G. L. Demarco žino paslaptį, kaip ruošti daržoves, kad jas su malonumu valgytų ir vaikai

Iššūkių kupina pastarųjų metų situacija lėmė, kad namuose teko praleisti daug laiko – dirbti, mokytis, leisti laisvalaikį ir, žinoma, gaminti.

Šefas Gianas Luca Demarco pripažino: maistas ir šeima jam yra neatsiejama.<br> lrytas.lt koliažas.
Šefas Gianas Luca Demarco pripažino: maistas ir šeima jam yra neatsiejama.<br> lrytas.lt koliažas.
Šefas Gianas Luca Demarco pripažino: maistas ir šeima jam yra neatsiejama.
Šefas Gianas Luca Demarco pripažino: maistas ir šeima jam yra neatsiejama.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 3:30 PM

Ne veltui, pastebi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, namuose gamintas maistas paskelbtas viena iš 2022-ųjų kulinarinių tendencijų. Su tuo sutinka ir virtuvės šefas Gianas Luca Demarco, pasakojantis apie šeimoje puoselėjamas kulinarines tradicijas bei maisto reikšmę jo vaikystės namuose Italijoje.

Iš kartos į kartą

Šiuo neįprastu laikotarpiu, pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, pasaulis vis daugiau dėmesio skiria namuose ruoštam maistui. Tai – paprasti, jaukius vaikystės prisiminimus keliantys patiekalai, kurių gaminimas ramina, suteikia malonumą bei džiaugsmą. 

„Šiltus prisiminimus keliantis namuose pagamintas maistas gali padėti pajausti emocinį komfortą, bent akimirkai pamiršti rūpesčius. Tokių patiekalų receptai įprastai perduodami iš kartos į kartą, o jiems reikalingų ingredientų prekybos tinklo parduotuvių lentynose ieško ir seneliai, ir anūkai. Atsižvelgdami į tai, siekiame nuolatos užtikrinti, kad mūsų pirkėjai visada galėtų įsigyti lietuviškus, tradicinius, nuo vaikystės mėgstamus produktus“, – pažymi E.Dapkienė.

Tuo metu virtuvės šefas Gianas Luca Demarco šypsosi – maistas ir šeima jam yra neatsiejama, o užaugus Italijoje, kitaip ir būti negalėtų. Ši šalis, teigia jis, visame pasaulyje garsi itin stipriu šeimos ryšiu bei kulinarinėmis tradicijomis, kurios skleidžiasi prie stalo susirinkus visiems namiškiams. Tokias vertybes Gianas Luca puoselėja ir palikęs vaikystės namus.   

„Dabar, gyvendamas Lietuvoje, stengiuosi, kad kuo dažniau gamintume ir valgytume su visa šeima, tad bent kartą per dieną prie stalo susėdame drauge. Mūsų šeimoje maisto gaminimas yra pats svarbiausias ir pagrindinis užsiėmimas. Tokia vertybė buvo puoselėjama ir mano tėvų namuose. Šeimoje ryšys visada megzdavosi per maistą, jo gaminimą“, – pasakoja G.L.Demarco.

Dėl šios priežasties virtuvės šefas ir dabar stengiasi kuo dažniau gaminti su savo vaikais. Jie, sako Gianas Luca, tai vertina, noriai maistą ruošia kartu, mėgsta dalyvauti kiekviename kulinariniame procese. 

„Mano mažoji nuolat prašo gaminti su tėčiu. Jai tai – labai smagu. Visgi, pastebiu, kad žmona yra gerokai kantresnė, žino paslaptis, kaip perduoti šias tradicijas vaikams. Savo ruožtu aš juos pripratinau valgyti daržoves. Turiu keletą savo gudrybių“, – akį merkia virtuvės šefas. 

Prie stalo – įspūdingas būrys giminaičių 

Paklaustas, kokios kulinarinės tradicijos buvo puoselėjamos jo paties vaikystėje, Gianas Luca akcentuoja – virtuvės šefo šeima kiekvieną savaitgalį ar per didesnes šventes sėsdavo prie didelio ir gausaus stalo. 

„Augau šiaurės Italijoje. Šiame regione picos nėra tokios populiarios, todėl tikrai ne visi italai jas valgo. Tuo metu namuose valgydavome „Brasato“ – jautienos troškinį. Taip pat lazaniją, raviolius, daug keptų daržovių. Mano mėgstamiausios būdavo bulvės su kepinta paprika. Itin skanu“, – prisimena šefas. 

Daugelis, priduria jis, įsivaizduoja, kaip Italijoje atrodo šeimos susibūrimai, tačiau realybė yra dar įspūdingesnė. 

„Mano namuose savaitgalio ar šventinių pietų susėsdavo visa giminė. Todėl prie stalo vienu kartu susirinkdavo ir 50 žmonių“, – juokiasi Gianas Luca. 

Pamaitinti tokį būrį giminaičių gali pasirodyti nemenku iššūkiu. Tačiau, pasak virtuvės šefo, Italijoje mamos ir močiutės žino, kaip su šiuo išbandymu susidoroti, o jų virtuvės paslaptys yra perduodamos iš kartos į kartą. 

Todėl dar vaikystėje susipažinęs su šeimos kulinarinėmis tradicijomis, pašnekovas šiandien pastarąsias naudoja ir savo kūryboje. Tik taiko modernesnes technikas, šiuolaikinį stilių, o tai leidžia pasiekti kitokio lygio rezultatus. 

Dalijasi šeimos receptu

Prisimindamas vaikystėje mėgtą patiekalą, Gianas Luca siūlo jį išbandyti ir kitus. Virtuvės šefas dalijasi šeimos receptu, kurį pats naudoja kaip gudrybę savo vaikus paskatinti valgyti daržoves. 

Tam prireiks baklažano, kurį šefas pataria supjaustyti pusės centimetro storio griežinėliais. Šie apvoliojami pilno grūdo grikių miltuose su išplaktu kiaušiniu ir dedami į orkaitę, kad apkeptų. 

Tada iš griežinėlių gaminamas baklažanų sumuštinis: ant vieno griežinėlio uždedama virto kumpio, itališko sūrio „Caciotta“, o ant viršaus dedamas dar vienas baklažano griežinėlis. Toks sumuštinis keliauja į orkaitę, kur yra apkepamas. 

„Mano mama šį patiekalą vadindavo baklažano vežimėliu. Ji sakydavo – vaikams įpiršti galima bet kurią daržovę. Tereikia daug sūrio. Su juo, anot mano mamos, vaikai suvalgys viską“, – šypsosi Gianas Luca.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.