kiek tirštesnė.

„Kaip ir priklauso geram espresui, robustos pupelės ant gėrimo paviršiaus leis susidaryti tirštai aukso spalvos putai. Juodos kavos mėgėjams taip pat galima dovanoti kompleksiškesnes, įvairių gėlių ir vaisių aromatais pasižyminčias kavas. Jei žmogus labiau mėgsta kavą su pienu, geriau rinktis labiau paskrudintą, „sunkesnio“ skonio kavą, dvelkiančią riešutų ar karamelės tonais“, – vardija ekspertė.

Kitas labai svarbus kavos pasirinkimo kriterijus yra pupelių skrudinimas. Principas čia gana paprastas: kai kava skrudinta šviesiau, joje esantis cukrus nesikaramelizuoja, todėl labiau jaučiame pupelių rūgštingumą, vaisių ir gėlių aromatus. Kuo tamsiau skrudinta kava, tuo intensyvesnis jos skonis ir kartumas.

„Skonis keičiasi nelygu nuo skrudinamose pupelėse išsiskiriančio aliejaus – jis lemia kavos skonį ir aromatą. Geriausiai vertinama tokia kava, kurioje jaučiamas rūgštelės, kartumo ir saldumo balansas“, – pasakoja M.Žemaitienė.

Įtakos kavos skoniui turi ir pupelių gimtinė: iš Centrinės ir Pietų Amerikos kilusios pupelės puodelyje atsiskleidžia riešutų, šokolado, karamelės aromatais; kavos, kilusios iš Afrikos, yra kompleksiškesnės, pasižymi plačiais vaisių ir gėlių kvapų tonais, jos taip pat yra stipresnės. Azijietiška kava dar nėra labai populiari Vakaruose – ji yra kartesnė, turi daugiau sūraus, žemiško skonio.

Jei nėra galimybės išsiaiškinti, kokiais kavos ritualais ir jos skoniu labiausiai mėgaujasi dovanos gavėjas, geriau vengti kraštutinumų – rinkitės vidutiniškai skrudintas, subalansuoto skonio kavos klasika laikomas pupeles iš Brazilijos ar Kolumbijos. M.Žemaitienė atkreipia dėmesį ir į tai, jog be įvairių skonio ir paruošimo variacijų pirkėjai yra vis labiau jautrūs ir kavos kilmei bei tvariems kavos gamybos procesams.

Renkant kavą dovanų, taip pat reikėtų žinoti, ar žmogus savo rytą pradeda paprasta kava, ar labiau mėgsta, kai jo puodelyje be kavos skonio sukasi dar ir kiti – pridėtiniai – aromatai, pavyzdžiui, pipirmėtės, moliūgų, cinamono ir pan. Aromatizuotų kavų pasirinkimas šiuo metu – itin didelis.

„Beje, jeigu žmogus kavą saldina cukrumi, sirupais ar saldikliais – jie gali tapti puikiu priedu prie dovanos“, – pataria ekspertė.

Anot M.Žemaitienės, nesvarbu, kokią kavą mėgsta artimas žmogus, nereikėtų jam dovanoti didžiulio kavos maišo – nebent planuojate kavos degustavimo fiestą.

„Kava – gana greitai senstantis maisto produktas, savo cheminę sudėtį jis keičia reaguodamas su oru, drėgme ir šiluma. Geriausiai puodelyje atsiskleidžia šviežia kava, kai aromatiniai aliejai pupelėse yra aktyviausi“, – sako ji ir priduria, kad šviežia kava yra tokia, kuri malama ir vartojama ne vėliau kaip per 3 savaites nuo skrudinimo datos. Ši taisyklė galioja tiek rūšinei, tiek aromatizuotai, tiek įprastai kavai.

Populiarėja  kava iš aparato

M.Žemaitienė pasakoja, kad pastaraisiais metais ypač daug lietuvių pamėgo kavą namuose gaminti kavos aparatuose, o šiemet labiausiai augo kapsulinės kavos pardavimai – tai rodo, kad žmonės namuose noriai gamina kavą profesionaliau. Sužinokite, kokį kavos aparatą namuose turi dovanos gavėjas, ir tai padės jums išrinkti geriausią dovaną.

„Kapsuliniai kavos aparatai ir kapsulės – visada puikus dovanos pasirinkimas mėgstantiems mėgautis įvairių rūšių kavos gėrimais namuose. Šių aparatų instrukcijos – labai paprastos, jų priežiūra nereikalauja daug dėmesio. Be to, kapsulinės kavos rūšių pasiūla nuolat auga, todėl su tokia dovana tikrai neprašausite“, – pasakoja M.Žemaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.