Vokietijoje gyvenančios lietuvės virtuvėje geriausias prieskonis – meilė

Leipcigo (Vokietija) centre esančiame bute dažnai sklinda nuostabūs kvapai – Andželika Labanauskas (49 m.) šeimą kasdien stengiasi nustebinti gardžiais naminiais patiekalais. Lietuvės kūrinių virtuvėje laukia ne tik namiškiai – pradėjusi rašyti maisto tinklaraštį ji įsitaisė nemenką būrį sekėjų, kurie išbando jos receptus.

Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Gyvename kartu beveik 20 metų, ir nebuvo dienos, kad dėl to būtume pasigailėję“, – atviravo A.Labanauskas, su vyru Žilvinu užauginusi dvi dukras.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Gyvename kartu beveik 20 metų, ir nebuvo dienos, kad dėl to būtume pasigailėję“, – atviravo A.Labanauskas, su vyru Žilvinu užauginusi dvi dukras.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Lašišos ir ryžių apkepėlė su bazilikų pestu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Lašišos ir ryžių apkepėlė su bazilikų pestu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Blyneliai su lašiša, avokadais ir gražgarstėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Blyneliai su lašiša, avokadais ir gražgarstėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Bandelės su apelsininiu pudingu ir šokoladu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Bandelės su apelsininiu pudingu ir šokoladu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Orkaitėje kepta sprandinė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Orkaitėje kepta sprandinė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Emigrantės virtuvėje yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-02-07 08:48

Paprasti, tačiau įdomūs ir visiems įveikiami receptai, gražios, spalvingos ir pedantiškai tvarkingos patiekalų nuotraukos.

Ar viso to A.Labanauskas išmoko gyvendama Vokietijoje, ar tai glūdėjo lietuvės kraujyje?

„Iš tikrųjų tik atsidūrusi Vokietijoje pradėjau gaminti, o vėliau ir fotografuoti maistą, dalytis receptais“, – prisipažino buvusi alytiškė, Leipcige gyvenanti nuo 2002-ųjų.

Iki to laiko Lietuvoje ji gyveno su močiute, kuri ruošdavo valgį. Į virtuvę, kaip prisipažino Andželika, ji užsukdavo tik pavalgyti.

„O kai atsikrausčiau į Vokietiją, teko pačiai pradėti gaminti. Iš pradžių neturėjau jokio noro tai daryti, tačiau buvau priversta. Metams bėgant man vis labiau ėmė patikti sukinėtis virtuvėje, vis dažniau užsimanydavau pagaminti ką nors skanaus ir gražaus“, – pasakojo lietuvė.

Ji niekada nesvajojo persikelti gyventi į svetimą šalį, tačiau likimas jai iškrėtė tikrą pokštą.

2002 metais Andželika su draugais į Leipcigą atvyko kaip turistė. Atsitiktinai vienoje kompanijoje sutiko lietuvį, Vokietijoje užaugusį nuo vaikystės, ir tai, pasak jos, buvo abipusė meilė iš pirmo žvilgsnio.

„O po kelių mėnesių susituokėme. Tai buvo geriausias mano sprendimas. Gyvename kartu beveik 20 metų ir nebuvo dienos, kad dėl to būtume pasigailėję“, – atviravo A.Labanauskas, su vyru užauginusi dvi dukras.

Abu jie gimę po Ožiaragio ženklu, tačiau, jos teigimu, labai skirtingi – jos vyras ramesnis, o ji aktyvesnė, iniciatyvesnė, tad vienas kitą puikiai papildo.

Nors iš Lietuvos išvyko nemokėdama vokiškai, tai Andželikos visiškai negąsdino. „Turėjau gerą vertėją – savo vyrą“, – šyptelėjo emigrantė, greitai ir pati pramokusi svetimos kalbos. O vokiečių kalbos kursuose sutiktos moterys tapo jos draugėmis, su kuriomis palaiko ryšius iki šiol.

Pradėjusi vis daugiau gaminti šeimai Andželika ir pati nepajuto, kaip ją įtraukė ši veikla: pradėjo žiūrėti kulinarines televizijos laidas, įvairius maisto šou, mokėsi iš vokiečių šefų ir paprastų šeimininkių. Dabar ji apgailestauja, kad tuomet, kai pradėjo domėtis maisto gaminimu, jos močiutės jau nebebuvo, tad negalėjo su ja pasitarti ar pasimokyti kokių nors maisto gaminimo paslapčių.

Tačiau iš kitos močiutės perėmė potraukį prie Moldovos virtuvės. „Mano tėvas – moldavas, tad vaikystėje daug vasarų praleidau jo gimtinėje. Iki šiol labai mėgstu moldavų virtuvę, kuri išsiskiria daržovių patiekalų įvairove.

Močiutė buvo puiki šeimininkė, ir viskas, ką ji gamino, buvo fantastiško skonio: biskvitas su graikiniais riešutais, firminis trupininis pyragas su trešnėmis, įdaryti baklažanai, mamalyga – košė iš maltų kukurūzų kruopų su ožkų pieno sūriu, troškintas triušis su daržovėmis, barščiai, įvairūs kepiniai su brinza ir daržovėmis – šios šalies patiekalus galėčiau vardinti ir vardinti“, – pasakojo A.Labanauskas, su savo sekėjais pasidalijanti ir moldaviškais receptais.

Kaip jai kilo mintis dalytis receptais – pildyti savotišką receptų dienoraštį?

„Iš pradžių receptais su nuotraukomis dalijausi su draugais savo socialinio tinklo paskyroje. Po to vyresnioji dukra sumąstė, kad man reikėtų susikurti kulinarinį puslapį. Aš pati neturėjau jokio supratimo, kaip tai daroma.

Dukra sukūrė tinklaraštį „Andželikos virtuvėlė“, įkėlė pirmuosius receptus su nuotraukomis. Pamokė ir mane, kaip tai daryti, tad pradėjau rašyti tinklaraštį, o maisto gaminimas tapo tikru hobiu“, – apie pradžią pasakojo tinklaraštininkė.

Dabar jos puslapyje – šimtai receptų, alsuojančių meile geram ir kokybiškam maistui: nuo užkandėlių, salotų, mišrainių, paprastų ar įmantresnių karštųjų patiekalų iki desertų, priverčiančių varvinti seilę.

Ir nors Vokietijoje gyvenančiai lietuvei kartais nelieka laiko aprašinėti receptus, fotografuoti patiekalus, ji nė karto negalvojo sustoti – jaučia savotišką įsipareigojimą savo sekėjams. Kartu ją džiugina gražūs atsiliepimai, padėkos, tad ir tai verčia eiti į priekį.

Kas tinklaraštyje svarbiau – gera nuotrauka ar geras receptas? „Man svarbu viskas: ir patiekalo skonis, ir kaip jis patiektas, kokioje lėkštėje. Nuotrauka taip pat turi būti patraukli, – tinklaraščio sėkmės receptą atskleidė Andželika. – Kartais būna – pagamini ką nors labai skanaus, o gražiai nufotografuoti nepavyksta, tad to patiekalo receptas taip ir nepasirodo mano tinklaraštyje.“

Labiausiai jai patinka kepti ir gaminti desertus – tortus, pyragėlius, bandeles, sausainius ir kitus skanėstus. Juos mėgsta ir tinklaraščio sekėjai – būtent tokie receptai sulaukia daugiausia susidomėjimo. Tačiau pati Andželika desertų nevalgo.

Ji pati labai mėgsta žuvį ir įvairias šviežių daržovių salotas. Namiškiai irgi noriai visa tai valgo, tad žuvų patiekalai dažnai ruošiami lietuvės namuose. Tik paradoksas: žuvies patiekalai nėra itin populiarūs tarp jos sekėjų.

„Mano šeima nėra labai išranki maistui – valgo viską, tik pastaruoju metu jaunesnioji duktė atsisakė mėsos, todėl dabar gaminu dar įvairesnį maistą, ir man tai patinka“, – prisipažino tinklaraštininkė, savo sekėjus džiuginanti ir bemėsių patiekalų receptais.

Idėjų ji semiasi iš mėgstamų kulinarinių laidų, iš kurių yra išmokusi gaminti ne vieną patiekalą, sužinojusi ne vieną įdomybę. Andželikai įdomu, iš kur kilo vienas ar kitas patiekalo pavadinimas, jo istorija.

Emigrantės virtuvėje, žinoma, yra ir lietuviškų, ir vokiškų, ir kitų šalių patiekalų.

„Kavinėse ar restoranuose mes lankomės retai, nebent atostogaudami kitoje šalyje, kai norisi paragauti tos šalies virtuvės patiekalų. Bet net ir per atostogas man labiau patinka nueiti į vietinį turgelį, nusipirkti vietinių maisto produktų ir ką nors skanaus pasigaminti. Juk šiais laikais nesunku internete susirasti bet kokį receptą“, – kalbėjo ji.

A.Labanauskas tikisi, kad maisto gaminimas ir toliau liks vienas jos hobių ir jai užteks laiko ir noro toliau tobulėti, gaminti, džiuginti naujais patiekalais mylimą šeimą ir tinklaraščio sekėjus.

Blyneliai su lašiša, avokadais ir gražgarstėmis

Tešlai reikės: (10 vnt.)

  • 2 M dydžio kiaušinių
  • 200 ml pieno
  • 100 ml gazuoto mineralinio vandens
  • 1 v. š. aliejaus
  • 140 g miltų
  • po žiupsnelį druskos ir cukraus
  • smulkintų šviežių krapų
  • trupučio ciberžolių miltelių

Įdarui reikės:

  • silpnai sūdytos ar rūkytos lašišos
  • avokadų
  • virtų kiaušinių
  • gražgarsčių

Padažui reikės:

  • grietinės
  • vasabių pastos (jei neturite ar nemėgstate, galite keisti neaštriais krienais)
  • šiek tiek citrinų sulčių

Tešlai skirtus ingredientus gerai išmaišykite ir supilkite į buteliuką plonu antgaliu. Pilkite po nedaug tešlos į įkaitintą keptuvę, formuodami norimą ornamentą, ir iškepkite blynelius. Jei neturite tokio buteliuko, kepkite paprastus lietinius.

Įdarui virtus kiaušinius sutarkuokite stambia tarka. Avokadus supjaustykite mažais gabalėliais. Grietinę sumaišykite su vasabių pasta ir citrinų sultimis. Lašišą plonai supjaustykite.

Ant kiekvieno blynelio dėliokite gražgarsčių lapelius. Ant krašto sudėkite lašišą, ant jos – tarkuotus virtus kiaušinius, supjaustyto avokado, apšlakstykite padažu ir suvyniokite.

Orkaitėje kepta sprandinė

Reikės:

  • 1,7 kg sprandinės
  • 180–200 g riebesnės šoninės juostelių
  • 3–5 svogūnų (nelygu jų dydis)
  • 3–5 skiltelių česnako
  • 2–3 v. š. aliejaus
  • mėgstamų prieskonių mėsai
  • 1 laurų lapo
  • 1 didelės morkos
  • trupučio vandens ar sultinio

Mėsą nuplaukite, gerai nusausinkite. Padarykite pjūvius (ne iki galo) maždaug kas 1 cm.

Prieskonius sumaišykite su aliejumi, įspauskite česnako, išmaišykite ir gerai įtrinkite mėsą iš išorės, taip pat pjūvių vietoje. Į kiekvieną pjūvį dėkite po kelias šoninės juosteles ir po 2–4 svogūno griežinėlius.

Kepimo formelę ištepkite aliejumi, išdėliokite likusius svogūnų, taip pat morkų griežinėlius, sulaužytą laurų lapą. Dėkite ant jų kepsnį, įpilkite truputį vandens ar sultinio, gerai uždenkite aliuminio folija ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 1 val.

Po to foliją nuimkite, temperatūrą sumažinkite iki 180–190 laipsnių ir dar pakepkite gerą pusvalandį, kol mėsa gražiai apkeps. Kartkartėmis aplaistykite ją susidariusiu skysčiu.

Patiekite su mėgstamu garnyru.

Lašišos ir ryžių apkepėlė su bazilikų pestu

Reikės:

  • 500 g šviežios lašišos filė
  • 3–4 pomidorų
  • 230 g ryžių
  • 150 g bazilikų pesto

Užpilui reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 100 ml grietinėlės
  • 100 ml daržovių sultinio
  • druskos, pipirų
  • apie 80 g mocarelos

Ryžius gerai perplaukite, suberkite į virintą vandenį ir pavirkite apie 10–12 min. Ryžiai turėtų likti dar kietoki, nevisiškai išvirę.

Apvirtus ryžius nuvarvinkite, sumaišykite su bazilikų pestu, sudėkite į kepimo formelę.

Pomidorus supjaustykite griežinėliais, lašišą supjaustykite maždaug 0,7 cm storio juostelėmis. Į kepimo formą ant ryžių dėkite sluoksnį pomidorų griežinėlių, juos truputį įspausdami, ant jų – lašišos juosteles, vėl pomidorus ir lašišą, kol sudėsite visus ingredientus.

Užpilui kiaušinius, trynį, sultinį, grietinėlę išplakite, paskaninkite druska, pipirais, supilkite ant lašišos su pomidorais. Apibarstykite tarkuota mocarela.

Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15–17 min.

Bandelės su apelsininiu pudingu ir šokoladu

Tešlai reikės: (9 vnt.)

  • 7 g sausų ar 21 g šviežių mielių
  • 3 v. š. cukraus
  • 250 ml šilto pieno
  • 4 v. š. aliejaus
  • žiupsnio druskos
  • 1 kiaušinio baltymo
  • vanilės
  • 1 apelsino nutarkuotos žievelės
  • 420–430 g miltų

Pudingui reikės:

  • 200 ml apelsinų sulčių (pirktinių, nes šviežios gali sutraukti pieną)
  • 100 ml pieno
  • cukraus ir vanilės pagal skonį
  • 1 apelsino nutarkuotos žievelės
  • 1 didelio kiaušinio
  • 3 v. š. su kaupu kukurūzų krakmolo
  • 1 v. š. sviesto

Dar reikės:

  • 9 v. š. šokolado drožlių
  • 1 trynio ir 1 v. š. pieno

Tešlai šiltą pieną sumaišykite su cukrumi ir mielėmis, palikite pastovėti apie 15 min. Suberkite druską, apelsino žievelę, supilkite išplaktą baltymą, aliejų. Po truputį suberkite persijotus miltus ir užminkykite tešlą (minkykite 6–7 min.). Ji turi būti minkšta ir beveik nelimpanti prie rankų. Jei tešla lips, nedėkite miltų, geriau rankas sutepkite aliejumi. Tešlą dėkite į dubenį, uždenkite ir palikite kilti šiltoje vietoje 1,5 val.

Pudingui į nedidelį puodą supilkite sultis, pieną, įmuškite kiaušinį, berkite cukrų, vanilę, apelsino žievelę, krakmolą – gerai viską išmaišykite ir toliau maišydami kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol užvirs ir pradės tirštėti. Išjunkite viryklę, įmaišykite sviestą. Ant pudingo paviršiaus dėkite maistinę plėvelę ir padėkite vėsiai, kad visiškai atvėstų.

Pakilusią tešlą padalinkite į 9 lygias dalis, iš kiekvienos iškočiokite ovalą, dėkite per vidurį po šaukštą šokolado drožlių, ant jų – gerą šaukštą apelsininio pudingo. Tada sujunkite kraštus, gerai suspauskite ir apvertę dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paviršiuje įpjaukite po 4 pjūvius, uždenkite ir dar palikite kilti apie 20–25 min. Aptepkite trynio ir pieno plakiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.