Valgomos kalėdinės dovanos – puikus būdas nudžiuginti artimuosius

Artėjant didžiosioms metų šventėms visi skubame ieškoti dovanų artimiesiems. Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.

Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jau kurį laiką pastebima tendencija materialias dovanas keisti valgomomis – saldumynais, kepiniais, mėsos ir sūrio rinkiniais.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Dec 15, 2021, 12:30 PM, atnaujinta Dec 15, 2021, 5:22 PM

Tokiomis dovanomis prieš pat didžiąsias metų šventes pasirūpino prekybos tinklas „Maxima“. Čia galima rasti ir unikalių lietuviško kulinarinio paveldo gaminių.

„Turime ilgametę partnerystę su smulkiais Lietuvos gamintojais ir šeimos ūkiais, kurie savo produkciją tiekia į didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse esančius specializuotus „Linkėjimai iš kaimo“ skyrelius.

Mūsų ūkininkai sugeba nuolat nustebinti naujų produktų idėjomis ir netikėtomis tradicinių lietuviškų receptų interpretacijomis. Šie gaminiai ne tik praturtina šventinį stalą, bet ir tampa išskirtinėmis Kalėdų dovanomis“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Dovana tiesiai iš bityno nustebins naujais skoniais

Bitininkas Dainius Šerkšnas lietuviams jau gerai pažįstamas – „Šerkšno medaus“ produkcija populiari visoje šalyje, o šventiniu laikotarpiu bitininkas siūlo kalėdinius medaus rinkinius, kurie pradžiugins kiekvieną.

„Medaus asorti lagaminas“ ir rinkinys „Medaus trio“ – itin populiarūs jau ne vienerius metus. Esame išmokę pamoką, kai medaus rinkinius iššluodavo dar tik šventiniam sezonui įsibegėjus, tad šiemet jų pasiruošėmė daugiau“, – teigia D.Šerkšnas.

Populiariausias „Šerkšno medaus“ rinkinys yra „Medaus lagaminas“. Jį sudaro 7 medaus rūšys: medus su šaltalankiais, spanguolėmis, avietėmis, čiobreliais, pipirmėte, kakava, juodaisiais serbentais. Rinkinyje esantys medaus indeliai nedideli, rinkinys nebrangus. Skonių įvairove neatsilieka ir rinkinys „Medaus trio“ – šiame rinkinyje medaus deriniai patys įvairiausi – nuo medaus su spanguolėmis iki medaus su imbieru.

„Kartu su tėvais ir žmona profesionaliai bitininkaujame jau apie 12 metų, tačiau su bitėmis esu pažįstamas nuo 1982-ųjų. Mūsų bitės apgyvendintos Kėdainių, Jurbarko, Tauragės rajonuose, bet patys didžiausi bitynai įsikūrę Raseinių rajone.“ – pasakoja bitininkas.

Medaus verslą D.Šerkšnas pradėjo savo pastangomis – kartu su visa šeima rūpinosi pakuočiu dizainu, produkcijos reklama, tačiau verslui plečiantis pasitelkė profesionalų pagalbą. Pašnekovo teigimu, pačių Šerkšnų indėlis generuojant naujas verslo idėjas nemažas – jie pirmieji pradėjo derinti medų su liofilizuotomis uogomis Lietuvoje. Tokia naujiena medaus versle tapo sensacinga ir greitai išpopuliarėjo visoje šalyje.

Šakočio evoliucija: kaip tradicinis lietuvių skanumynas tapo žalia eglute?

Idėja šakotį paversti panašiu į eglutę kilo Radviliškių kaimo kepyklos vadovei Audronei Kiselienei. Išskirtinio gaminio paslaptis – pistacijų milteliai... Ir taip gimė unikalūs žali šakočiai bei kūčiukai.

„Šie kepiniai visuomet yra pastebimi, tačiau pirkėjų nuomonės įvairios – jaunimas į šiuos žalius kepinius žiūri labai pozityviai ir smalsiai, vyresnio amžiaus žmonės šiek tiek atsargesni ir konservatyvesni. Tačiau šie mūsų kalėdiniai kepiniai – itin populiarūs ir skanūs“, – tikina A.Kiselienė.

Mėsos megėjams – įspūdingi degustaciniai rinkiniai

Kybartuose įsikūrusi įmonė „Gardumėlis“ jau trečius metus siūlo išskirtinę dovaną mėsos mėgėjams – įvairius mėsos gaminių rinkinius. Ši produkcija kuriama įsiklausant į pirkėjų pageidavimus tam, kad kiekvienas būtų nudžiugęs gauta dovana.

„Mėsos gaminių rinkinius sudarome po atliktų degustacijų. Degustacijų metų daug kalbamės su pirkėjais, kurie noriai išsako patarimus ar pastabas. Taigi kiekvienais metais rinkiniai vis kitokie – pastebime, kad laikui bėgant keičiasi ir klientų skonis – pirkėjai pageidauja gaminiuose naudoti mažiau druskos, tačiau pastebimas ir natūralesnių prieskonių bei liesesnės mėsos poreikis“, – sako Auksė Vaičaitienė, įmonės personalo ir gamybos vadovė.

„Gardumėlis“ pirkėjams siūlo įvairius mėsos gaminių rinkinius, vieni populiariausių – „Vyrams“ (vytintos dešrelės, mėsa, šalto rūkymo šoninė) ir „Gurmanams“ (šaltai rūkyta jautienos dešra, šaltai rūkyta kiaulienos nugarinė, vytintos dešrelės).

„Mūsų gaminama produkcija – tautinis paveldas. Gamybos metu praeitį deriname su dabartimi, kadangi receptus mums perdavė proseneliai“, – džiaugiasi A.Vaičaitienė.

Tradicinių skanėstų gerbėjams – meduoliniai gardėsiai

Kalėdinis laikotarpis neatsiejamas ir nuo tradicinių meduolinių kepinių.

Būtent tokius gardėsius Zanavykijos sostinėje, Šakiuose, Rosita Bobinienė su šeima kepa jau daugiau kaip 30 metų.

„Meduoliniai grybukai, žaismingi žmogeliukai ar imbieriniai meduoliai, puošti baltu cukriniu glajumi, ar yra itin mėgiami tiek pačių mažiausių, tiek vyresnių žmonių“, – kalba R.Bobinienė.

Pašnekovės teigimu, įmonė pastebi itin išaugusią tokių saldžių dovanų paklausą, tad ruoštis pradedama iš anksto tam, kad saldumynų nepritrūktų.

„Savo produkciją gaminame rankomis, tai užtrunka tikrai ilgiau, nei gaminant su specializuota technika, tačiau rankų darbo rezultatas – kiekvienas mūsų kepinys unikalus, kito tokio identiško nėra“, – garantuoja R.Bobinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.