Baltuosius smidrus auginantis ūkininkas patarė, kaip ilgiau juos išlaikyti ir ką gardaus paruošti

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. 

 Smidrų sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Smidrų sriuba.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 9:33 AM

Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei. Taip lengviau bus galima surinkti ir specialistų įvardijamą daržovių kiekį, kuris sudaro apie 400 gramų per dieną. 

Maistinių medžiagų atsargoms po žiemos papildyti ir reikiamam daržovių kiekiui sumažinti puikiai tinka smidrai. Tai – viena vertingiausių šio metų laiko daržovė, seniau net vadinta aristokratų delikatesu. 

Smidrus auginantis ūkininkas pataria, ką gardaus ir sveiko galima pasigaminti iš mažiau žinomų baltųjų smidrų.

„Ko gero, ne vienas yra ragavęs žaliųjų smidrų, tačiau norisi nepamiršti ir visai be reikalo šešėlyje liekančius baltuosius smidrus. Palyginti su žaliaisiais, baltieji smidrai yra švelnesnio, saldesnio skonio, o jų organizmui teikiama nauda nesiskiria nuo žaliųjų smidrų“, – sako Šiaurės rytų Lietuvoje aštuonerius metus smidrus auginantis Simonas Klinavičius ir pirmąjį smidrų derlių jau pristatęs į parduotuves. 

Tiesa, pirkėjams geriau pažįstami žalieji smidrai – jų sezono metu, kuris tęsiasi iki liepos pradžios, nuperkama apie keturis kartus daugiau nei baltųjų. Tačiau, kaip rodo „Maximos“ duomenys, baltųjų smidrų populiarumas kasmet didėja – jie pelno vis daugiau tautiečių simpatijų.

„Šių daržovių, kaip ir kitų įvairaus lietuviško šviežio derliaus, parduotuvėse galima įsigyti įsibėgėjus pavasariui. Šios delikatesinės daržovės derliaus laikas trumpas, todėl džiaugiamės, kad klientai turės kiek daugiau laiko jos paskanauti“, – pastebi Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Daug naudos, mažai kalorijų

Baltųjų smidrų sezonas prasideda pavasarį, o baigiasi birželį, tad visi mėgstantys šią daržovę turėtų suskubti prisiragauti jos iki valios. Tai padaryti verta, mat smidrai turi itin mažai kalorijų ir labai daug sveikatai naudingų medžiagų.

„100 g smidrų turi vos 20–22 kcal. bei 2,1 g skaidulų, kurios itin naudingos žarnyno veiklai. Šiose daržovėse gausu folio rūgšties, vitamino C, E, B6. Smidrai padeda pasišalinti organizme susikaupusiems toksinams, taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jie mažina uždegiminius procesus, lėtina senėjimą, taip pat slopina įvairių virusų pasireiškimą, tad įtraukti baltuosius smidrus į savo mitybą yra daugybė priežasčių“, – atkreipia dėmesį S.Klinavičius, pridurdamas, kad skaniausia ir vertingiausia daržovės dalis yra galvutė, mat čia susikaupia daugiausia maistinių medžiagų.

Kaip ir ką gardaus galima pasigaminti?

Gaminti baltuosius smidrus labai paprasta ir neužtrunka, todėl net ir neturintiems laiko maisto ruošimui paprasta mėgautis šia daržove. Baltuosius smidrus geriausia virti – ši tradicija yra atkeliavusi iš Vokietijos. Tiesa, termiškai apdoroti juos reikia kuo trumpiau – taip  bus išsaugotos daržovėje esančios naudingosios medžiagos.

„Egzistuoja keletas taisyklių, kaip reikia gaminti smidrus. Visų pirma, daržovę reikia nuplauti, tada nulupti maždaug 1 milimetrą odelės. Tiesa, vienas labai svarbus momentas, kurį puikiai žino patyrę virtuvės šefai, tačiau daugelis žmonių ne – baltieji smidrai kartais gali karstelėti. Taip nutinka dėl to, kad smidrams augant žemėje kartais pritrūksta reikalingų mineralų. Išvengti karstelėjimo padeda viena paprasta gudrybė – į verdantį vandenį įspauskite šlakelį citrinos sulčių arba įdėkite šiek tiek cukraus“, – sako ūkininkas, pridurdamas, kad tokia prevencija padės išvengti galimo karstelėjimo ir leis mėgautis puikiu smidrų skoniu.

Anot jo, baltieji smidrai yra gana greitai gendanti daržovė – ima kietėti ir raukšlėtis. Juos patariama suvartoti maždaug per dvi paras nuo įsigijimo.

„Atskleisiu vieną gudrybę, kuri padės baltuosius smidrus ilgiau išlaikyti šviežius. Sudrėkinkite servetėlę ar ploną rankšluostėlį, apvyniokite daržovės kotelius ir tik tada dėkite į šaldytuvą. Dar vienas puikus būdas – pamerkite smidrus į vandens stiklinę ir dėkite į šaldytuvą“, – pataria S.Klinavičius ir dalijasi savo receptais.

Smidrų sriuba 

Reikės: 

  • 1 kg smidrų, 
  • sviesto, 
  • druskos, 
  • juodųjų pipirų, 
  • bazilikų lapelių, 
  • kalendrų lapelių, 
  • krapų, 
  • vandens.

Kaip gaminti 

Svieste apkepame smidrus su prieskoniais ir žolelėmis, jiems apkepus, pilame vandenį ir dar kelias minutes paverdame – paliekame šiek tiek atvėsti ir sutriname elektriniu plaktuvu. Patiekiant galima pabarstyti mėgstamu sūriu.

Virti smidrai

Reikės: 

  • smidrų, 
  • vandens, 
  • druskos, 
  • juodųjų pipirų, 
  • žaliosios arba paprastos citrinos sulčių, 
  • gabalėlio sviesto.

Kaip gaminti  

Užverdame nedidelį kiekį vandens, beriame prieskonius, pilame citrinos sultis, dedame nedaug sviesto, dedame smidrus. Iš naujo užvirus, verdame 3–5 minutes. Išgriebtus smidrus patiekiame su šviežiomis virtomis bulvėmis arba šviežia duona.

Smidrai žirnių miltų tešloje

Reikės: 

  • smidrų (perpjaukite juos per pusę), 
  • vandens, 
  • žirnių ar avinžirnių miltų, 
  • ciberžolės, 
  • juodųjų pipirų, 
  • druskos, 
  • „Pakora masala“ ar kitų mėgstamų prieskonių, 
  • kokosų aliejaus kepimui.

Kaip gaminti 

Iš miltų, vandens ir prieskonių padarome grietinės tirštumo tešlą, merkiame į ją smidrų pagaliukus ir kepame įkaitusiame kokosų aliejuje. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.