Virtuvės šefė Laura pataria: 5 dalykai, kuriuos būtina žinoti prieš pradedant grilio sezoną

Nors ir lėtai, oras vis labiau šyla, o tai reiškia, kad vėl galime mėgautis taip pasiilgtu maisto gaminimu atvirame ore. Prasideda kepimo grilyje sezonas. Tiesa, norint, kad jo pradžia būtų tokia kaip svajonėse ar bent jau artima joms, reikėtų pasirūpinti keliais svarbiais dalykais. 

 L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų.
 L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų.
 L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų.
 L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų.
 L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų.
 L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-05-15 14:19

Kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ Klaipėdoje šefė ir savininkė, taip pat „BigGrill“ ambasadorė Laura Brekke sako, kad yra 5 svarbiausi pasiruošimo grilio sezono atidarymui aspektai.

1. Švara, arba kaip nenužudyti skonio

Anot patyrusios virtuvės šefės, nors per pastaruosius metus maisto gaminimo ant atviros ugnies kultūra Lietuvoje gerokai išaugo, vis dar yra nemažai žmonių, tam skiriančių per mažai laiko ir pasiruošimo. 

L.Brekke įsitikinimu, norint, kad grilyje ar šašlykinėje keptas maistas būtų išties skanus, reikia planavimo ir pastangų. O pati pradžių pradžia – švara.

„Pirmasis darbas prieš atidarant kepimo grilyje sezoną – kruopštus grilio ar šašlykinės išvalymas. Idealiu atveju tuo reikėtų pasirūpinti prieš žiemą, tačiau ne paslaptis, kad pasitaiko ir tokių atvejų, kai maisto likučiais aplipusios grotelės ar pernykščiais pelenais ir anglimis vis dar springstantis grilis šeimininko dėmesio sulaukia tik tuomet, kai jų vėl prireikia pavasarį. Na, bet kam nepasitaiko! Svarbiausia, kad prieš ką nors kepant būtų užtikrinta švara, antraip gaminamo maisto skonis gali būti sugadintas“, – pabrėžė L.Brekke.

Jos teigimu, geriausias ir bene lengviausias būdas nuvalyti naudotas kepimo groteles – pakaitinti jas virš ugnies ir nušveisti specialiu grilių valymo šepečiu su metaliniais šereliais, o paskui nuplauti šiltu vandeniu. Taip pat rekomenduojama išvalyti ir grilio vidinę dangčio dalį.

2. Pasiruošimas kepti: grotelės – užgrūdintos, o įrankiai po ranka

Švarus grilis ir kepimo grotelės – gera pradžia, tačiau vien tik to nepakanka. Prieš kepant groteles reikia užgrūdinti, kad kepamas maistas prie jų nepriliptų.

„Grotelės įprastai grūdinamos naujos arba po kruopštaus valymo. Tai daroma jau nuplovus jas ir nusausinus. Tuomet kepimo groteles reikia tolygiai aptepti aukštai temperatūrai atspariu aliejumi, pavyzdžiui, avokadų ar sezamo sėklų, arba kiaulienos taukais ir maždaug 150 laipsnių temperatūroje kaitinti apie porą valandų“, – patarė L.Brekke.

Ji taip pat akcentavo, kad prieš dedant maistą kepti ant grotelių derėtų pasirūpinti, jog po ranka būtų visi reikalingi įrankiai, tokie kaip žnyplės, mentelė, maisto termometras ar indai, į kuriuos bus dedamas jau iškeptas maistas.

„Viena dažniausių priežasčių, kodėl ant grilio kepamas maistas perkepa ar sudega, – tai kepančio žmogaus pasitraukimas iš savo vietos, nes pristinga tai įrankio, tai karščiui atsparios pirštinės, tai prieskonių. Geriau visu tuo pasirūpinti iš anksto, kad netektų bėgioti pirmyn ir atgal“, – akcentavo šefė.

3. Saugumas, kad vėliau netektų gailėtis

Prieš įsijaučiant į grilio guru vaidmenį ir įkuriant ugnį būtina įsitikinti, kad viskas vyks saugiai ir dėl to nenukentės nei aplinka, nei pastatai, nei jūs patys.

„Kepdami maistą grilyje ar šašlykinėje turime reikalą su ugnimi ir aukšta temperatūra. Gal bus tokių, kurie sakys, kad čia nieko tokio, tačiau būtent tas lengvabūdiškumas dažnai ir būna nemalonių įvykių priežastis. Tad geriau jau patikrinti lauko zoną, kurioje bus kepama ant grotelių ir pramogaujama, bei įsitikinti, kad nuo ugnies ar kaitros neužsidegs augalija, pastatai, o pats grilis stovės vietoje, kuri netrukdo kitiems (ypač vaikams) praeiti ir yra stabilus, nenuvirs. Tai daug laiko nepareikalaus, bet apsaugos nuo įvykių, dėl kurių vėliau reikėtų apgailestauti ir graužtis“, – sakė L.Brekke.

4. Sprendimus dėl patiekalų priimkite iš anksto, ne parduotuvėje

Nors gyvename beprotiškais laikais, kai laiko, rodos, yra vis mažiau, kalbant apie maisto kepimą ant grilio, pasak virtuvės šefės, sprendimus vis dėlto reikėtų priimti iš anksto – tik tuomet bus galima tikėtis liaupsių iš svečių, šeimos ar draugų.

„Man, kaip šefei, labai liūdna, kad labai daug žmonių grilyje ir apskritai ant ugnies dažniausiai kepa parduotuvinius paruoštukus. Taip, kai kurie jų yra tikrai geri, bet daugumos nė nevertėtų kepti, nes valgant malonumo bus maža. Kad tikrai būtų galima mėgautis grilyje paruoštu maistu, siūlau planuoti patiekalus iš anksto ir nepriiminėti sprendimų jau esant parduotuvėje, o geriausia būtų, jei marinatus ir padažus išmoktume paruošti patys. Tam specifinių žinių ar įgūdžių nereikia, tik šiek tiek noro ir kūrybos“, – tvirtino L.Brekke.

5. Žiūrėkite, ant ko kepate

Anot šefės, dabar net ir daug laiko maistui gaminti skirti nenorintys žmonės gali pagaminti puikių kepinių, pasižyminčių išskirtinėmis skonio savybėmis. Tam galima pasitelkti įvairius prieskonių mišinius ar net specialias rūkymo kaladėles, pagamintas iš viskio statinių lentelių, o lengviausia gerą rezultatą pasiekti naudojant kokybišką grilį, į užtarnautą poilsį išleidžiant aprūdijusią šašlykinę.

Nors griliai skaičiuoja 3 tūkst. metų istoriją, Lietuvoje jų šlovės valanda atėjo tik prieš keletą metų. Per trumpą laiką moliniai keptuvai atsidūrė daugelio dėmesio centre, o staigus jų išpopuliarėjimas paskatino ir kulinarinių tendencijų pokyčius.

„Manau, laikai, kai pagrindinis kepinys ant ugnies buvo eiliniai šašlykai, Lietuvoje jau eina užmarštin. Vis daugiau žmonių renkasi įvairaus tipo grilius, kurie atveria daug galimybių ir leidžia ne tik kepti mėsą, bet ir virti sriubą ar net kepti pyragus. Tai, kad rinkoje kulinarinių knygų su receptais grilio šeimininkams pasipylė kaip iš gausybės rago, manyčiau, irgi rodo, kad tikrai nemaža žmonių dalis jau perėmė grilio kultūrą, o tie, kas dar nespėjo, matyt, irgi netrukus tai padarys“, – apibendrino L.Brekke.

Receptas grilio sezono pradžiai – „Buffalo“ vištienos sparneliai

Reikės: 

  • 20 vištienos sparnelių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1/2 šaukšto druskos
  • 1/2 šaukšto juodųjų pipirų
  • citrinų sulčių

„Buffalo“ padažui:

  • 100 g lydyto sviesto
  • 100 g aštraus padažo (skysto, raudono)
  • 150 g pomidorų padažo
  • 1 1/2 šaukšto aitriųjų paprikų miltelių
  • 1 šaukštelio Kajeno paprikų dribsnių

Gaminimo procesas

1. Įkaitinkite grilį kepti netiesiogiai.

2. Sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, pipirus ir citrinų sultis dubenyje ir sudėkite sparnelius.

3. Kepkite sparnelius 20 minučių netiesioginiame karštyje 230 laipsnių temperatūroje.

4. Įkaitintoje keptuvėje, pageidautina, ketaus, sumaišykite lydytą sviestą, aštrų padažą, pomidorų padažą, aitriųjų paprikų miltelius ir Kajeno paprikų dribsnius, o tada kepinkite 10 minučių.

5. Panardinkite sparnelius į „buffalo“ padažą ir kepkite ant grilio dar 2–3 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.