„Mineral Water Awards“ žiuri narys: „Birutė“ – harmoningas charakteris su subtilia pikantiška nata

Seniausiai Lietuvoje išgaunamas natūralus mineralinis vanduo „Birutė“ unikalus ne tik dėl sudėties, bet ir dėl skonio – tai pripažino Vandens someljė sąjungos (WSU) vykdomasis direktorius dr. Peteris Schroppas.

Ineta Stasiulytė.
Ineta Stasiulytė.
Ineta Stasiulytė.
Ineta Stasiulytė.
„Birutės“ mineralizacijos savybės lemia, kad į paviršių iškyla mažyčiai anglies dioksido burbuliukai, kurie geriant palieka gaivų, malonų dilgčiojimo pojūtį.
„Birutės“ mineralizacijos savybės lemia, kad į paviršių iškyla mažyčiai anglies dioksido burbuliukai, kurie geriant palieka gaivų, malonų dilgčiojimo pojūtį.
„Birutės“ mineralizacijos savybės lemia, kad į paviršių iškyla mažyčiai anglies dioksido burbuliukai, kurie geriant palieka gaivų, malonų dilgčiojimo pojūtį.
„Birutės“ mineralizacijos savybės lemia, kad į paviršių iškyla mažyčiai anglies dioksido burbuliukai, kurie geriant palieka gaivų, malonų dilgčiojimo pojūtį.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 8:00 AM

Tūkstančius rūšių vandens ragavęs žmogus, kurio skonio receptoriai gali atskirti kiekvieno mineralo skonį, puikiai įvertino šią Birštone išgaunamą gamtos dovaną.

Pasak P.Schroppo, mineralinio vandens skoniui ir savybėms labai svarbus dirvožemis, kuriame jis formuojasi, – tuo natūralus mineralinis vanduo panašus į vyną, kurio skonis priklauso nuo to, kokiame dirvožemyje augo vynuogės.

Skirtingas mineralų skonis

Maisto chemijos mokslų daktaras P.Schroppas, vadovaujantis tarptautinei Vandens someljė sąjungai, yra ir ilgametis Vokietijos Doemenso akademijos mokslo bendruomenės narys. Šioje nuo 1895 m. veikiančioje mokymo, kvalifikacijos kėlimo ir konsultavimo akademijoje dr. P.Schroppas vadovauja vandens someljė mokymo programoms.

Jis yra ir pasaulyje pripažintas mineralinio ir šaltinio vandens ekspertas, tarptautinių mineraliniam vandeniui skirtų apdovanojimų „Mineral Water Awards“ žiuri narys.

„Esu ragavęs labai daug skirtingo vandens. Nepaisant to, vis dar užtinku ir išskirtinio vandens – tai labai įdomi patirtis. Kiekvienas vanduo skiriasi mineralų sudėtimi ir kiekvienas mineralas kitaip juntamas burnoje – nuo sūraus iki kartaus ar saldaus skonio ar net iki sausumo pojūčio. Be to, vandens skoniui daug įtakos turi ir angliarūgštė“, – pasakojo dr. P.Schroppas.

„Birutė“ – unikalus vanduo

 Vandens someljė teigimu, kiekvienas mineralinis vanduo pasaulyje yra unikalus, nes kiekvienas teka per skirtingus uolienų sluoksnius, turi skirtingą angliarūgštės kiekį ir yra skirtingo amžiaus. „Nėra kito mineralinio vandens, kurio skonis ir mineralizacija būtų tokie patys. „Birutė“ taip pat yra unikali pasaulyje“, – pažymėjo maisto chemikas.

Jam, kaip vandens someljė, mineralinio vandens kokybė ir skonio savybės vaidina lemiamą vaidmenį.

Kokybė susijusi ir su tuo, kaip į vandenį įterpiama angliarūgštė. Tarkime, „Birutės“ mineralizacijos savybės lemia, kad į paviršių iškyla mažyčiai anglies dioksido burbuliukai, kurie geriant palieka gaivų, malonų dilgčiojimo pojūtį.

„Skonines vandens savybes daugiausia lemia jame esantys mineralai. „Birutė“ pasižymi labai sudėtingu, tačiau harmoningu charakteriu su subtilia pikantiška nata dėl didelės mineralizacijos“, – aiškino dr. P.Schroppas.

Jis taip pat pabrėžė, kad gerai integruota angliarūgštė, arba vadinamasis „gazas“, „Birutei“ suteikia gaivų charakterį, kuris maloniai nuteikia geriant šį vandenį ne tik su maistu, bet ir pasportavus.

Pardavimo proveržis

 Šią vasarą „Birutės“ pardavimo proveržis buvo stebimas visose Baltijos šalyse. Žmonės atranda skanų natūralų mineralinį vandenį, kurio atsigėrę jaučiasi ne tik numalšinę troškulį, atsigaivinę, bet ir apdovanoję kūną natūraliais mineralais.

„Lietuvoje net tris vasaros mėnesius vykusios kampanijos „Atrask skonio gerumą arba grąžinsim pinigus“ metu visiems pažįstama humoro jausmo nestokojanti aktorė Ineta Stasiulytė reklaminiuose klipuose žmones skatino išbandyti mineralinį vandenį „Birutė“ ir įvertinti jo skonį.

Rezultatas pranoko lūkesčius: 97,8 proc. dalyvavusiųjų akcijoje „Birutės“ skonis patiko ir tik trys žmonės paprašė grąžinti pinigus. Vasarą pardavimas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo beveik 50proc.“, – sakė prekės ženklo „Birutė“ vadovė Aušra Kupliauskaitė.

„Tai tik patvirtina, kad užtenka tik pabandyti, ir žmonės pamėgsta „Birutę“, – pridūrė ji.

Legenda ir faktai

  • „Birutės“ gręžinys naudojamas jau beveik 100 metų – nuo 1924-ųjų. Tai pirmasis pradėtas išgauti lietuviškas natūralus mineralinis vanduo. Šaltinį „Birutės“ vardu pavadino Vaižgantas.
  • Išgaunamas iš žemės gelmių, todėl turi žmogui svarbių mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, kalio.
  • Gaivus ir lengvo skonio, todėl veiksmingai malšina troškulį ir organizmui suteikia mineralinių medžiagų.
  • Dėl šiuolaikinės „ultra clean“ išpilstymo technologijos vanduo vartotojus pasiekia toks pat natūralus ir gyvas, koks trykšta iš žemės gelmių. „Birutė“ labai tinkama gerti kartu su maistu, nes šiame vandenyje daug chloridų, padedančių virškinti. Tarptautinėse parodose „Birutė“ buvo įvertinta kaip labai gero skonio ir subalansuotos sudėties vanduo. „Birutę“ išbandyti skatinusios kampanijos rezultatas pranoko lūkesčius: net 97,8 proc. ragavusiųjų patiko šio natūralaus mineralinio vandens skonis. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.