Italų astronautė gyvenimo neįsivaizduoja be dviejų paprastų produktų: saugo nuo vėžio, stabdo širdies ligas

Vienas žymiausių visų laikų italų onkologų Umberto Veronesi (1925–2016) teigė, kad alyvuogių aliejus yra natūralus ilgaamžiškumo eliksyras, o kava – prevencinis ginklas prieš vėžį. Gal dėl to italų astronautė Samantha Cristoforetti (44 m.) be šių produktų ne tik neįsivaizduoja kasdienės mitybos, bet ir neketina jų atsisakyti kosmose.

S.Cristoforetti.<br>„Twitter“ nuotr.
S.Cristoforetti.<br>„Twitter“ nuotr.
S.Cristoforetti.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
S.Cristoforetti.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
S.Cristoforetti.
S.Cristoforetti.
Garsus onkologas U.Veronesi domėjosi astronautų mityba kosmose.
Garsus onkologas U.Veronesi domėjosi astronautų mityba kosmose.
Daugiau nuotraukų (4)

Daiva Lapėnaitė, Italija

Mar 23, 2022, 8:08 AM, atnaujinta Mar 23, 2022, 8:17 AM

Astronautė S.Cristoforetti yra pirmoji italė, tapusi Europos kosmoso agentūros ekipažo nare, kuri į orbitą iškeliaus šių metų pavasarį.

Ji į kosminę stotį pasiims ne tik šalies prezidento Sergio Mattarellos įteiktą Italijos trispalvę, bet ir itališkąjį ilgaamžiškumo eliksyrą – alyvuogių aliejų.

Keturių skirtingų rūšių aliejaus pakuotės kosminėje stotyje pagardins italės ir jos įgulos mėsos, žuvies ir daržovių patiekalus.

„Šaltai spausto alyvuogių aliejaus teigiamas poveikis sveikatai įrodytas daugybe mokslinių tyrimų, – teigia Italijos kosmoso agentūra. – Kosminei stočiai atrinktame ypač tyrame alyvuogių aliejuje yra daug natūralių antioksidantų, kurie būtini žmonėms, patiriantiems stiprų fizinį ir psichologinį stresą, kokį išgyvena ir astronautai.“

Kad alyvuogių aliejus itin naudingas įtampą patiriantiems žmonėms, pažymi ir žymiausio italų onkologo U.Veronesi fondo „Fondazione Veronesi“ mokslininkai.

Alyvuogių aliejus reguliuoja cholesterolio kiekį arterijose, todėl yra puikus širdies ir kraujagyslių sergėtojas. Taip pat yra galingas antioksidantų, kurie stabdo ląstelių senėjimo procesą, šaltinis, todėl alyvuogių aliejų ir vadiname ilgaamžiškumo eliksyru.

Be to, alyvuogių aliejus padeda virškinimui, aktyvina medžiagų apykaitą, išvalo iš kepenų toksinus, o jame esančios medžiagos, ypač vitaminas E (tokoferolis), pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, raminamuoju poveikiu. Todėl, be naudos sveikatai, padeda saugoti ar atkurti odos, nagų ir plaukų grožį.

Alyvuogių aliejus nebus vienintelis itališkas produktas, kuriuo astronautė S.Cristoforetti mėgausis kosmose. Dar 2015 metais ji buvo ne tik pirmoji italė kosmose, bet ir pirmasis žmogus, visatoje išgėręs itališkos espreso kavos.

„Mažas žingsnis moteriai, milžiniškas šuolis kavai“, – tuomet šypsodamasi komentavo S.Cristoforetti.

Italijos kosmoso agentūros prezidentas Roberto Battistonas džiaugėsi, kad specialiai Tarptautinei kosminei stočiai pagamintas kavos aparatas ne tik padėjo ištirti skysčių dinamiką esant nesvarumo būsenai, bet ir pagerino įgulos psichologinę būklę.

Pagrindinis kavos komponentas yra kofeinas, kuris laikomas natūraliu stimuliatoriumi: tonizuoja nervų sistemą, didina fizinį ir protinį aktyvumą, malšina nuovargį.

„Fondazione Veronesi“ mokslininkai priduria, kad kavoje, ypač esprese, yra daug antioksidantų, kurie apsaugo nuo daugybės lėtinių ligų, tarp jų ir vėžinių.

Mokslininkai yra nustatę, kad kavoje esantys antioksidantai diterpenai padeda kepenims neutralizuoti vėžines ligas sukeliančius kancerogenus.

Tiesa, per didelis kofeino kiekis organizmui gali būti žalingas, todėl mokslininkai rekomenduoja išgerti ne daugiau kaip 2–4 espreso puodelius per dieną.

Būtent tiek espreso kavos kasdien išgeria žymioji italų astronautė. Italijos kosmoso agentūra pasistengė, kad tiek kasdienio alyvuogių aliejaus šaukšto, tiek kavos puodelio S.Cristoforetti ir jos vadovaujamai įgulai netektų atsisakyti ir kosmose.

Kad misija būtų ne tik naudinga mokslo pažangai, bet ir sveikesnė bei malonesnė astronautams.

Astronautės valgiaraštis

Į kosmosą italų astronautė S.Cristoforetti pasiims specialiai jai paruoštas 250 gramų sveriančias maisto pakuotes.

Pusryčiams: vaisių tyrė su javainiais, puodelis espreso arba kapučino.

Pietums: bolivinių balandų salotos su skumbre, cukinijomis, salierais, morkomis ir pomidorais, pagardintos šaukštu alyvuogių aliejaus, puodelis espreso.

Vakarienei: ryžiai su ciberžolėmis, vištiena ir daržovėmis arba ankštinių daržovių sriuba, pagardinta šaukštu alyvuogių aliejaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.