Ruošdami maistą kepsninėje nedarykite kelių klaidų

Vasara neatsiejama nuo gardaus dūmo, sklindančio iš kieme įrengto grilio. Kepame viską – šašlykus, dešreles ar mėsainius. Dažnas patingi mėsą kepimui pasiruošti namuose, tad jau marinuotos neretai ieškoma parduotuvėse.

 Paruošti sveikesnius patiekalus grilyje nėra jau toks sunkus uždavinys.<br> 123rf nuotr.
 Paruošti sveikesnius patiekalus grilyje nėra jau toks sunkus uždavinys.<br> 123rf nuotr.
 Keptas  viščiukas.
 Keptas  viščiukas.
 Bent du trečdalius lėkštės turėtų sudaryti šviežios daržovės, ir tik mažesnioji dalis turėtų būti skirta mėsai.
 Bent du trečdalius lėkštės turėtų sudaryti šviežios daržovės, ir tik mažesnioji dalis turėtų būti skirta mėsai.
 Bent du trečdalius lėkštės turėtų sudaryti šviežios daržovės, ir tik mažesnioji dalis turėtų būti skirta mėsai.
 Bent du trečdalius lėkštės turėtų sudaryti šviežios daržovės, ir tik mažesnioji dalis turėtų būti skirta mėsai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 4:49 PM, atnaujinta Jun 28, 2022, 7:07 AM

Regis, pasirinkimas didelis, tačiau ar tikrai majoneze marinuota mėsa nepakenks figūrai? Ekspertai pataria, kaip išsirinkti mėsą ir paruošti taip, kad ramia sąžine galėtų valgyti kiekvienas.

Paruošti sveikesnius patiekalus grilyje nėra jau toks sunkus uždavinys. „Reikėtų pasirinkti šviežią mėsą. Geriausiai tam tinka vištienos ar kalakutienos liesesnės dalys, tokios kaip krūtinėlė ar natūralios dešrelės. Ir svarbiausia – neperkepti“, – sakė VšĮ „Ilzenbergo dvaro ir ūkio“ vadovė Diana Jokimčienė.

Pasak jos, kepant grilyje papildomai nėra naudojami riebalai, o jei kepama mėsa su odelėmis, prieš patiekiant geriausia jas nuimti ir valgyti tik neapskrudusią mėsą.

Jai pritaria ir vaikų gastroenterologas prof. Vaidotas Urbonas, kuris sako, kad nors ir geriau rinktis garuose ruoštus ar virtus patiekalus, visgi vasarą, ypač išvykose į gamtą ar savo kiemuose, dažnas užkuria grilį ir ruošią keptą mėsą, tad kartais pasimėgaujama ir ja. Grilio patiekalų mėgėjams jis turi keletą patarimų, kaip teisingiau paruošti maistą.

„Svarbiausia – saikas. Tai pirma taisyklė, kuria reikėtų vadovautis tiek ruošiant mėsą, tiek valgant. Antra, mėsą derėtų pirkti žalią, geriausia ekologišką. Trečia, ją patariama valgyti kuo liesesnę, neapskrudusią, o jei ruošiamas marinatas – jis turėtų būti ypač lengvas. Jį geriausia ruošti patiems naudojant prieskonines žoleles, pipirus ir tik šiek tiek druskos. Neverta pirkti parduotuvėse majoneze marinuotos mėsos, nes nuo jo mėsa tik dar labiau apskrus“, – sakė prof. V.Urbonas.

Mėsą reikėtų kepti kiek įmanoma žemesnėje temperatūroje. Kepant 180 laipsnių ir aukštesnėje, susidaro kancerogeninių medžiagų, tad kepimo laikas ypač svarbus, o apskrudusių dalių tiesiog reikėtų nevalgyti. Šiais laikais ir grilių yra įvairių, tad nebūtina kepti tiesiai ant ugnies. Galima ant grotelių padėti puodą ir mėsą troškinti tiesiog vandenyje.

Pasak D.Jokimčienės, ruošiant kepti skirtus mėsos produktus daug dėmesio skiriama jų kokybei, tad net ir natūralios vištienos dešrelės gaminamos nenaudojant sintetinių maisto apvalkalų. Be to, gamtoje ruošiant dešreles ar kitą mėsą galima pasigaminti tausojantį patiekalą, kuris tiktų ir vaikams – tereikia prieš kepant įsukti į kepimo foliją, ar troškinti puode.

„Natūralūs produktai daug geresni, nei priedai ar sintetiniai maistiniai apvalkalai. Kepti skirtas dešreles reikėtų rinktis tik natūralias, o ne jau parūkytas ar kitaip apdorotas“ – akcentavo prof. V.Urbonas.

Bene svarbiausias dalykas, kurį akcentuoja tiek gastroenterologas, tiek „Ilzenbergo dvaro ir ūkio“ vadovė, yra saikas. Bent du trečdalius lėkštės turėtų sudaryti šviežios daržovės, ir tik mažesnioji dalis turėtų būti skirta mėsai. Jei mėsa gera, jos net padažais geriau negardinti. Prof. V.Urbonas pataria daržovių nebeskrudinti, bet patiekti jas žalias, kad nedingtų vitaminai ir oksidantai, nesumažėtų naudingų medžiagų. Sveikatos požiūriu šviežios daržovės yra žymiai sveikiau nei keptos.

Taisyklių, kiek kartų galima valgyti keptą mėsą, nėra. Sveikam žmogui suvalgius jos kartą per savaitę tikrai bus viskas tvarkoje, tačiau jei žmogus turi skrandžio problemų, nevertėtų tokio maisto valgyti dažniau kaip kartą į mėnesį. Žinoma, kalbame apie suaugusius žmones, nes vaikams visgi vertėtų ruošti garintus ar virtus produktus, nepamirštant kuo daugiau žalių daržovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.