Šios kruopos – tikra dovana organizmui: ne veltui inkai jas laikė šventu maistu Receptai

Bolivinių balandų kruopos kaip sveikas glitimo neturintis prooduktas sparčiai išpopuliarėjo įvairių šalių, taip pat ir Lietuvos virtuvėse. Pietų Amerikoje šios kruopos valgomos nuo seno – manoma, jos buvo viena iš senovės Inkų civilizacijos klestėjimo priežasčių. Inkai bolivinių balandų kruopas vadino grūdų motina ir laikė šventu maistu, o šiandien jos pelnė supermaisto titulą. 

Bolivinių balandų kruopos.<br>123rf nuotr.
Bolivinių balandų kruopos.<br>123rf nuotr.
Bolivinės balandos priskiriamos prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.<br>123rf nuotr.
Bolivinės balandos priskiriamos prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.<br>123rf nuotr.
Bolivinių balandų kruopos.<br>123rf.com nuotr.
Bolivinių balandų kruopos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 4, 2022, 6:12 AM

Ekspertai paaiškina, kodėl ir kaip šį produktą verta įtraukti į savo mitybą.  

Bolivinių balandų kruopas mitybos specialistai vertina dėl kokybiškų baltymų gausos, šiose kruopose yra visos devynios žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys. Bolivinių balandų kruopos yra daugelio svarbių maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant folio rūgštį, magnį, cinką, geležį, B grupės vitaminus. 

Be to, bolivinių balandų kruopos turi daugiau skaidulų nei daugelis kitų: pavyzdžiui, viename puodelyje bolivinių balandų kruopų yra daugiau nei 5 g skaidulų, o tokiame pačiame puodelyje virtų rudųjų ryžių – 3,51 g. 

„Pastaruoju metu itin sparčiai auga maistingų, augalinių, glitimo neturinčių produktų paklausa – vienas tokių ir yra bolivinių balandų kruopos. Susidomėjimas šiomis kruopomis reikšmingai padidėjo 2020 m. – šoktelėjo beveik 50 proc. 

Tai labai vertingas ir universaliai pritaikomas įvairių patiekalų ingredientas: kruopas galima naudoti salotoms, košėms, sriuboms, troškiniams ir netgi desertams gaminti. Nors bolivinių balandų kruopos populiarumu neprilygsta lietuvių mėgstamiausioms ryžių bei grikių kruopoms, vis dėlto daugeliui žmonių jos tapo svarbia raciono dalimi“, – pasakoja Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė. 

Tinkamai išvirtos bolivinių balandų kruopos įgyja malonų riešutinį skonį ir puikiai dera su daugeliu maisto produktų. Beje, jų būna kelių rūšių, besiskiriančių konsistencija – baltos, raudonos ir juodos. Šviesios kruopos yra švelniausios, o raudonos ir juodos – traškesnės bei kietesnės. 

„Bolivinių balandų kruopos verdamos santykiu 1:2, o prieš verdant šias kruopas patariama nuplauti ir truputį pamirkyti, kad dingtų kartumas. Puode užpilkite kruopas vandeniu, užvirkite ir sumažinkite ugnį iki minimumo. Vieną kartą pamaišykite, uždenkite ir virkite apie 15 minučių, kol vanduo susigers. 

Leiskite kruopoms puode pastovėti dar 5 minutes, tuomet įberkite druskos ir atsargiai išmaišykite. Turėtų pavykti pagaminti nepervirusias, malonaus traškumo kruopas“, – pataria Brigita Baratinskaitė, „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė. 

Ji atkreipia dėmesį, kad bolivinių balandų kruopas geriausia sūdyti jau išvirusias – kitaip labai lengva persūdyti. B.Baratinskaitė siūlo išbandyti kelis įvairius įdomaus skonio receptus su bolivinių balandų kruopomis. 

Bolivinių balandų kruopų ir mangų dubuo su anakardžių padažu

Reikės: 

  • 140 g virtų bolivinių balandų kruopų, 
  • 2 mangų, 
  • 1 avokado, 
  • 1 raudonosios paprikos, 
  • ketvirtadalio nedidelio  raudonojo kopūsto, 
  • druskos pagal skonį, 
  • įvairiausių žalumynų (salotų, špinatų, burokėlių lapų ar pan.), 
  • kalendrų ir anakardžių papuošimui. 

Padažui: 

  • pusės puodelio anakardžių riešutų, 
  • gabalėlio imbiero, 
  • pusės puodelio apelsinų sulčių (1 didelis apelsinas), 
  • 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, 
  • druskos pagal skonį. 

Gaminame 

Anakardžius užmerkite (bent 20-čiai minučių) ir užkaiskite bolivinių balandų kruopas. Tuo metu supjaustykite mangą kubeliais, susmulkinkite avokadą, papriką, kopūstą ir imbierą. Baigus virti kruopoms, nusausinkite anakardžius. 

Trintuvu sutrinkite anakardžius, imbierą, apelsinų, žaliosios citrinos sultis ir druską iki vientisos masės. Jei reikia, galima įpilti vandens. 

Sudėkite bolivinių balandų kruopas ir žalumynus į dubenį, ant viršaus išdėliokite pjaustytas daržoves ir mangus. Papuoškite anakardžiais ir smulkintomis kalendromis, supilkite padažą.

Traškūs sūrio ir bolivinės balandos kukuliukai

Reikės: 

  • 360 g virtų ir atvėsintų bolivinių balandų kruopų, 
  • 2 kiaušinių, 
  • 90 g tarkuoto sūrio (mocarelos arba čederio), 
  • 60 g kietojo sūrio, 
  • 2 saujelių susmulkintų morkų, 
  • 2 smulkiai pjaustytų svogūnų, 
  • susmulkintos 1 skiltelės česnako, 
  • saujos kapotų kalendrų, 
  • 2 šaukštų miltų, 
  • žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminame 

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite visus kitus ingredientus ir gerai išmaišykite. 

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Formuokite rutuliukus (imdami tešlos po daugmaž po 1 šaukštą) ir dėkite ant skardos, kad šie nesiliestų. Kepkite 25–35 minutes.

Šokoladinis bolivinių balandų pudingas

Reikės: 

  • 90 g virtų bolivinių balandų, 
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto, 
  • 50 g kakavos miltelių, 
  • 120 ml migdolų arba kokosų pieno, 
  • 1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus. 

Gaminame 

Gerai suplakite augalinį pieną, cukrų bei kakavą ir sudėję virtas kruopas viską gerai išmaišykite. Dubenį apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent porai valandų. Vėliau serviruokite desertui skirtuose indeliuose ir puoškite mėgstamais vaisiais arba riešutais.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.