Egzotiniai vaisiai, kurių galbūt dar nesate ragavę: nuo raudonųjų bananų iki kaktusų uogų

Atėjus rudeniui ir baigiantis vasaros šilumai keičiasi ne tik lietuvių kasdienybė, bet ir valgiaraščiai. Populiariausi vaisiai išlieka bananai, prasideda naujas obuolių, kriaušių derlius, o šakninės ir gumbinės daržovės vis dažniau patenka ant lietuvių stalo. 

 Figavaisė opuncija.<br> 123rf nuotr.
 Figavaisė opuncija.<br> 123rf nuotr.
 Figavaisė opuncija.<br> 123rf nuotr.
 Figavaisė opuncija.<br> 123rf nuotr.
 Raudonieji bananai.<br> 123rf nuotr.
 Raudonieji bananai.<br> 123rf nuotr.
 Dygliuotoji anona.<br> 123rf nuotr.
 Dygliuotoji anona.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-09-17 14:06

Bet kad ruduo neprarastų spalvingumo, UAB „Augma“ Mažmenos prekybos vadovas Jonas Giedraitis sutiko su skaitytojais pasidalinti informacija apie įdomiausius egzotinius vaisius – kai kurių jų asortimente būna netgi žiemą. 

Pašnekovas teigia, kad egzotiniai vaisiai – tai išskirtinė prekė, dažnai perkama klientams pageidaujant pagal specialų užsakymą.

Japoninė lokva

Pats augalas priklauso erškėtinių visžalių šeimai. O jų vaisių skonis yra kiek rūgštokas, tačiau turi ir saldumo. Minkštimas sultingas. Vaisius turi 1–5 tamsiai rudas sėklas, kurios, kaip ir odelė, yra nevalgomos. Japoninės lokvos vaisiai yra naudojami desertų, sirupų gamybai.

Dygliuotoji anona

Daugelis sutiktų, kad dygliuotosios anonos vaisius primena slibino kiaušinį. Vaisius dar kitaip yra vadinamas grietininiu obuoliu, auga daugelyje tropinių kraštų.

Tai didžiausias vaisius iš visų anonų: 10–35 cm ilgio, sveria nuo 3 iki 7,5 kg. Vaisiaus minkštimas yra baltas, minkštas, sultingas ir saldus. Kvapas primena ananaso ir banano aromatus. Sėklos nevalgomos.

Kvapnioji gvajava

Gvajava yra viena gardžiausiai kvepiančių egzotinių uogų. Kilusi iš Meksikos ir Centrinės Amerikos. Minkštimas būna rožinės arba baltos spalvos.

Valgoma šviežia, gaminamos sultys, uogienės, iš kauliukų spaudžiamas aliejus. Turi daug vitamino C, A, reguliuoja žarnyno veiklą, stabdo viduriavimą, kovoja su stafilokoko bakterija.

Tikrasis longanas

Tikrojo longano pavadinimas kilęs iš Vietnamo, Longano provincijos pavadinimo. Jis dar vadinamas Katės akimi, Drakono akimi. Šie vaisiai turi daug cukraus, vitamino C, kalcio, geležies ir fosforo. Po nevalgoma longano žievele yra saldus ir sultingas minkštimas, o jo viduje – tamsus žirnio dydžio kauliukas. Longanas yra labai saldaus skonio, primenančio vynuoges.

Figavaisė opuncija

Figavaisė opuncija yra kaktusinių šeimos augalas. Sunokę vaisiai būna geltonai raudonos spalvos, kiaušinio formos, iki 6–10 cm ilgio, panašūs į kriaušes. Skonis gaivus, saldokas, vaisių valgyti geriausia jį nulupus. Vaisiuose gausu vitamino C bei antioksidantų. Jie vartojami ne tik švieži, bet ir kepti, džiovinti, iš jų gaminami džemai. Auga ten, kur klimatas yra sausas ir karštas.

Raudonieji bananai

Šių bananų skonis saldesnis nei įprastų, tekstūra minkštesnė. Turi daugiau vitamino C ir beta karoteno nei geltonieji bananai. Raudonieji bananai auga iki 12 cm. Prinokusio banano odelė būna raudonai rudo atspalvio. Jei paragausite neprinokusio šio banano, jis greičiausiai daugeliui nepatiks – skonis nebus toks saldus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.