Iki šių dienų išlikę ypatingi silkės receptai: juos vertino ir grafai, ir žvejai Įvardijo, kaip paruoštą silkę mėgo A. Smetona

Lietuvoje silkės išpopuliarėjo apie XVI–XVII a. Jomis gardžiavosi ne tik paprasti valstiečiai, bet ir monarchai, grafai, prezidentai. Tiesa, šią žuvį skirtinguose šalies regionuose lietuviai ruošdavo pagal skirtingus receptus. Žemaičiai itin mėgo iš keptos silkės gaminamą cibulynę, tuo metu Aukštaitijoje silkė būdavo gardinama net ir su cukrumi.

 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br> R,Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br> R,Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>T.Bauro nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>T.Bauro nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Silkė buvo mėgstama ir Žemaitijoje, ir Aukštaitijoje, ir vargšų namuose, ir ant didikų stalo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Cibulynė su bulve.
Cibulynė su bulve.
Cibulynė.
Cibulynė.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 8:05 AM

Grafai mėgo cibulynę

Istorikai pasakoja, kad silkės patiekalai ant stalo puikavosi net ant Lenkijos karalienės ir Didžiosios Lietuvos kunigaikštienės Bonos Sforcos stalo. Gurmanišku skoniu garsėjusi italė mėgo žuvies patiekalus, tarp jų – ir iš svetur atgabentą silkę.

Ją mėgo ir kiti monarchai bei kunigaikščiai. Silkę itin vertino ir vaišingomis puotomis garsėjęs Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas Vaza.

Kretingos muziejaus Etnokultūros skyriaus vedėjos Nijolės Vasiliauskienės teigimu, ant grafų Tiškevičių stalo per Kūčias taip pat visada būdavo patiekiami patiekalai iš silkės. XIX a. Kretingos dvare apsigyvenę Tiškevičiai prie šventinio stalo visada pakviesdavo ir savo kumečius, todėl didikams dirbusių žmonių palikuonys perpasakojo apie grafų gyvenimą bei mitybos įpročius.

N.Vasiliauskienės teigimu, šių didikų maistas buvo gana paprastas.

Tiškevičiai per Kūčias mėgo valgyti ne tik žuvies patiekalus, bet ir tradicinę žemaitišką cibulynę, kurios receptas liko beveik nepakitęs iki šių dienų. Išskrosta sūdyta silkė įvyniojama į popierių, krosnyje ant žarijų kepama apie 5 minutes.

Kepta silkė dedama į atvėsintą virintą vandenį, gardinama žaliais svogūnais, pipirais ir actu. Kai kur į cibulynę žemaičiai pildavo dar ir rauginto burokų rasalo. 

Senas tradicijas menančiam patiekalui kepta silkė būdavo ne pjaustoma, bet plėšoma pirštais.

„Šiais laikais silkė parduotuvėse jau būna paruošta su įvairiais marinatais ir prieskoniais. Bet rekomenduočiau bent kartą ir patiems išsikepti tradicinę senovišką silkę.

Jei neturite krosnies – galima kepti ir ant laužo grotelių ar židinyje. Svarbiausia, kad žuvis bent kelias minutes keptų ant anglių ir įgautų dūmo kvapo, kuris ir suteikia patiekalui ypatingo skonio. Žinoma, galima kepti ir keptuvėje, orkaitėje, bet visiškai autentiško skonio jau nebus“, – pasakoja Etnokultūros skyriaus vedėja N.Vasiliauskienė

Žvejai receptus perduodavo iš kartos į kartą

Tuo metu aukštaičiai mėgo kiek kitaip paruoštą silkę. Molėtų rajone, Mindūnų kaime gyvenanti žuvienės virėja Irena Jurgelianec jau daug metų gamina patiekalus iš vietos ežeruose gaudomų žuvų. Moters vyro senelis ir prosenelis buvo pagrindiniai krašto žvejai, todėl senoviniai žuvies patiekalų receptai, nuo XIX a. perduodami iš kartos į kartą, šeimoje išliko iki šių dienų.

I.Jurgelianec kruopščiai užsirašė visas anytos ir kitų Molėtų krašto moterų papasakotas kulinarijos paslaptis.

Pavyzdžiui, senovėje stipriai sūdytą silkę aukštaičiai mirkydavo netgi ir 12 valandų – pirmiau vandenyje, po to dar ir piene. Arba sūdytų žuvų sūrumą nuplaudavo vandeniu ir užpildavo paruoštu marinatu iš acto, cukraus, svogūnų ir lauro lapų. Po 2-3 parų marinatas iš sūdytos žuvies ištraukdavo visą druską.

Silkę valgė ir su blynais

Vienas įdomesnių nuo seno gamintų patiekalų su silke, kuris nustebino į Aukštaitiją atvykusią moterį, buvo tešloje kepta silkė. Kalbama, kad panašų patiekalą labai mėgęs ir Antanas Smetona. Esą vienas mėgstamiausių prezidento valgių buvo silkė su blynais.

Molėtų krašte gyvenanti žuvienės virėja I.Jurgelianec pasakoja, kad silkė dažnuose namuose buvo ruošiama su svogūnais, actu, aliejumi, grybais, keptais svogūnais, morkomis, grietine.

Anyta pašnekovei perdavusi ne vieną įdomų bei negirdėtą senovinį silkės užpilo receptą. Tokiu užpilu šeimininkės tiesiog apliedavo į lėkštę sudėtą susmulkintą silkę.

Pora receptų dalinamės ir su lrytas.lt skaitytojais.

Aukštaitiški silkės užpilų receptai

Silkės užpilas su svogūnais

Reikės:

  • 2-3 šaukštų acto
  • 1-2 šaukštų aliejaus
  • 1 šaukšto cukraus
  • pipirų
  • griežinėliais pjaustyto svogūno

Silkės užpilas su kiaušinio tryniu ir garstyčiomis

Reikės:

  • 1 virto kiaušinio trynio
  • 1 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 2-3 šaukštų acto
  • 1 šaukšto aliejaus
  • pipirų
  • griežinėliais pjaustyto svogūno

Per gražiausias metų šventes stalo neįsivaizduojame be gardžiausių ir gražiausiai atrodančių patiekalų. Kiekvienas galime pasigirti savo firminiu patiekalu ar desertu, kuriuo lepiname šeimą ar draugus, ir kurį gaminame išskirtinai tik švenčių proga. 

Naujienų portalas lrytas.lt kviečia dalyvauti receptų konkurse „Skanios šventės“ ir pasidalinti geriausiais savo šventinių patiekalų receptais, kurie papuoštų kiekvieno stalą. 

Gardžiausių, šventinių patiekalų receptų su nuotraukomis ir aprašymais laukiame adresu skonis@lrytas.lt iki gruodžio 17 d. 

Redakcijos atrinkti receptai bus publikuojami portale lrytas.lt ir specialiame Kalėdoms skirtame polapyje, o penkių daugiausia skaitytojų dėmesio sulaukę receptų autoriai bus apdovanoti partnerio VIČI produktų rinkiniais Kūčių ir Kalėdų stalui. 

Laimėtojai bus skelbiami gruodžio 18 d. Visus konkurso „Skanios šventės“ receptus rasite čia. Tegul skanios Kalėdos prasideda su lrytas.lt! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.