Lietuviški šaltibarščiai – kaip paįvairinti jų tradicinį skonį?

Kokia vasara be šaltibarščių? „Iš senų laikų, kai dar gyvenau kaime, šaltibarščiai vasarą buvo kone kasdienybė pietums. Ir šiandien tai nepasikeitė. Šiam patiekalui pagaminti nereikia nei daug laiko, nei pastangų, o vietos improvizacijai čia atsiranda išties daug“, – sakė virtuvės šefas, restorano „Amandus“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas. 

Vietoj burokėlių norintys išbandyti kitokius skonius pjausto ir ridikėlius, rūgštynes, jaunas garšvas, špinatus.
Vietoj burokėlių norintys išbandyti kitokius skonius pjausto ir ridikėlius, rūgštynes, jaunas garšvas, špinatus.
Vienas pagrindinių šaltibarščių ingredientų – burokėliai.
Vienas pagrindinių šaltibarščių ingredientų – burokėliai.
Populiariausias ir perkamiausias 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyras.
Populiariausias ir perkamiausias 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyras.
Daugiau nuotraukų (3)

Ema Vilčinskaitė

Jun 25, 2022, 8:00 AM

„Kita vertus, visada reikia žinoti, kokio svečio laukiate, – ar jis mėgsta, kai su maistu yra improvizuojama. Jei dvejoju, restorane visada pats prieisiu prie staliuko ir paklausiu, ar jie žino, kad standartinio patiekalo čia laukti nereikėtų. Tas pat ir namuose – improvizuojant reikia numanyti, ar naujas receptas nustebins teigiamai“, – šypsojosi garsus virtuvės šefas.

Vienas pagrindinių šaltibarščių ingredientų – burokėliai. Vieni verda juos patys, kiti improvizuoja su šviežiais, treti renkasi lengviausią variantą – parduotuvėje ieško marinuotų.

Paprasčiausia, žinoma, nusipirkti jau paruoštų burokėlių ir nevargti kelias valandas juos verdant. Parduotuvių „Norfa“ lentynas marinuotais burokėliais stiklainiuose aprūpinančio įmonės „Rivona“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas patikino, kad šiuose prekybos centruose visada galima rasti Alytuje pagamintų marinuotų burokėlių.

„Mūsų konservuoti burokėliai tinkami iškart vartoti: ir šaltibarščiams, ir garnyrui. Gaminame dviejų skonių: tradiciniu senuoju būdu marinuojame su acto rūgštimi, o kiek naujesnis metodas – su spirito actu. Pastarieji kiek švelnesnio skonio“, – sakė A.Gargasas.

Specialistas pasakojo, kad kubeliais pjaustytų marinuotų burokėlių lietuviai vis dar nėra pamėgę, – šiuo būdu pjaustyti burokėliai nėra itin populiarūs. Didžiausio pasisekimo vis dėlto sulaukia tradiciškai šiaudeliais pjaustyti burokėliai.

„Žinau, kad kitose valstybėse kubeliais pjaustyti burokėliai kur kas populiaresni, o lietuviai renkasi šiaudelius. Tačiau nedidelę dalį vis dėlto mes moderniomis mašinomis pjaustome ir kubeliais – o jei klientas sumanys jų pabandyti? Turime turėti įvairesnio asortimento pasiūlą“, – pasakojo Alytaus konservavimo cecho vadovas.

„Šaltibarščiams galima naudoti viską, kas susiję su burokėliais. Esu didelis sezoniškumo gerbėjas, tad nemanau, kad visą vasarą šaltibarščius reikėtų gaminti iš vienodų burokėlių. Žinoma, jei norime klasikinio patiekalo, perkame marinuotus burokėlius parduotuvėje arba traukiame juos, pačių pernai marinuotus, iš sandėliuko.

Vis dėlto pagrindiniu ingredientu gali tapti ir pirmieji jaunų burokėlių ūgliai, lapkočiai, vos jie prasikala iš žemės ir šiek tiek paūgėja.

Vėliau darže paauga jauni maži burokėliai, kai virti juos pakanka pusvalandžio. Galima juos ir tiesiog žalius sutarkuoti, užpilti karštu marinatu (obuolių actu, saldžiu marinatu, rūgščiu ar su prieskoniais) ir palikti per naktį.

Nuplikyti ir pamarinuoti jie tampa tobulo skonio“, – pasakojo D.Praspaliauskas.

Jis priminė, kad nors dažniausiai šaltiems barščiams naudojami raudonieji burokėliai, šios daržovės yra įvairiausių rūšių – net geltonieji, baltieji, rožiniai.

Vietoj burokėlių norintys išbandyti kitokius skonius pjausto ir ridikėlius, rūgštynes, jaunas garšvas, špinatus. Tiesa, čia dingsta ir vienas ryškiausių akcentų – rožinė akį traukianti šaltibarščių spalva.

Kitas ne mažiau svarbus šaltibarščių ingredientas – kefyras. Čia, pasak virtuvės šefo, taip pat galima improvizuoti. Juk viską lemia skonis – vieniems šalti barščiai turi būti riebūs, tad jie renkasi būtent šaltibarščiams skirtą kefyrą, kiti šią sriubą gamina su liesu kefyru ar net pila šiek tiek pieno.

„Svarbiausia pažinti savo skonį ir žinoti, kas labai patinka. Patarimas čia paprastas: jei kartą nusipirkai produktą, kuris tau labai patiko, pirk jį ir kitą kartą. Atsimink, kokį ir kokio riebumo kefyrą perki.

Juk šiais laikais pasiūla yra didžiulė, o mūsų skoniai – skirtingi, svarbu rasti tinkamą sau.

Jei jums be galo patiko šaltibarščiai, kuriais pavaišino kaimynė, be kitų ingredientų, paklauskite, kokį tiksliai kefyrą ji naudojo savo patiekalui“, – svarstė D.Praspaliauskas.

„Šaltibarščiams gaminti mūsų pieninėje gaminame net keletą rūšių produktų. Turime tradicinį „Piemenėlio“ 2,5 proc. riebumo kefyrą, „Piemenėlio“ 6 proc. riebumo šaltibarščių kefyrą, taip pat „Piemenėlio“ 2,5 proc. rūgpienį ir „Piemenėlio“ 5 proc. riebumo rūgpienį šaltibarščiams“, – sakė įmonės „Rivona“, gaminančios produktus „Norfos“ parduotuvėms, Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė.

Populiariausias ir perkamiausias 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ kefyras. Pasak specialistės, vasarą stipriai, net keletą kartų, išauga specialiai šaltibarščiams gaminamo 6 proc. riebumo kefyro, kuris yra švelnesnio skonio ir tekstūros, paklausa.

Rūgpienis taip pat puikiai tinka šaltibarščiams, jei jį mėgstate.

Alytuje gaminamas ir 2,5 proc. riebumo rūgpienis, kuris yra populiarus visus metus. Vasaros sezono metu taip pat kaip ir šaltibarščių kefyro išauga ir „Piemenėlio“ šaltibarščių rūgpienio, kurio riebumas 5 proc., pardavimas.

„Gaminame ir raugintas pasukas, kurios yra gerokai liesesnės. Mėgstantys improvizuoti gali į šaltibarščių sudėtį įtraukti raugintas pasukas. Mėgstantiems tradicinį šaltibarščių skonį vis dėlto rekomenduojame naudoti „Piemenėlio“ 6 proc. riebumo šaltibarščių kefyrą“, – kalbėjo pieno produktų žinovė L.Balionienė.

Garstyčios, marinuoti agurkėliai, česnakas, šlakelis citrinų sulčių – visi šie ingredientai taip pat paįvairins šaltibarščius ir nustebins šeimos narius ar svečią.

Pasak „Rivonos“ konservavimo cecho vadovo A.Gargaso, norintys eksperimentuoti „Norfos“ parduotuvėse tikrai ras įvairių skonių marinuotų agurkėlių. Ir nors dažniau jie perkami ne kaip šaltibarščių ingredientas, norintys paįvairinti šį patiekalą gali rinktis pagal savo skonį: yra ir aštresnių, ir švelnesnio, ir salstelėjusio, ir tradicinio skonio – su prieskoniais, svogūnais ir morkomis, ir su česnakais marinuotų agurkėlių. „Premium“ rūšies agurkėliai marinuojami su spirito rūgštimi.

„Šiuo metu „Norfai“ gaminame vienos rūšies lydytą sūrelį, tačiau jau greitai planuojame šio produkto liniją praplėsti ir gaminti lydytą sūrelį su baravykais, kumpiu ir daržo žolelėmis“, – norintiems paeksperimentuoti dar vieną produktą pristatė pieninės gamybos vadovė L.Balionienė.

Improvizuoti virtuvėje mėgstantis Deivydas restorane lankytojui niekada nepasiūlys tradicinio klasikinio patiekalo ir jo lankytojai tai žino.

„Šaltibarščiams puikiai tiks ir šaukštas kreminio sūrio. Vietoj burokėlių galite tiesiog šliūkštelėti burokėlių sulčių. Žinoma, be krapų šaltibarščiai – ne šaltibarščiai.

Tačiau puiki žolelė – ir laiškinis česnakas. Mėgstantiems siūlau įpjaustyti šiek tiek kalendrų – skonis jau bus kitoks.

Grilio prieskoniai, dūmo poskonis – paskrudinti prieskoniai, net rytietiškas „Garam Masala“ mišinys ar Pietų Amerikos prieskoniai su džiovintais vaisiais – paragauti juk galima įdėti ko nors naujo į vieną lėkštę ir tuomet žiūrėti, ar jums skanu.

Kai darželyje žydi gėlės, jos gali tapti puikiu akcentu lėkštei papuošti. Svarbu neperlenkti lazdos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.