Išties gardus ir sultingas vaisius puikiai dera ruošiant ne tik desertus, bet ir mėsos patiekalus. Iš jo gaminamos netgi valymo priemonės, eteriniai aliejai. Šiame straipsnyje rasite naudingų ir įdomių faktų apie šį visų pamėgtą citrusinį vaisių.
Jei senokai mėgavotės apelsinais, raginame vėl prisiminti jų sultingą, saldų skonį.
Apelsinai yra labai naudingi mūsų organizmui: apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, padeda organizmui gaminti kolageną – baltymą, kuris gydo žaizdas ir suteikia lygesnę odą, palengvina geležies pasisavinimą, stiprina imuninę sistemą, apsaugo organizmą nuo mikrobų, padeda kovoti su vėžį sukeliančiais laisvaisiais radikalais.
O kai jaučiate nerimą, vitaminas C, esantis vaisiuje, taip pat gali sumažinti streso hormono kortizolio kiekį.
Naudingi ir įdomūs patarimai
J.Giedraitis dalijasi įdomiais faktais apie apelsinus ir keliais vertingais patarimais, kurie padės šiuos vaisius išlaikyti šviežesnius kuo ilgiau.
- Apelsinams reikia kvėpuoti: parsinešę iš parduotuvės nelaikykite jų uždaruose plastikiniuose maišeliuose.
- Apelsinus, kaip ir daugelį citrusinių vaisių, ilgiausiai šviežius ir sultingus išlaikysite šaldytuve: ten jie puikiai išsilaiko net mėnesį. Jei juos laikote kambario temperatūroje, apelsinus reikėtų suvartoti per savaitę. Prapjautus apelsinus laikykite uždarame indelyje, kad vaisius nesugestų ir neišdžiūtų.
- Nelaikykite apelsinų tiesioginiuose saulės spinduliuose, nes taip jie greičiau pernoks ir išdžius.
- Jei nusipirkote apelsinus ir matote, kad jų odelė drėgna – būtinai ją nusausinkite, kad išvengtumėte pelėsio.
- Apelsinų odelės spalva neatspindi jų saldumo: net ir apelsinai su žalsva odele gali būti labai saldūs.
- Visada nuplaukite apelsinus prieš valgymą.
- Kad žievelė nusiluptų lengviau, švelniai paspaudinėkite apelsiną delnais.
- Sakoma, kad kuo didesnė apelsino viršūnėlėje „bamba“, tuo vaisius saldesnis. Spėjama, kad ši žymė yra mažas vaisus, suaugęs su dideliu apelsinu.
Aromatingos desertinės salotos su apelsinais
Reikės:
- 3 apelsinų (nuluptų ir supjaustytų riekelėmis),
- 300 g vanilės skonio jogurto
- saujos kepintų pistacijų
- mėtų lapelių (papuošti)
Kaip gaminti
1. Išdėliokite apelsinų riekeles lėkštėje, šiek tiek paspauskite, kad išsiskirtų sultys. (Jei turite apelsinų žiedų ar rožių vandens, galite užpilti 1 arbatinį šaukštelį ant apelsinų).
2. Šaukšteliu dėkite jogurtą, apibarstykite riešutais ir mėtų lapeliais.
Skanaus!