Ieva Greičiūnaitė iš atostogų Graikijoje parsivežė ne tik įspūdžių, bet ir receptą

Tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė praleido savaitę ramioje ir žalioje Taso saloje. Čia ne tik ilsėjosi, bet ir tyrinėjo graikišką virtuvę. Išragavusi vietinių patiekalų, Ieva sukūrė ir dalinasi vegetariška musakos interpretacija.

 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Musakos interpretacija pagal Ievą.<br> Asmeninis albumas.
 Musakos interpretacija pagal Ievą.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
 Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 18, 2022, 1:16 PM

Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai. 

Pasak Ievos, sala ypač tinka ieškantiems ramaus poilsio. „Aš esu ramaus ir žalio poilsio gerbėja, todėl Taso sala man tiko tobulai. Saloje nėra per daug turistų, joje daug gražių paplūdimių, tiek laukinių, tiek paruoštų turistams, daug žalumos, skanaus maisto“, – sako Ieva.

Kelionės metu Ieva buvo išsinuomojusi automobilį, kuriuo apkeliavo visą salą. Kadangi Taso sala nėra didelė, apvažiuoti ją visą trunka vos pora valandų. 

„Džiaugiuosi, kad kelionių organizatorius „Itaka“ pasirūpino ne tik techninėmis kelionės detalėmis, bet ir pasidalijo rekomendacijomis, kur apsilankyti, ką pamatyti. Dėl to aplankėme seniausią salos miestelį Kastro, kuriame gyvena vos 4 žmonės.

Nuvykome į Panagia, kuriame yra Meilės šaltinis, alyvuogių aliejaus muziejus ir daug autentiškų vietinės produkcijos parduotuvėlių. Taip pat lankėmės Theologos ir Limena miesteliuose, aplankėme ir Giola lagūną“, – pasakoja Ieva.

Taso salos gyventojai gyvena ne tik iš turizmo, bet taip pat prekiauja marmuru, aliejumi ir medumi. Medus čia itin dažnas patiekalų, desertų ir gėrimų ingredientas. Pavyzdžiui, Ieva papasakojo apie lukumades – graikiškas spurgytes, kurios patiekiamos su medumi, cinamonu ir graikiškais riešutais. Saloje galima atsigaivinti su limonadu, pagamintu iš medaus, citrinų ir mėtų. 

Ieva pasakoja, kad itin vertina Viduržemio jūros virtuvę dėl jos maistingumo ir puikių skonių, todėl ir Taso saloje mėgavosi graikiškomis salotomis, jūros gėrybėmis.

Čia paragavo ir musakos – tai lazaniją primenantis apkepas su bulvėmis, baklažanais, jautienos faršu ir bešamelio padažu.

Būtent šis patiekalas tapo įkvėpimu naujam tinklaraščio „Nestoras maistas“ receptui, tik vietoj jautienos Ieva naudojo lęšius, o vietoje bešamelio – padažą, pagamintą naudojant rikotą, kiaušinius ir pieną. 

Dalijamės jos receptu.

Musakos interpretacija pagal Ievą

Reikės:

  • 130 g žaliųjų lęšių
  • 2 baklažanų
  • 1 svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 raudonosios paprikos
  • 2 v. šaukštų pomidorų pastos
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų
  • 250 g rikotos
  • 3 kiaušinių
  • 150 ml pieno
  • 4 bulvių (nuskustų ir supjaustytų riekelėmis)
  • saujos tarkuoto kietojo sūrio
  • druskos ir pipirų

Kaip gaminti 

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. 

Lęšius išvirti pagal instrukciją. 

Baklažanus supjaustyti riekelėmis ir apkepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių po keletą minučių (baklažanas turi išleisti šiek tiek skysčio, suplonėti ir pakeisti spalvą). Tuomet baklažanus perkelti ant popierinio rankšluosčio.

Susmulkinti svogūną, česnaką, papriką ir apkepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet į keptuvę dėti pomidorų pastą, sukrauti konservuotus pomidorus, išvirusius lęšius, druską ir pipirus pagal skonį. Viską sumaišyti ir patroškinti keletą minučių.

Atskirame dubenėlyje sumaišyti rikotą, kiaušinius ir pieną. Įmaišyti ir šiek tiek druskos bei pipirų. 
Tuomet sluoksniuokite ingredientus kepimo skardoje: 1/3 rikotos padažo sluoksnio – pusę baklažanų – pusę lęšių – dar vieną rikotos padažo sluoksnį – likusią dalį baklažanų – likusią dalį lęšių – bulves – likusį rikotos padažo sluoksnį – kietąjį sūrį.

Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą arba kol bulvės visiškai suminkštės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.