Meilė kvepia makaronais: receptas, tapęs tikra legenda

Nicoletta Mantovani (52 m.) vis dar prisimena didžiausią savo gyvenimo meilę, nors po vyro mirties jau praėjo 15 metų. Pasaulinio garso tenoro Luciano Pavarotti (1935–2007) žmona ji buvo 14 metų. Kai Nicoletta dabar namuose pasitinka svečius, jai atrodo, kad šalia vis dar yra ir Luciano dvasia.

Makaronai su Bolonijos padažu.<br> 123rf nuotr.
Makaronai su Bolonijos padažu.<br> 123rf nuotr.
Makaronai su Bolonijos padažu.<br> 123rf nuotr.
Makaronai su Bolonijos padažu.<br> 123rf nuotr.
L.Pavarotti.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
L.Pavarotti.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 18, 2022, 2:54 PM

Su savo vyru, įžymiuoju operos dainininku L.Pavarotti Nicoletta gyveno Stradello Nava gatvėje netoli Modenos miesto (Emilijos-Romanijos regionas Šiaurės Rytų Italijoje) esančiuose įvairiaspalviuose namuose.

Jaukioje virtuvėje – sviesto geltonumo spalvos namo centre – po ilgos tylos N.Mantovani žurnalistams ištarė: „Šis namas atrodo lygiai taip, kaip Luciano žvelgė į pasaulį ir gyvenimą. Vaiko akimis.“

Dabar čia Nicoletta nebegyvena. „Gyventi šiuose namuose reikštų gyventi praeitimi“, – sakė L.Pavarotti našlė.

Šį būstą Nicoletta pavertė muziejumi, bet nedaug ką pakeitė. Pianinas vis dar stovi toje pačioje vietoje, taip pat ir lova, kurioje, būdamas 71-erių, mirė garsusis tenoras. Niekas nepasikeitė ir virtuvėje.

Muziejaus lankytojus Nicoletta supažindina ir su kulinarijos knyga „Alla Luciano“. Į ją sudėti mėgstamiausi italų šimtmečio tenoru vadinamo L.Pavarotti valgių receptai.

24 receptus ji sudarė su Modenos restorano „L’Erba del Re“ vyriausiuoju virėju, talentinguoju Luca Marchini. „Alla Luciano“galima įsigyti tiktai muziejuje.

Po vieno lankytojų žodžių: „Bet, senjora, „Amazon“ ir kitos interneto parduotuvės šią knygą, populiariai tariant, pardavinėtų kaip bandeles!“, N.Mantovani ryžtingai papurtė galvą: „Ne, ne, ne, Luciano nebūtų to norėjęs.”

Muziejaus lankytojams Nicolleta labai šiltai ir jausmingai pasakoja apie operos legendą, dosnios širdies, gerą žmogų ir aistringą virėją.

„Žinote, Luciano turėjo daug pomėgių. Vienas didžiausių buvo valgio gaminimas“, – sakė N.Mantovani.

Garsusis tenoras, kaip sakė jo našlė, visuomet keliaudavo su puse namų ūkio. Ne tik puodais, keptuvėmis, bet ir Emilijos-Romanijos regiono, vadinamo Italijos gastronominiu rojumi, sūriu ir balzaminiu actu. Tuomet jis jausdavosi esąs namuose.

Kaip atrodė vakarienė dviese Pavarotti namuose?

Po šio klausimo N.Mantovani garsiai nusijuokė.

„Dviese? Luciano ir aš niekada nesėsdavome prie vakarienės stalo tik dviese. Kiekvieną dieną užsukdavo draugai ir kolegos. Vakarienė su Luciano – tai visuomet daug žmonių, juoko, gausiai valgiais nukrautas stalas.

Visada stovėdavo didelės lėkštės su kumpiu, saliamiu ir parmezanu. Paskui buvo verdami makaronai – daug makaronų“, – pabrėžė Nicoletta.

Pasak N.Mantovani, be makaronų L.Pavarotti nebūtų išgyvenęs nė vienos dienos.

Ji nieko negalėjo daryti virtuvėje.

„Nieko! Niekada nesimokiau gaminti. Tai iš pradžių darė močiutė, vėliau – mama, o paskui Luciano. Man buvo 23-eji, kai su juo susipažinau“, – pasakojo Nicoletta.

Ir koks anuomet, praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje, Italijoje kilo skandalas! Po beveik 35 santuokos metų tenoras dėl 34 metais jaunesnės N.Mantovani paliko savo žmoną Aduą Veroni (86 m.), su kuria susilaukė trijų dukterų.

Jauna moteris šalia garsaus operos atlikėjo buvo nepageidaujamas asmuo. Sutikę santuokos laužytoją žmonės pereidavo į kitą gavės pusę.

„Išgyvenome sunkų laiką“, – prisipažino Nicoletta.

Didžiulis priešiškumas, bendro sūnaus netektis (2003-iaisiais pora susilaukė dvynių, sūnus mirė neilgai trukus po gimimo). Dukra augo sveika. Paskui Nicolettai buvo diagnozuota išsėtinė sklerozė.

Ji po visų šių nelaimių vos nepalūžo.

„Bet to neleido Luciano. Jis visuomet sakė, kad gyvenimas nėra tai, kas įvyksta, bet tai, ką darai, kai kas nors įvyksta“, – prisimena N.Mantovani.

L.Pavarotti buvo jos mokytojas, jos gyvenimo šviesa.

„Šalia Luciano viskas buvo paprasčiau. Jis visada tryško džiaugsmu, skleidė teigiamas emocijas.

Jis nenorėjo švaistyti nė vienos savo gyvenimo akimirkos. Jis tarsi apglėbęs laikė gyvenimą. Kai mirė, ir aš pusiau miriau“, – prislopintu balsu sakė Nicoletta.

Nepaisant to, jis vis dar yra šalia, apkabina ir saugo ją. N.Mantovani sakė, jog Luciano labiausiai jaučia tuomet, kai žiūri į jų 19-metę dukterį Alice.

„Ji turi jo akis ir dažnai elgiasi kaip jis. Kai jis mirė, jai buvo vos ketveri”, – tęsė Nicoletta.

Bolonijoje prieš dvejus metus N.Mantovani susituokė su finansų ekspertu Alberto Tinarelli (54 m.).

„Esu tvirtai įsitikinusi, kad dabartinį vyrą man pasiuntė Luciano. Jis visada norėjo, kad būčiau laiminga. Alberto – taip pat aistringas virėjas. Nuostabu, ar ne?“– retoriškai klausė Nicoletta.

Kai su namo-muziejaus lankytojais L.Pavarotti našlė dar kartą užsuka į virtuvę, vienas jų pateikia paskutinį klausimą: koks kvapas jai primintų Luciano?

Nicoletta užsimerkia ir sako: „Tagliatelle al Ragu“ („Makaronai su Bolonijos padažu“)“. Toks veikiausiai tikros meilės kvapas.

Makaronai su Bolonijos padažu

Reikės:

  • 240 g makaronų
  • 250 g maltos jautienos
  • 1 nedidelės morkos
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 200 g pomidorų savo sultyse
  • 25 ml pieno
  • kietojo sūrio

Į verdantį vandenį suberkite makaronus ir virkite tiek minučių, kiek nurodyta ant pakuotės.

Morką sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.

Nulupkite ir susmulkinkite česnakus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, berkite morkas, svogūnus ir česnakus, kepkite, kol apskrus.

Į tą pačią keptuvę ant daržovių suverskite maltą jautieną, pamaišydami kepkite, kol iš mėsos išgaruos vanduo. Dėkite pomidorų pastą, berkite druskos, pipirų ir dar pakepkite kelias minutes.

Supilkite pomidorus savo sultyse ir troškinkite apie 10 minučių. Supilkite pieną ir dar patroškinkite kelias minutes.

Kai makaronai išvirs, nukoškite, dėkite į lėkštes, ant jų – mėsos padažo ir apibarstykite tarkuotu sūriu.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.