Vegetariškiems balandėliams pagal V. Radzevičiaus receptą neatsispirs ir prisiekę mėsėdžiai

Rytų Europos virtuvė, atrodo, mums puikiai pažįstama. Tačiau nesuklystume pasakę, kad jos patiekalai ilgai buvo kiek primiršti ar mažų mažiausiai nustumti į kasdienio maisto kategoriją. Pastaruoju metu, ypač per karantiną, kai naujai pažvelgta į gaminimą namie, atgimę nostalgiški receptai ir mėgstami vaikystės patiekalai šią virtuvę pamažu grąžina į populiariųjų gretas. O kur dar vis labiau vėstantis oras, dėl kurio tik ir norisi ko nors sotaus, kvapnaus ir naminio.

 V.Radzevičius siūlo išbandyti naujų skonių ir pasigaminti sveikus ir sočius vegetariškus balandėlius. <br> lrytas.lt koliažas.
 V.Radzevičius siūlo išbandyti naujų skonių ir pasigaminti sveikus ir sočius vegetariškus balandėlius. <br> lrytas.lt koliažas.
 Balandėliai.<br> 123rf nuotr.
 Balandėliai.<br> 123rf nuotr.
V.Radzevičius.
V.Radzevičius.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 9:46 AM, atnaujinta Oct 3, 2022, 9:49 AM

Po Rytų Europos virtuvės pavadinimu telpa daugybės etninių grupių  – baltų, slavų, fino-ugrų – virtuvės tradicijos, kurios sukuria išskirtinį regiono patiekalų žavesį. Mėgstamus skonius čia atras tiek užkietėję mėsėdžiai, tiek tie, kurie renkasi lengvesnį maistą.

Atskiro paminėjimo verti ir Rytų Europos prieskoniai: ypatingą dėmesį gamtai bei ūkininkavimui skiriančios tautos į patiekalus įpina daugybę specifinių regionui skonių, kuriuos atrasti galima tiesiog savo kieme.

Kaip sako keliautojas, kulinaras ir „Lidl“ virtuvės šefas Vytaras Radzevičius, pagrindinės Rytų Europos virtuvės dedamosios yra sezoniškumas ir tradicija. Čia vertinami švieži produktai, laikas su artimais ir brangiais žmonėmis bei pati ragavimo, dalinimosi patirtis. Ar tai būtų tradicinių patiekalų užeiga turistinio miesto centre, ar iš paprasčiausių produktų gaminami pietūs kaimo namelyje – kiekvienas patiekalas yra paruoštas su begaline meile ir dėmesiu. 

Dažnai nacionalinio maisto receptai keliauja iš kartos į kartą ir yra griežtai nekeičiami. Na, o ragauti bei dalintis įspūdžiais šio krašto gyventojams išties patinka: maistas tampa neatsiejama kasdienybės dalimi ir malonumu.

Nors kiekvieno Rytų Europos regiono virtuvė ir skiriasi, yra keli produktai, išskirtinai būdingi šiam kraštui. Mėgstama kiauliena ir jos gaminiai, tokie, kaip karka, dešra ar kumpiai, taip pat mėsos pagrindu ruoštos sriubos (pavyzdžiui, solianka). 

Taip pat plačiai paplitę įvairūs virtinukai – tiek miltiniai, tiek bulviniai. Ypatingą vietą užima ir paprikos: marinuotos mėgstamos kaip užkandis, o paprikų pasta gardinami kiti patiekalai. 

Svečius iš užsienio nustebina neatsiejamas pusryčių atributas – saldūs varškės sūreliai, kuriems sunkiai atsispiria tiek maži, tiek dideli ragautojai. Beje, visų šių produktų tik šią savaitę galėsite įsigyti ir paragauti „Lidl“ parduotuvėse vykstančios „Kuljankos“ teminės savaitės metu.

Tačiau viena iš šių kraštų maisto žvaigždžių neabejotinai yra balandėliai. Įvairias mėsos, suvyniotos į kopūsto lapą ir patiekiamos su mėgstamais garnyrais variacijas rasite turbūt kiekvienoje Rytų Europos šalyje. 

Paprastai ruošiant balandėlius, pasak V.Radzevičiaus, naudojama skirtinga mėsa, kartais – ir žuvis ar grybai. Balandėliai kai kur gardinami kitomis daržovėmis (pavyzdžiui, morkomis), gali būti skanaujami su grietine ar pomidorų padažu. Fantazijos gaminant šį patiekalą išties netrūksta, o būtent jo ingredientų įvairovė ir leidžia jam tapti Rytų Europos virtuvės simboliu. 

V.Radzevičius siūlo išbandyti naujų skonių ir pasigaminti sveikus ir sočius vegetariškus balandėlius. Jie puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Vegetariški balandėliai

4 valgytojams reikės:

  • 1 kopūsto galvos (su sveikesniais, didesniais, vyniojimui tinkamais lapais);
  • 2/3 stiklinės ryžių;
  • 300 g grybų (baravykų, voveraičių, pievagrybių, galima juos sumaišyti arba rinktis vieną rūšį);
  • 2 svogūnų galvų;
  • 1 morkos;
  • 5 česnako skiltelių;
  • 250 g smulkintų pomidorų savo sultyse;
  • 1-2 šaukštų aliejaus;
  • 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
  • 2-3 lauro lapų;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Kopūsto galvą apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų lapai. Po to ją atvėsinkite, išpjaukite kotą ir atskirkite lapus. Ryžius nuplaukite iki skaidraus vandens, šiek tiek apvirkite, kad dar būtų kieti, nukoškite ir atvėsinkite.

Grybus susmulkinkite, 20 minučių pavirkite ir nukoškite. Smulkiai supjaustykite svogūną ir burokine tarka sutrinkite morką. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki auksinės spalvos apkepinkite svogūną, tada įspauskite česnako skilteles, trumpai pakepinę, sudėkite morkas ir grybus. Visą masę kepkite pamaišydami apie 5 minutes.

Į atskirą dubenį sudėkite apkepintus grybus, morkas bei svogūnus su česnaku, taip pat ryžius, čiobrelius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ant kopūsto lapo dėkite įdaro, susukite balandėlį ir apkepkite jį iš kiekvienos pusės keptuvėje po kelias minutes.

Susuktus balandėlius sudėkite į puodą, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir įpilkite šiek tiek vandens, kad balandėliai būtų pusiau apsemti. Įmeskite pasiruoštus lauro lapus, užvirinkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite viską ant silpnos ugnies apie pusvalandį.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.