Sumanūs gamybos sprendimai garantuoja ir prekių šviežumą, ir mažesnes kainas

Kūčių vakarienė, Kalėdų pietūs, Naujųjų metų stalas – didžiosios žiemos šventės tiesiog neįsivaizduojamos be vaišių šventiniam stalui.

Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius.
Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius.
Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius.
Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius.
Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius.
Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 9:00 AM

Vieni iš anksto apgalvoja ir su dideliu džiaugsmu gamina kiekvieną patiekalą, kiti po darbų maratono prie puodų suskumba paskutinę minutę, o treti mielai į virtuvę kojos išvis nekeltų... Kad ir kaip būtų, „Norfa“ turi ką pasiūlyti visiems: nuo aukščiausios kokybės šviežių žuvų ir kitų produktų namų virėjams iki pilno stalo jau pagamintų tradicinių ir gurmaniškų patiekalų.

Šviežumo garantija

Kėdainiuose įsikūręs bendrovės „Rivona“ centrinis kulinarijos ir žuvies cechas tiekia produkciją pusantro šimto „Norfos“ parduotuvių visoje Lietuvoje.

„Cechas suskirstytas į tris padalinius: miltinių gaminių, mėsos gaminių ir salotų. Miltiniai gaminiai – tai kibinai, tartaletės, bandelės, pyragėliai ir pan. Mėsos gaminiai – kotletai, užkepėlės, įvairūs vištienos gaminiai, „Kijevo“ kotletai. O salotų padalinyje, žinoma, gaminamos salotos ir mišrainės. Iš viso kulinarijos cechas gamina apie 60 pavadinimų produktų, jų pasirinkimas svyruoja priklausomai nuo sezoniškumo ir šventinių dienų.

Žuvies ceche gaminame sūdytą, rūkytą žuvį. Taip pat mūsų funkcija – defrostuoti šaldytas žuvis ir paruošti jas pristatyti į parduotuves, parduotuvėms pagal poreikį išskaidyti šviežių žuvų užsakymus“, – pasakoja kulinarijos gamybos vadovas Antanas Šiuša.

Tai reiškia, kad iš žuvininkystės ūkio atvežtos, tarkime, kelios tonos žuvų suskirstomos į atskiras dėžes su ledu – kiekvienai parduotuvei tiksliai tiek, kiek reikia. „Automatinė produktų užsakymų sistema analizuoja parduotuvių vidutinius pardavimus, todėl paruošiame tiek žuvų, kad švieži produktai neužsistovėtų. Krauname ledą, dėžėje su ledu žuvys nukeliauja į parduotuvę, per dieną jos parduodamos ir kitą dieną mes vėl atvežame šviežių žuvų.

O šaldytas žuvis metodiškai defrostuojame ir taip pat sudedame ant ledo. Natūralus atšildymas žuvis sudžiovina, jas šiek tiek pasendina. Tinkamas žuvų defrostavimas yra labai svarbus elementas, parduotuvėse to atlikti nebūtų galimybių“, – paaiškina jis.

Įmonėje apskritai viskas sudėliota taip, kad į parduotuves nuolat būtų tiekiami šviežiausi gaminiai.

„Gavę užsakymą pasiruošiame žaliavas, kitądien nuo pat ryto iki 14–15 valandos viską pagaminame, ir produkcija išvažiuoja į parduotuves.

Viskas ypač šviežia ir sunku būtų kitiems tiekėjams su mumis lygintis, nes mūsų cechas stovi šalia centrinių „Rivonos“ sandėlių Kėdainiuose. Tai reiškia, kad pagaminta produkcija nuvažiuoja viso labo 50 metrų sandėlio koridoriumi ir iš karto pakliūva į skirstymo centrą. Neprarandame laiko transportavimui, o gaminame visko tiksliai tiek, kiek užsako parduotuvės, todėl paruoštos produkcijos nesandėliuojame ir ji visada maksimaliai šviežia“, – patikina A.Šiuša.

Be to, pačiose „Norfose“ veikia net 45 kulinarijos skyriai. Jie vietoje gamina dar didesnį prekių asortimentą ir tokius ypatingo šviežumo reikalingus gaminius, kurių kokybei pakenktų net trumpas transportavimas, pvz., lapines salotas.

Mažos kainos formulė

Kruopščiai sustyguota logistika ir kiti sumanūs sprendimai leidžia aukščiausios kokybės gaminius pirkėjui pasiūlyti už itin patrauklią kainą.

„Gamintojai, kurie iš savo gamybos padalinių produkciją veža į centrinius sandėlius, mūsų skaičiavimais, bent 15 proc. sąnaudų turi skirti logistikai. Kadangi mūsų gaminiai iki logistikos centro keliauja vos 50 metrų, mūsų produkcija iškart gali būti pigesnė, nes mes šį žingsnį tiesiog praleidžiame.

Kitas aspektas – mes, centrinis kulinarijos cechas, žaliavas perkame dideliais kiekiais, todėl esame patrauklūs ir Lietuvos ūkininkams, ir kitiems tiekėjams. Be to, „Norfai“ prekes tiekianti „Rivona“ pati importuoja daug maisto produktų iš užsienio – iš Europos Sąjungos ir kitų valstybių. Perka juos labai konkurencingomis kainomis, o mes, gamybinis padalinys, žaliavas iš sandėlių pasiimame už savikainą.

Sąnaudų prasme esame kur kas efektyvesni už kitus vidutinio dydžio gamintojus, tad nesistebėkite, jei kartais „Norfoje“ būna, atrodo, tokių neįtikėtinų akcijų: kokios nors salotos – 99 centai už kilogramą ar lietuviška mišrainė – 1,90 euro už kilogramą. Kitiems tokios kainos tiesiog neįsivaizduojamos, kaip taip galima pagaminti? Bet mes galime sau tai leisti. Kokybės neaukojame ir į minusą negaminame“, – patikina A.Šiuša.

Gruodis – žuvies mėnuo

Kad į parduotuves būtų tiekiami tik šviežiausi gaminiai, kulinarijos ir žuvies cechas dirba septynias dienas per savaitę. „Yra kelios pozicijos ir naktinių pamainų, bet daugumą darbų pradedame 6 val. ir gaminame tol, kol įvykdome užsakymus“, – sako gamybos vadovas.

O pirkėjų įpročiai, pasirodo, skiriasi net pagal savaitės dienas: „Kad ir kaip būtų keista, didžiausi užsakymai būna sekmadieniais ir trečiadieniais.“ Seniau būdavo justi ir kurią mėnesio dieną daugelis gyventojų gaudavo algas, bet dabar šie svyravimai ne tokie ryškūs.

„Pagaminamos produkcijos kiekį skaičiuojame mėnesiais. Kulinarijos cechas per mėnesį pagamina apie 120–130 tonų produkcijos, o žuvies ceche įprastą mėnesį irgi pagaminame ir išskirstome apie 120 tonų žuvų.

Bet lapkritį šis skaičius priartėja prie 200 tonų, o gruodį bus apie 400 tonų, nes ant Kalėdų stalo tradiciškai gausu žuvies, – atskleidžia A.Šiuša. – Taigi gruodį žuvų apyvarta išauga net iki 3–3,5 karto. Kulinarijos gaminių paklausa taip pat ūgteli, bet daugelis lietuvių Kalėdų stalą ruošia patys, tad tokio žymaus pokyčio nėra: apyvarta padidėja apie 15–20 proc.“

Kalėdų stalo gardumynai

Tačiau profesionalų paruošti gaminiai – ne tik išsigelbėjimas skubantiems ar išvis nemėgstantiems suktis virtuvėje. Kulinarijos ir žuvies padalinių technologė Jūratė Abračinskienė neslepia pasididžiavimo specialiai šių metų šventėms sukurtais patiekalais, galinčiais papuošti bet kurį stalą.

„Iš tiesų džiaugiamės ir didžiuojamės visais savo patiekalais, nes jie ir gražūs, ir skanūs. Be to, pasirinkimas tikrai nemažas – artėjančių švenčių proga mūsų ceche sukurti aštuoni nauji gaminiai. Tai lašišinių upėtakių kepsneliai, menkių filė kepsneliai, kiaulienos kepsneliai su šonine ir sūriu, kiaulienos maltinukai su džiovintomis slyvomis, ketverios salotos: vienos – su karštai rūkytais upėtakiais, perliniu kuskusu ir bolivinėmis balandomis, kitos – lengvos, gaivios su mocarelos rutuliukais ir saulėje džiovintais pomidorais, na, ir dvejos labiau klasikinio skonio – dūmo skonio burokėlių salotos ir meksikietiškos pupelių salotos su vištiena“, – vardija specialistė.

Kiek receptų yra sukūrusi, daugiau kaip dešimtmetį technologe dirbanti pašnekovė jau net neskaičiuoja. Kasmet Kalėdų ir Velykų stalui ceche Kėdainiuose pagaminami maždaug 6–8 šventiniai patiekalai, be to, kas mėnesį „Norfos“ pirkėjams pristatoma po 2–3 naujus sezoninius gaminius. Ir dabar jos galvoje jau sukasi naujos idėjos.

Kokius kriterijus turi atitikti gaminys, kad būtų patvirtintas ir pateiktas pirkėjams? „Be abejo, pirmiausia mes valgome akimis. Svarbu, kad būtų gražus vaizdas, kad patiekalas skaniai ir patraukliai atrodytų. Po to vertiname skonio savybes: ar malonu ragauti, ar valgai ir mėgaujiesi? Tai pagrindiniai dalykai, ir pirkėjai juos taip pat greitai įvertina“, – pabrėžia technologė.

Naujam produktui sukurti kartais prireikia savaitės, o kartais mėnesio ar net dviejų. Tai priklauso nuo paties gaminio, jam reikalingų žaliavų, sezoniškumo, galiausiai – nepavykusių bandymų skaičiaus. Bet dažniausiai, sako technologė, pavyksta išsyk. „Dažniausiai taip ir būna – pavyksta iš pirmo karto. Gal reikia tik truputį patobulinti, kokį nors papildomą ingredientą įdėti ar padažo skonį pastiprinti, bet dažniausiai pavyksta iš karto. Daugiausia bandome tris kartus“, – teigia J.Abračinskienė.

Ragaudama įvairius patiekalus ji sako nesunkiai atpažįstanti sudedamąsias dalis ir galinti mintyse atkurti receptūrą: „Galėčiau net pasakyti, kaip buvo pagaminta, kokie ingredientai, kokių prieskonių įdėta. Turiu gana stiprius skonio receptorius.“

Tad kokį patarimą profesionalė duotų namų virėjoms ir virėjams, ruošiantiems vaišes? „Jei atvirai – nueikite į „Norfos“ parduotuvę ir ten galėsite įsigyti viską, ko reikia šventiniam stalui. O jei gaminate patys, nepamirškite, kad genialumas slypi paprastume. Jei pasirinksite kokybišką žuvį, jai pagardinti užteks druskos, pipirų ir šlakelio citrinos sulčių. Tada ir laiko, kurį galėsite skirti artimiesiems, liks daugiau“, – pataria technologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.