Arnas Raulinaitis – apie Kalėdų tradicijas ir meniu: „Jei nėra baltos mišrainės, nėra ir švenčių“

Kūrybos komunikacijos specialistas Arnas Raulinaitis, socialiniuose tinkluose prisistatantis „Skanaus žmogaus“ pavadinimu, netruko pelnyti armiją sekėjų – savo gerbėjus jis sudomina prasmingais pokalbiais virtuvėje su įvairiomis asmenybėmis, dalijasi įdomiomis gastronominėmis naujienomis ir, žinoma, įkvepiančiais receptais.

A.Raulinaits švenčių neįsivaizduoja be baltosios mišrainės.<br>lrytas.lt koliažas
A.Raulinaits švenčių neįsivaizduoja be baltosios mišrainės.<br>lrytas.lt koliažas
A.Raulinaitis.
A.Raulinaitis.
A.Raulinaitis.
A.Raulinaitis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 5:43 PM

Artėjant gražiausioms metų šventėms A.Raulinaitis papasakojo, kokie valgiai dažniausiai ruošiami jo namuose, kurie patiekalai ištirpdo namiškių širdis ir ką šiemet ruoš draugų vakarienei. Beje, vienam tradiciniam patiekalui – baltajai mišrainei – „Skanus žmogus“ rekomenduoja išbandyti naują, kur kas įdomesnę ir sveikesnę interpretaciją, jau spėjusią susižerti jo aplinkos komplimentus.

Neabejingas tradiciniams šeimos patiekalams

Pasakodamas apie didžiųjų metų tradicijas A.Raulinaitis pabrėžia buvimo su šeima, susėdimo prie bendro stalo svarbą.

„Kūčios – nuo pat vaikystės sutinkamos su šeima pas močiutę, tėčio mamą, sename geltoname namelyje. Man tai viena gražiausių dienų metuose, kai susipina senos valgių tradicijos prie bendro stalo. Kalėdas švenčiame jau tėvų namuose. Čia nei vienais metais neapsieinama be svarbiausio patiekalo – baltos mišrainės. Kaip sako mama, jei jos nėra, nėra ir švenčių. O kur dar tėčio marinuota antis! Būna tokie šeimos simboliniai pietūs, o po jų, vakare, dažniausiai keliaujame pasivaikščioti į miestą ar mišką“, – dėsto A.Raulinaitis.

Vis dėlto jam pačiam sentimentus kelia ne tik tradicinės mišrainės, o ir iš kartos į kartą perduodami šeimos receptai. Vienas jų – močiutės ruošti sumuštiniai, kuomet ant skrudintos juodos duonos, įtrintos česnaku, užklojamos tarkuotos morkos, o viršus padengiamas šprotais. Kitas, kone tradicija tapę patiekalas, tai A.Raulinaičio mamos arba tėčio kelias dienas marinuota antis, įdaryta ryžiais ir džiovintais vaisiais, mirkytais brendyje.

„Jei kalba pasisuktų apie saldžius nostalgiškus švenčių patiekalus, tai išskirčiau močiutės gaminamą grietinėlės tortą su želės gabalėliais, kuris tiesiog tirpsta burnoje, ir naminį mamos „Snickers“, šiek tiek primenantį tinginį. Tiesa, pastarasis  gaminamas su juoduoju ir pienišku šokoladais, o šalia sausainių keliauja ir sūdyti žemės riešutai“, – savo favoritais dalijasi „Skanus žmogus“.

Per šventes – bent keli nauji receptai

Būdamas neabejingas kulinariniams atradimams, „Skanus žmogus“ kasmet ir pats su malonumu stoja prie virtuvės vairo. Maisto tinklaraštininkas pasakoja, jog gamina kone kasdien, tačiau šventiniame įkarštyje stengiasi sugalvoti šį tą naujo, netikėto arba suteikti jau ragautiems patiekalams naujų skonių bei spalvų.

„Kadangi gaminti patinka, stengiamės vietoj dovanų draugams surengti vakarienę. Toks vakarėlis tradiciškai organizuojamas pas mus namuose, antrąją Kalėdų dieną. Man tai puiki proga virtuvėje sugalvoti ką nors įdomesnio, išlaisvinti fantaziją. Šiemet tarp planuojamų idėjų rikiuojasi ilgai ir lėtai kepamas jautienos kumpis su ant anties taukų keptomis bulvėmis“, – intriguoja maisto entuziastas, pabrėžiantis, jog draugų vakarienėje dėl patiekalų skaičiaus nelenktyniaus – veikiau rinksis mažiau, bet su meile ir atida ruoštus patiekalus.

Į tradicinius patiekalus siūlo peržvelgti iš naujo

Pasakodamos apie būsimo Kalėdų pobūvio valgiaraštį, A. Raulinaitis neabejoja į jį įtrauksiantis ir šį tą tradiciško. Šįsyk jis vadovausis mamos posakiu, menančiu, jog be baltos mišrainės šventės praranda dalį „skonio“.

„Kiekvienais metais turiu tradiciją antrą Kalėdų dieną gaminti lengvesnę baltos mišrainės versiją. Čia šalia marinuotų agurkų atsiduria ir švieži, be to, įpjaustau avokado ir rausvojo svogūno. Kas ragavo, visiems patiko“, – firminio patiekalo idėja dalijasi „Skanus žmogus“.

Tiesa, ne vieną sėkmingą atradimą virtuvėje padaręs A.Raulinaitis pasakoja, jog kone kiekvienos skanios mišrainės garantas yra padažas, o dar konkrečiau – majonezas. Jis prioritetą visuomet teikia natūraliems, kaip įmanoma mažiau priedų turintiems majonezams, nes pastaruosius mėgsta sumaišyti su savo žolelėmis, prieskoniais ar kitais pagardais.

Pasak Arno, jo receptui geriausiai tinka „Obelių Originalus“ majonezas – kokybiškas lietuviškas produktas, praturtintas vitaminu D. O juk žiemą organizmui labai trūksta saulėtojo vitamino. „Tiesa, baltoje mišrainėje naudoju šio majonezo ir jogurto balansą, taip mišrainei suteikiant dar daugiau lengvumo“, – sako recepto autorius ir pataria jį išmėginti namuose.

Gaivi balta „Skanaus žmogaus“ mišrainė

Ingredientai 2 porcijoms:

  • 3 virti kiaušiniai
  • 200 g šviežių agurkų
  • 150 g marinuotų agurkų
  • 1 sunokęs avokadas
  • 1 virta morka
  • 1 rausvasis svogūnas
  • 3 šaukštai natūralaus jogurto
  • 3 šaukštai majonezo
  • 350 g konservuotų žirnelių
  • saujos šviežių krapų
  • druskos, pipirų

Kaip gaminti

Žirnelių skystį nupilti, juos dubenyje sumaišyti su kubeliais pjaustytu šviežiu agurku ir kubeliais pjaustytais marinuotais agurkais, kubeliais supjaustytais kiaušiniais, kubeliais supjaustyta morka, smulkiai kapotais krapais, smulkiai kapotu svogūnu, kubeliais pjaustytu avokadu, įberti druskos, pipirų ir išmaišyti.

Sukrėsti jogurtą, majonezą ir dar kartą gerai išmaišyti.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.