Plėšomos sūrio lazdelės – užkandis, kurį valgyti smagu

Plėšomos sūrio lazdelės pasaulyje – jau seniai žinomas užkandis. Tiesa, anksčiau mėgautasi tik kitokiomis jo formomis: Slovakijoje populiarios gana plonų sūrio virvučių pynės, kai kuriose pietų tautose šis sūris gaminamas iš avių pieno, o geriausiai žinomas plėšomų sūrio lazdelių „protėvis“ – mocarela sūris. Lietuvoje jos atsirado palyginti neseniai, bet labai greitai tapo nepakeičiamu vaikų mėgstamu užkandžiu.

„Pieno žvaigždės“ nuotr.
„Pieno žvaigždės“ nuotr.
Ekologiškos „Miau“ plėšomos sūrio lazdelės – ne tik maistingas, bet ir smagus užkandis vaikams.<br>„Pieno žvaigždės“ nuotr.
Ekologiškos „Miau“ plėšomos sūrio lazdelės – ne tik maistingas, bet ir smagus užkandis vaikams.<br>„Pieno žvaigždės“ nuotr.
„Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.
„Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 8:00 AM

Mocarela giminaitės

„Švelnaus mocarela sūrio ekologiškos „Miau“ lazdelės vaikams ne tik skanu, bet ir patrauklu – mažiems pirštukams lengva tvirtai jas laikyti, nes jos plonesnės, ir smagu užkandžiauti vis pasiplėšant. O tėvams šis produktas taip pat priimtinas, nes turi daug naudingų medžiagų, bei yra ekologiškas“ – plėšomų ekologiškų sūrio lazdelių „Miau“ populiarumą aiškina Lietuvos pienininkų asociacijai „Pieno centras“ priklausančios bendrovės „Pieno žvaigždės“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Mocarelą sūrį daugiausiai žinome kaip itališką sūryme parduodamą pieno gaminį, kuris puikiai tinka sumuštiniams, į salotas ar ant picų.

Mocarela ir plėšomų sūrio lazdelių gamybos procesas prasideda ir vyksta beveik identiškai. Sūrio gijas, skiriančias mocarelą nuo kitų sūrių tekstūros, gauname kai varškės masė pakaitinama ir tuomet formuojama: tempiama, perlenkiama, vėl tempiama, taip suformuojant gijas. Tik pats formavimo procesas kiek skiriasi – mocarela formuojami dažniausiai didesni ar mažesni rutuliukai su tekstūra, o sūrio lazdelėms sūris ištempiamas ir pjaustomas.

Dar vienas skirtumas – mocarela dažniausiai parduodama brandinimo skystyje, o sūrio lazdelės sausa forma, kas suteikia joms gerokai ilgesnį galiojimo laiką.

Sėkmės istorija

Plėšomo sūrio produktai Europoje plačiau paplito dar XX a pradžioje, o kai kurie regionai juos laiko savo nacionalinės virtuvės dalimi ir pasididžiavimu, kaip plėšomų sūrio juostelių pynės Slovakijoje, kur jos gaminamos su įvairiais prieskoniais, rūkytos bei kitaip suteikiant papildomų prieskonių.

Pramoninis būdas pagaminti tokios tekstūros sūrį išrastas tik 1976 m., o į Lietuvą plėšomo sūrio gamyba atėjo dar po kelių dešimtmečių. „Plėšomos sūrio lazdelės – tikra sūrio sėkmės istorija Lietuvoje, nes naujas produktas itin greitai pamėgtas vartotojų, ypač vaikų, tačiau kaip lengvą užkandį jas dažnai renkasi ir suaugusieji“, – pasakoja V. Laukytė-Staniuvienė.

Kad vaikų pirščiukams būtų patogiau, „Pieno žvaigždės“ ekologiškas plėšomas sūrio lazdeles gamina kiek paplonintas, kad būtų patogiau paimti ir kelių metų vaikams.

Per mėnesį „Pieno žvaigždės“ pagamina apie 500 kilometrų plėšomų sūrio lazdelių, tokį atstumą reikia įveikti norint automobiliu pasiekti Varšuvą, o lėktuvu – Taliną .

Viena lazdelė – viena stiklinė pieno

Sūrio lazdelės – puikus būdas aprūpinti reikiamomis maistinėmis medžiagomis vaikus kurie nemėgsta pieno, mat viena sūrio lazdelė atstoja vieną pieno stiklinę.

Vaikai sparčiai auga ir tam, kad gerai vystytųsi, būtina visavertė mityba. Pieno produktai – viena svarbiausių maisto grupių, užtikrinanti daugelio būtinų medžiagų įsisavinimą. Tai kalcis, padedantis išlaikyti tvirtus kaulus, baltymai, reikalingi augimui ir raidai, cinkas, svarbus smegenų funkcijoms, vitaminas A, užtikrinantis sveiką regėjimą, bei kitos medžiagos. Pavyzdžiui, suvalgius 100 g plėšomų sūrio lazdelių gauname net 75 proc. kalcio paros normos.

Vaikams, priklausomai nuo amžiaus, per dieną rekomenduojama išgerti nuo vienos iki trijų stiklinių pieno, o paaugliams net 3,5 stiklinės pieno ar suvartoti atitinkamą kiekį pieno produktų. „Pagaminti kilogramui sūrio lazdelių reikia 10–12 kg pieno, tad pieno stiklinę atstoja viena plėšomo sūrio lazdelė“, – pasakoja V. Laukytė-Staniuvienė.

Pakuotė plėšomų sūrio lazdelių – puikus pasirinkimas keliaujant su vaikais į gamtą, nes jose yra didelis baltymų ir riebalų kiekis, tad bus ne tik skanu, bet ir puikiai aprūpins energija.

Naudojamas tik „laimingų“ karvių pienas

Nors visi Lietuvos pienininkų asociacijai „Pieno centras“ priklausančios bendrovės „Pieno žvaigždės“ produktai – aukščiausios kokybės, perkant produktus vaikams V. Laukytė-Staniuvienė ragina rinktis produktus, paženklintus ekologiško produkto ženklu, kaip ekologiškos plėšomos sūrio lazdelės „Miau“.

„Tie, kas domisi maisto gamyba, žino kuo vieni produktai skiriasi nuo kitų, dažniau renkasi ekologiškus produktus dėl objektyvių priežasčių. Šios kategorijos produktų pardavimai per pastaruosius kelis metus pastebimai išaugo. Jiems keliami gerokai aukštesni reikalavimai“, – pasakoja „Pieno žvaigždžių“ vyriausioji technologė.

Pienas ekologiškoms plėšomoms sūrio lazdelėms tiekiamas tik iš sertifikuotų ekologinių ūkių, kurie turi atitikti aukštus tokiam ūkiui taikomus reikalavimus, o atitinkamos institucijos nuolat prižiūri kaip jų laikomasi.

Ekologiniuose ūkiuose karvės maitinamos tik natūraliu pašaru be cheminių priedų, joms negali būti duodami hormonai bei genetiškai modifikuoti papildai, o antibiotikai karvėms duodami tik gydymo tikslais, po jų karvės nustatytą laiką dar laikomos karantine.

Taip pat ekologiniuose ūkiuose karvės turi ganytis ganyklose, kurios negali būti tręšiamos ar kitaip paveiktos chemikalais.

„Ekologiški produktai gaminami tik iš sertifikuotų ekologiškų ingredientų. Griežti reikalavimai keliami ir pačiai gamybai – ekologiškų sūrio lazdelių gamyba vyksta atskirose gamybos linijose, kad produkcija nesusimaišytų“, – pasakoja V. Laukytė-Staniuvienė.

Kaip pasakoja specialistė, ekologiškas pienas laikomas atskirose talpose, kad net netyčia nesusimaišytų su įprastu. Ekologiškiems produktams gaminti naudojamos atskiros, nuo kitų gamybos procesų izoliuotos linijos. Tais atvejais, kai ekologiškų produktų gamybai reikia naudoti tą pačią įrangą, ji prieš gamybą kruopščiai išplaunama.

Ne tik užkandis

Nors plėšomos sūrio lazdelės „Miau“ – dažniausiai vartojamos kaip tiesiog lengvas ir maistingas užkandis, tai tikrai ne vienintelis jų vartojimo būdas.

Šeimininkės jau atrado, kad „Miau“ sūrio lazdelės puikus ir patogus mocarela pakaitalas kepant picas bei karštus sumuštinius. Taip pat jas galima kepti išvoliotas džiūvėsėliuose ar kituose prieskoniuose ir gausime puikų karštą užkandį. O internete galima rasti ne vieną salotų receptą, kuriose naudojamos plėšomos sūrio lazdelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.