Ši kava vis labiau populiarėja: itin tiks karštoms vasaros dienoms

Lietuvoje kavos kultūra išgyvena aukštumas, tiesa, gurmaniški deriniai vis dar neišstumia tiek karštos, tiek šaltos kavos su karamele. 

 Šaltai brandinta kava.<br> 123rf nuotr.
 Šaltai brandinta kava.<br> 123rf nuotr.
 G. Sereika.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 G. Sereika.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šaltai brandinta kava.<br>123rf nuotr.
 Šaltai brandinta kava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 8:09 AM

„Caffeine“ kavos kokybės vadovas Gediminas Sereika pasakoja, kokios šią vasarą kavos mados Europoje ir kada jos pasiekia Lietuvą.

– Vasara jau eina į pabaigą, tad tikriausiai galime apibendrinti, kokia kava populiariausia šį sezoną?

– Šių metų madingiausia kava, apie kurią iki šiol Lietuvoje dar nebuvo daug kalbama – šaltai brandinta (angl. cold brew) kava, pavyzdžiui, su imbieriniu limonadu. Gali atrodyti neįprastas derinys, tačiau šaltai brandinta kava yra labai tinkama eksperimentams, nes galima atrasti daug derinių, ji puikiai tinka su skirtingais ingredientais.

Dar viena didelė naujiena – organiška kava, kuri yra tvari ir užauginta be chemikalų bei kitų kenksmingų medžiagų. Baristos dalinasi, kad klientai ją vertina pozityviai. 

Verta pastebėti, kad kitų didelių naujienų šį sezoną nebuvo, prie to prisidėjo ir iki tol buvęs karantinas, kai kavinės negalėjo dirbti įprastai. Būtent tai lėmė, jog mažiau naujovių buvo pristatyta ir Milane vykusioje parodoje. Viskas vėl tik įsibėgėja.

Vasarą vienareikšmiškai dominuoja šalta kava, nors karšta taip pat niekur nedingo – ji yra populiari rytais, klientai ja mėgaujasi, bet ledukai karštą vasaros dieną tikrai gelbsti.

– Užsiminėte apie šaltai brandintą kavą. Kuo ji ypatinga?

– Lietuviai šią kavą tikrai atranda, po truputį ji populiarėja ir atsiranda daugelio mėgstamų kavų sąraše. Kalbant apie patį paruošimo būdą svarbu atkreipti dėmesį, kad tai šaltai brandinta kava, kai maltą kavą užpilame šaltu, o ne karštu vandeniu, todėl visą darbą atlieka ne temperatūra, o laikas.

Užpiltą kavą reikia laikyti maždaug 12–24 val. 

Neapsigaukite – šaltai brandinta kava turi labai daug kofeino, kadangi nenaudojamas karštas vanduo, kavos skonyje yra prislopintas kartumas ir labiau dominuoja saldumas, yra šiek tiek rūgštelės, ji vaisiškesnė, gaivesnė, ją galima maišyti su daugybe kitų ingredientų.

– Su kuo rekomenduotumėte išbandyti šaltai brandintą kavą?

– Deriniai gali būti labai įvairūs. Čia lygiai taip pat kaip ir su muzikiniu skoniu – draugų nėra. Sakyčiau tiesiog bandyti eksperimentuoti pagal savo skonį, bet užtikrinu – tai daryti galite drąsiai. 

– Vasaros pradžioje viena barista užsiminė, kad Lietuvoje karamelinės kavos dar niekas neišstūmė?

– Tiesa, karamelė yra labai populiari. Kol kas karamelinės kavos – tiek karštos, tiek šaltos – dar niekas nenurungė. Karamelinės kavos – „latte“, „macchiato“ – vienos populiariausių.

Pasaulyje jau traukiasi sirupų bumas, žmonės pradeda ragauti skirtingais metodais ruoštą kavą, naudoja skirtingus filtrinius aparatus – „Chemex“, „Aeropress“, pastarųjų net organizuojami čempionatai, tad tų variacijų tikrai labai daug ir pradedama atrasti tikrąjį kavos skonį, be priedų.

Džiugu, kad tendencijos Lietuvoje nelabai stipriai atsilieka nuo pasaulio. Pavyzdžiui, šiemet vyko baristų čempionatas, kuris padiktuoja labai daug gėrimų tendencijų. Lietuvą jos pasieks vėliausiai kitais metais, labai dažnai mes su pasauliu einame koja kojon. Lietuvoje kavos kultūra tikrai labai stipri.

– Kaip kava keičiasi kartu su sezonais?

– Šaltojo sezono deriniai yra labiau nusistovėję, atrasti naujienas yra gerokai sudėtingiau, o su šaltais gėrimais dar galima daug eksperimentuoti, vien šaltai brandinta kava yra labai tam tinkama, galima ją vartoti su pienu, be pieno, su sirupais, kitais gėrimais, todėl dar yra vietos naujienoms.

– Ką patartumėte žmonėms, kurie nori apie kavą žinoti daugiau ir sekti tendencijas?

– Visada stengiuosi prisiminti save, kai apie kavą nieko nežinojau ir pasukau šiuo keliu. Tad pats paprasčiausias žingsnis – lankantis kavinėje paklausinėti baristų, jie domisi, seka tendencijas ir mielai dalijasi savo žiniomis. Tad tikrai rekomenduoju užmegzti pažintį su artimiausiu kavos pasaulyje esančiu žmogumi. 

Pradžiai pradėkite ragauti skirtingas kavas, yra įvairių paruošimo būdų filtrinės kavos, galima pasigaminti skanios kavos ir be cukraus, ir be pieno. Antras patarimas – tiesiog ragauti, pažinti ir įsitikinti, kad kavos yra visokios ir skonių yra begalė. Sakoma, kad kava turi daugiau poskonių nei vynas.

Jeigu kalbant apie saviugdą, rekomenduoju sekti mėgstamas kavines socialiniuose tinkluose, internete, ten galite rasti visas naujienas.

Pasaulines tendencijas galite rasti tiesiog naršydami, skaitinėdami naujienas, paruošimo būdus. Kanalų daugybė – tereikia tam skirti dėmesio.

Kaip paruošti šaltai brandintą kavą namuose

Reikės:

  • stambiai sumaltos šviežiai skrudintos kavos,
  • prancūziško kavinuko,
  • šalto vandens,
  • ledukų.

Ruošimas

Į prancūzišką kavinuką dėkite 7 šaukštus kavos (kavos ir vandens santykis ruošiant šaltai brandintą kavą yra 1:5, pavyzdžiui, jeigu pilate 250 ml vandens, įdėkite 50 g kavos, apie 5 šaukštus).

Užpilkite šaltu vandeniu.

Laikykite 10–12 valandų šaldytuve.

Nuspauskite tirščius ir perkoškite kavą per sietelį.

Į stiklinę dėkite ledukų ir įpilkite kavos.

Galima pateikti su žaliąja citrina, toniku ir mėtos šakele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.