Ekonomistė R. Melnikienė per Kūčias ant stalo deda patiekalus, kuriuos ruošia tik kartą per metus

Ir per Kūčias, ir per Kalėdas reikėtų laikytis tradicijų. Antra, neišlaidauti. Trečia, paruošti tiek patiekalų, kad maistas nebūtų išmetamas. Tegul Kūčios ir Kalėdos būna tvarios. Taip mano ekonomistė, Lietuvos socialinių mokslų centro direktoriaus pavaduotoja Rasa Melnikienė (60 m.). Valgyti turime tokius patiekalus, kokius valgė mūsų tėvai. Todėl Kūčių ir Kalėdų patiekalus ji ruošia pagal savo mamos receptus. Tai labai paprasti, bet skanūs patiekalai.

 R. Melnikienė dalijasi keliais pamėgtais receptais.<br> Asmeninis albumas.
 R. Melnikienė dalijasi keliais pamėgtais receptais.<br> Asmeninis albumas.
 Baklažanų mišrainė.<br> Asmeninis albumas.
 Baklažanų mišrainė.<br> Asmeninis albumas.
Žuvis su daržovėmis.<br> Asmeninis albumas.
Žuvis su daržovėmis.<br> Asmeninis albumas.
 Asmeninis albumas.
 Asmeninis albumas.
Savo darže R.Melnikienė užaugino 14 kilogramų sveriančią cukiniją.<br> Asmeninis albumas.
Savo darže R.Melnikienė užaugino 14 kilogramų sveriančią cukiniją.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 5:54 PM

Vilniečių Melnikų namuose visada švenčiamos Kūčios. Atvažiuoja sūnus su savo šeima, grįžta iš mokslų dukra. Todėl Rasai tenka nemažai sukiotis virtuvėje.

Per Kalėdas Melnikai visada važiuoja į svečius pas vyro brolio šeimą Suvalkijoje. Aišku, ten ji nusiveža kokį nors pačios pagamintą kalėdinį patiekalą. Buvusi politikė, Lygių galimybių įstatymo iniciatorė R.Melnikienė apskritai mėgsta gaminti, o didžiųjų metų švenčių proga sukiotis virtuvėje jai – didelis malonumas.

Obuolių, cukinijų Melnikai turi savų, o bulves, morkas perka iš ūkininkų. Ir perkant produktus, ir ruošiant patiekalus žmonai talkina vyras Vidmantas.

„Negaliu sakyti, kad mano vyras nemėgsta virtuvės. Jis tikrai moka gaminti ir man padeda. Bet Kūčių vakarienę ruošiu aš – būnu šefas, o kiti man talkina: kas nuskuta morkas, kas supjausto svogūnus“, – pasakojo R.Melnikienė.

Daugelis šeimininkių, neturėdamos laiko gaminti, ir Kūčių, ir Kalėdų patiekalų užsisako iš įvairių maisto gaminimo įmonių. Rasos nuomone, valgius tokioms šventėms reikia ruošti pačioms. Į jų gaminimą galima įtraukti ir šeimą.

Šių švenčių patiekalai turėtų būti nebrangūs, paprasti ir greitai pagaminami. Būtų puiku, jei pavyktų juos paruošti iš paprastų, bet kokybiškų lietuviškų produktų.

R.Melnikienė patikino, kad mes valgome labai gerus lietuviškus produktus: „Aš dirbu tokioje įstaigoje, kuri gerai žino mūsų ūkininkų produkciją. Tikrai geri lietuviški produktai keliauja ant mūsų stalo.“

Rasa pabrėžė, kad Kūčioms negamina 12-os patiekalų. Tai – persivalgymo mada. Aišku, galima priskaičiuoti duoną, obuolius, mandarinus, kūčiukus, virtas bulves ir bus tų patiekalų dvylika.

„Man atrodo, jog 12 patiekalų buvo ruošiama todėl, kad žmonių valgymo ritualas kaime buvo kitoks. Kaimo žmonės labiau draugavo su gamta, patirdavo nepriteklių. Mes, skubantys miestiečiai, ne visada to galime laikytis. Pagaliau nėra tikslo kuo daugiau prisivalgyti. Mums smagu visai šeimai susirinkti prie stalo, pabendrauti, pasikalbėti“, – pasakojo R.Melnikienė.

Be to, kainos kyla, viskas brangsta, o moterims reikia paruošti vaišes. Kadangi ji kilusi iš Suvalkijos, neslėpė, kad labai moka skaičiuoti, kokios bus išlaidos. Viską reikia pagaminti nebrangiai, bet skaniai.

Kūčių vakarienę Melnikų šeima valgo prie apvalaus stalo. Šeimoje buvo kilusi diskusija, kad stalą reikia pakeisti, nes vyras buvo suradęs pailgą aštriais kampais – esą jis bus didesnis.

Tačiau žmona užprotestavo: stalas turi būti apvalus. Be to, jį galima padidinti, tad prie jo gali susėsti daug žmonių.

Stalą ji užtiesia staltiese. Jos mama jaunystėje siuvinėjo, bet Rasa neturi nė vienos mamos siuvinėtos staltiesės – visos buvo išdovanotos.

„Ypač Kūčios man siejasi su tradicijomis. Per Kūčias gaminu tuos patiekalus, kuriuos ruošdavo mano mama, išskyrus baklažanų mišrainę, nes sovietmečiu Lietuvoje baklažanų nebuvo. Sovietmečiu nebuvo daug pasirinkimų. Mano šeima tuos patiekalus su malonumu valgo. Tai paprasti patiekalai, tik reikia suteikti jiems skonio“, – pasakojo R.Melnikienė.

Tų patiekalų ji negamina kitu metu, tik specialiai Kūčioms.

Pirmiausia tai patiekalai iš silkės. Rasos nuomone, silkė – labai gera žuvis. Ją galima įvairiai patiekti. Labai skanu silkė su svogūnais, užpilta aliejumi ir patiekiama su karštomis bulvėmis. Arba pagardinta trupučiu grietinės, papuošta pomidorais. O kur dar silkė su džiovintais baravykais, silkė pataluose?

Kūčioms ji ruošia salotų ir iš savo vaikystės laikų: iš burokėlių, virtų pupelių, raugintų agurkų. Į šias salotas įpjausto ir obuolių.

„Man labai patinka salotos vien iš burokėlių. Virti arba kepti burokėliai supjaustomi plonais griežinėliais, tada užpilami aliejumi, balzaminiu actu, įdedama truputis medaus ir česnako, įberiama druskos ir viskas trumpai pamarinuojama. Tokios salotos, gaminamos vien iš burokėlių, labai skanios“, – gyrė R.Melnikienė.

Jos šeima labai mėgsta jūros lydeką su daržovių garnyru. 

„Mama visada prie jūros lydekų ruošdavo garnyrą iš morkų ir svogūnų, aš dar pridedu cukinijų, garnyras tampa gaivesnis. Cukinijos daug kur tinka“, – įsitikinusi R.Melnikienė.

Jeigu per Kūčias turi daugiau svečių, ji kepa arba upėtakių, arba lašišos filė tešloje. Filė turi būti be odos.

Rasa prisiminė, kad jos mama mėgdavo ruošti aguonų pieną, kurį šeima valgydavo su kūčiukais. Tačiau Rasos šeima aguonpienio nemėgsta ir per Kūčias jo neruošia. Užtat būtinai verda spanguolių kisielių.

Ar tie tradiciniai Kūčių patiekalai sveiki? R.Melnikienės nuomone, jie labai sveiki, nes tai – žuvys. Jie gaminami su aliejumi, paruošiama įvairių daržovių, taip pat ankštinių – pupelių, žirnių.

Kadangi per Kalėdas Melnikai važiuoja į svečius, Rasa visada kepa pyragą, kad turėtų ką nuvežti. Pavyzdžiui, obuolių pyragą pagal mamos receptą, kai nulupti obuoliai pjaustomi ne riekelėmis, o kubeliais. Pagal šį receptą iškeptas Rasai skaniausias iš visų obuolių pyragų, kokių yra valgiusi.

Šis pyragas, papuoštas gerai išplaktu standžiu kiaušinio baltymu, kuris primena sniegą, ant Kalėdų stalo atrodo karališkai.

Bet tokį pyragą reikia labai saugiai vežti, kad putėsiai neprarastų formos. Todėl R.Melnikienė jį visada deda į dėžę su dangčiu.

Kadangi Lietuva – obuolių kraštas, šeimininkes ji ragina kepti obuolių pyragus. Jų yra įvairių ir ji pati kepa skirtingus. Galima skanių ir prabangiai atrodančių pyragų iškepti.

„Žinau, kad iš kitų šalių į Lietuvą atėjo paprotys kepti brandintus pyragus su džiovintais vaisiais, pilti į juos brendžio. Kalėdoms gaunu tokių pyragų dovanų, jie skanūs, bet aš tokių nekepu“, – sakė R.Melnikienė.

Per Kalėdas Melnikai važiuoja į Suvalkiją, Pilviškius, pas vyro brolį Dalių ir brolienę Skirmą.

Dalius ūkininkauja, jo žmona – gydytoja odontologė. Pas juos susirenka ir kiti vyro giminės.

Daliaus žmona nepaprastai skaniai gamina: kepa labai skanią duoną, tortus.

Bet čia gali kilti konkurencija tarp moterų, kurios pyragas ar tortas bus skanesnis?

„Ne, nekyla, – juokėsi Rasa. – Pas juos stalas lūžta nuo kalėdinių patiekalų, kaip ir privalo būti Suvalkijoje.“

Žuvis su daržovėmis

Reikės:

  • 1 kg baltų žuvų (gali būti šaldytos jūros lydekos)
  • 2–3 morkų
  • 3–4 svogūnų
  • 1 cukinijos
  • druskos
  • aliejaus kepti

Pagardinti reikės:

  • citrininių ir kvapiųjų pipirų
  • ožragių
  • petražolių

Jei naudosite šaldytas žuvis, jas atitirpinkite, nuskuskite žvynus, pabarstykite citrininiais pipirais ir pasūdykite. Jei žuvys didelės, supjaustykite į kelias dalis ir apvoliokite miltuose. Kepkite keptuvėje aliejuje su kaulais ir odele. Kai žuvys iškeps, išimkite kaulus ir sudėkite į dubenį.

Tada ruoškite garnyrą. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais, morkas sutarkuokite stambia tarka, cukiniją supjaustykite kubeliais. Daržoves kepkite aliejuje.

Pirma apkepkite svogūnus, vėliau įdėkite morkas ir cukinijos kubelius. Kepkite vidutinėje temperatūroje, kol daržovės suminkštės. Pagardinkite druska, prieskoniais ir garnyrą uždėkite ant žuvų.

Šį patiekalą galima patiekti ir šiltą, ir šaltą. Jeigu tieksite šiltą, jis tiks su bulvėmis.

Baklažanų mišrainė

Reikės:

  • 1 baklažano
  • 2 pomidorų
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos

Pagardinti reikės:

  • citrininių ir kvapiųjų pipirų
  • bazilikų

Baklažaną supjaustykite centimetro dydžio kubeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 min. Patikrinkite, ar suminkštėjo.

Svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, morkas sutarkuokite stambia tarka.

Ant pomidorų užpilkite verdančio vandens. Po kelių minučių pašalinkite odelę ir supjaustykite nedideliais kubeliais.

Į didelę keptuvę įpilkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus, pakepkite svogūnus, kol taps skaidrūs. Tada sudėkite morkas, paskui – smulkintus pomidorus. Pabaigoje į keptuvę sudėkite iš orkaitės ištrauktus baklažanus. Visas daržoves sumaišykite, pagardinkite druska ir prieskoniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.