Įvairiaspalvė Estijos skonių paletė

Estų virtuvėje jaučiama Baltijos vokiečių ir dvarų kultūros įtaka, bet nemažai valgių yra perimta ir iš rusiškosios kultūros. Daug estų yra mokęsi arba dirbę Sankt Peterburge, iš kur parsivežė ir įvairiausių sriubos receptų, o kartu įprotį jas virti.

Hans Markus Antson P nuotr.
Hans Markus Antson P nuotr.
Mart Vares nuotr.
Mart Vares nuotr.
Renee Altrov nuotr.
Renee Altrov nuotr.
Hans Markus Antson P nuotr.
Hans Markus Antson P nuotr.
Priidu Saart nuotr.
Priidu Saart nuotr.
Ragne Värk nuotr.
Ragne Värk nuotr.
Rivo Veber nuotr.
Rivo Veber nuotr.
Renee Altrov nuotr.
Renee Altrov nuotr.
Priidu Saart nuotr.
Priidu Saart nuotr.
Ragne Värk nuotr.
Ragne Värk nuotr.
Rivo Veber nuotr.
Rivo Veber nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2022-05-18 08:00

Tradicinis maistas estų namuose – duona, mėsa, pienas, daržovės, žuvis, taip pat miško gėrybės. Tad ir geriausiuose šios šalies restoranuose vis daugiau dėmesio skiriama vietiniams patiekalų ingredientams, o kartu neįprastiems maisto pateikimo būdams.

Daugiau nei 70 Estijos restoranų yra įrašyti į geriausių Skandinavijos restoranų sąrašą „White Guide“.

Bene svarbiausia šių metų naujiena – „MICHELIN Guide“ ateina į Estiją, gegužės 25 d. bus paskelbti pirmieji verti žvaigždučių Estijos restoranai.

Estai mėgsta skaniai pavalgyti, todėl šalyje rengiama daug įvairių maisto festivalių. Kasmet paskutinį gegužės šeštadienį Hyjumos saloje vyksta „Tuulekala“ žuvų festivalis, o Šiaurės Rytų Estijoje svečių laukiama Narvos skonių mugėje.

Talino kraftinio alaus festivalis šiemet vyks birželio 10–11 dienomis. Birželio 11-ąją sūrių mėgėjai kviečiami į Setumą (Setomaa) Pietryčių Estijoje – vienintelę vietą, kur galima paragauti garsaus vietinio sūrio „Sõir“.

Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį vyks Tartu maisto ir vyno festivalis. Tie, kuriems patinka įvairiausi kepsniai, neturėtų praleisti rugpjūčio 6–11 dienomis Pernu vyksiančio festivalio „Grillfest“.

Vienas įdomesnių renginių, išplitęs visoje Estijoje, bet vykstantis kartą metuose – privačių šeimos kavinukių šventės „Kodukohvikute päevad“.

Kavinės atveria duris lankytojams ir už nedidelį mokestį galima paragauti sumuštinių, pyragaičių, išgerti kavos ir, žinoma, pasišnekučiuoti su šeimininkais. Tokia šventė rugpjūčio 5–6 dienomis jau 15-ą kartą bus surengta Hyjumoje.

„Seto kostipäev“ šventė Setumoje vyks rugpjūčio 14–15 dienomis, o rugpjūčio 20–21 dieną Peipaus ežero pakrantėje nusidrieks maisto gatvė – šventė vyks pakrantės miesteliuose.

Gamtos ir skonių derme geriausia mėgautis restoranuose prie jūros: NOA ir „Tuljak“ Taline, „Blue Holm“ Hapsalu kurorte arba žuvies kavinėje Estijos Dirhamio uoste.

Profesionalus virtuvės šefas iš Talino dirba „Kaspervik“ restorane, esančiame Kesmu (Käsmu) kaime. O štai „Tulivee“ restorane, esančiame Purtsės paplūdimyje, svečiai ne tik skaniai pavalgo, bet ir šį tą sužino apie spirito kontrabandą.

Verta aplankyti „Kolme Sõsara Horgutised“ ir „Tammuri“ gastronomines sodybas Pietų Estijoje bei „Ööbiku“ vilos restoraną netoli Raplos.

Jų virtuvėse pirmenybė teikiama vietos produktams, ir tas polėkis juntamas kiekviename kąsnyje. Norintys paragauti tradicinių patiekalų laukiami Saremos saloje, Kuresarėje esančiame „Saaremaa Veski“ restorane, kuris įkurtas sename malūne, arba „Hansatall Tavern“ Tartu.

Narvoje maloniai nustebins muziejuje įsikūręs restoranas „Rondeel“. Setumos regiono patiekalus geriausia ragauti „Seto Tsaimäja“ restorane Verskoje (Värska) ar „Taarka Tarõ“ Obinitsoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.