3 skraidkalmarių čiuptuvų receptai: įtiks tiek vertinantiems gerą skonį, tiek saugantiems kūno linijas

Skraidkalmarių čiuptuvai iš pažiūros skamba itin egzotinis ir sudėtingos gaminimo technikos reikalaujantis ingredientas, tačiau taip nėra. Patiekalų su šiuo produktu greitai ir nesudėtingai galite pasigaminti ir namuose. Svarbiausia – pasirinkti tinkamus prieskonius, garnyrus, o ruošiant stebėti jų kepimo ar virimo laiką. 

 Aštrūs skraidkalmarių čiuptuvai.<br> 123rf nuotr.
 Aštrūs skraidkalmarių čiuptuvai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2022, 5:19 PM

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūrų gėrybių, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvų populiarumas auga, nepriklausomai nuo metų laiko. 

„Artėjant savaitgaliui ar esant ypatingesnėms progoms pirkėjai neretai pasilepina įmantresniais maisto produktais. Pastebime, kad nuosekliai auga ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai, kurių nebijantys virtuvėje eksperimentuoti lietuviai valgo vis daugiau. 

Visgi, nors pirkėjų krepšeliuose dažniausiai išvysime tradicines žuvis – silkę, lašišą, matome, kad jie domisi ir ne tiek daug žinomais skraidkalmarių čiuptuvais“, –  teigia V.Budrienė. 

Randama netgi vitamino D

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai – ne tik skanūs, bet dar ir naudingi sveikatai. Be to, jie yra ir labai nekaloringi. Viename puodelyje skraidkalmarių čiuptuvų yra vos 60 kalorijų, todėl juos drąsiai ragauti gali ir tie, kurie prižiūri svorį. 

„Žuvies ir jūros gėrybių patiekaluose, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvuose, esančios naudingosios maistinės medžiagos glaudžiai susijusios ne tik su mūsų sveikata, bet ir gyvenimo trukme, o šių maisto produktų nauda akcentuojama vis dažniau“, – pasakoja V.Juodkazienė. 

Skraidkalmarių čiuptuvuose yra gausu kalcio, baltymų, vitamino A ir netgi D, kurio lietuviams taip trūksta šaltuoju metų laikotarpiu. Būtent dėl šios priežasties rudenį bei žiemą skraidkalmarių čiuptuvus, kaip ir žuvį bei kitas jūros gėrybes, į savo racioną įtraukti tikrai rekomenduojama. 

Į virtuvę įsileiskite azijietiškų skonių 

Azijoje, o ypač Kinijoje bei Pietų Korėjoje, skraidkalmariai – itin populiarus maistas. Šiose šalyse skraidkalmariai dažniausiai kepami aliejuje ir valgomi su įvairiausiomis salotomis arba gaminami tradiciniuose jų padažuose ir patiekiami su ryžiais. 

Dar vienas populiarus receptas Kinijoje – sraidkalmarių čiuptuvai kario padaže. Juos paruošti nesudėtinga. Pirmiausia čiuptuvus reikėtų kiek smulkiau supjaustyti. Tuomet užvirti vandenį ir čiuptuvus į jį pamerkti vos 10 sekundžių, netrukus juos perskalauti po šaltu vandeniu ir nusausinti. 

Gilioje keptuvėje reikėtų įkaitinti aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, sutarkuotą imbierą šiek tiek pakepti. Tuomet į keptuvę sudėti čiuptuvus, šaukštelį sojų ir azijietiško kario padažo, viską sumaišyti ir dar kelias minutes pakepti. Galiausiai į keptuvę reikėtų sumesti stambiai supjaustytus svogūnų laiškus, kalendras, dar apie minutę pakepti ir patiekti su mėgstamu garnyru. 

Dar vienas populiarus jų paruošimo būdas – naudojant „wok“ keptuvę.  Į ją gausiai reikėtų įpilti aliejaus ir stipriai įkaitinti. Tuomet sudėti smulkiai supjaustytus čiuptuvus ir greitai juos apkepti. Tai daryti, pasak V.Juodkazienės, reikėtų ne daugiau nei kelias minutes, nes kitaip jie įgaus guminę tekstūrą. 

Galiausiai iškepusius čiuptuvus reikėtų nusausinti ant popierinių rankšluosčių ir patiekti su saldžiarūgščiu padažu bei mėgstamais garnyrais. 

V.Juodkazienė dalijasi ir dar keliais ypatingo skonio receptais su skraidkalmarių čiuptuvais. 

Spagečiai su skraidkalmarių čiuptuvais

Reikės:

  • 190 g spagečių
  • šlakelio alyvuogių aliejaus 
  • 2 skiltelių susmulkinto česnako
  • 1 puodelio natūralaus pomidorų padažo 
  • skraidkalmarių čiuptuvų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • saujos smulkintų petražolių 
  • žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių 

Gaminame

Užvirkite vandenį puode, jį pasūdykite ir pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite spagečius. 

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Supilkite pomidorų padažą, patroškinkite kelias minutes ir sudėkite susmulkintus kalmarų čiuptuvus. Viską maišydami pakepkite apie 2–3 minutes. Paskaninkite prieskoniais. 

Į gautą padažą sudėlkite išvirtus spagečius, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis. 

Aštrūs skraidkalmarių čiuptuvai su bazilikais

Reikės:

  • 70 g šviežių bazilikų
  • 400 g skraidkalmarių čiuptuvų
  • 10 skiltelių česnako
  • 10 aitriųjų paprikų 
  • aliejaus
  • šlakelio sultinio
  • kelių šaukštų austrių padažo
  • šaukšto sojų padažo
  • pusės šaukšto žuvų padažo
  • pusantro šaukštelio cukraus

Gaminame

Skraidkalmarių čiuptuvus šiek tiek pasmulkinkite. Česnakus ir aitriąsias paprikas sutrinkite iki vientisos masės. Užvirkite vandenį ir dėkite į jį supjaustytus skraidkalmarių čiuptuvus, pavirkite apie 5 minutes. 

Tuomet gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite aitriųjų paprikų ir česnakų masę, šiek tiek pakepinkite, dėkite skraidkalmarių čiuptuvus, pilkite sultinio, austrių, žuvies bei sojų padažus, berkite cukrų ir viską pakepinkite. Jeigu matote, kad trūksta – įpilkite dar šiek tiek sultinio. 

Galiausiai suberkite bazilikus, dar kelias minutes viską pakepinkite ir patiekite su mėgstamu garnyru. 

Traškūs skraidkalmarių čiuptuvai

Reikės:

  • 500 g skraidkalmarių čiuptuvų
  • 2 vidutinių suplaktų kiaušinių
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštų žuvų padažo
  • 1 1/2 stiklinės miltų
  • 1 puodelio kukurūzų krakmolo
  • mėgstamo aitriųjų paprikų padažo
  • aliejaus

Gaminame

Dubenyje sumaišykite kiaušinius, žuvų padažą ir susmulkintus čiuptuvus. Inde su dangčiu sumaišykite miltus, kukurūzų krakmolą ir pipirus. Kiaušinių plakinyje išmaišytus čiuptuvus gražiai sudėkite į indą su miltais, uždenkite dangtį ir viską papurtykite. 

Į keptuvę, geriausia gilią, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie kelias minutes paskrudinkite čiuptuvus. Galiausiai nusausinkite riebalus ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su aitriųjų paprikų padažu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.