Apie šį virtuvės pagalbininką svajoja daugelis: pasiruošti Kūčioms bus vieni niekai

Šiemet pasiruoškite Kūčioms be streso. Daugelis šeimininkių jau iš anksto suka galvą, kuo nustebinti artimuosius, kaip suspėti supirkti produktus ir dar viską pagaminti. Visiems darbams, be abejonės, reikia pagalbos.

 Silkė su daržovėmis.<br> 123rf nuotr.
 Silkė su daržovėmis.<br> 123rf nuotr.
 Marinuota silkė.<br> 123rf nuotr.
 Marinuota silkė.<br> 123rf nuotr.
 Apelsinų želė.<br> 123rf nuotr.
 Apelsinų želė.<br> 123rf nuotr.
 Aliejuje gruzdinti pyragėliai su grybais.<br> 123rf nuotr.
 Aliejuje gruzdinti pyragėliai su grybais.<br> 123rf nuotr.
 Įdarytas karpis.<br> 123rf nuotr.
 Įdarytas karpis.<br> 123rf nuotr.
 Spanguolių kisielius.<br> 123rf nuotr.
 Spanguolių kisielius.<br> 123rf nuotr.
 „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.
 „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.
 „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.
 „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.
 „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.
 „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 4:33 PM

Kad ruošiant 12 patiekalų vakarienę nenusiplūktumėte ir šventes pasitiktumėte ramios bei tikros savo patiekalų sėkme, įsigykite virtuvės darbininką – virtuvinį kombainą „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“. Tai galingas ir atliekantis daugybę įvairiausių funkcijų prietaisas.

Šis virtuvės pagalbininkas turi net 4,3 litro talpos maišymo dubenį ir atlieka visas reikalingiausias funkcijas – pjausto, kapoja, smulkina, trina, plaka, maišo tešlą, tarkuoja, spaudžia sultis – ir tai dar ne viskas. Tad pasitelkite jį į pagalbą. Dalijamės receptais ir idėjomis, kaip panaudoti šį nepailstantį virtuvės darbininką. 

Su svogūnais marinuota silkė

Silkę mėgsta visi, tačiau ne visi mėgsta pjaustyti svogūnus. Ruošiant šį patiekalą patį nemaloniausią darbą už jus atliks „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“. 

Reikės:

  • 2 sūdytų silkių su galva
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • 2–3 lauro lapų
  • juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų
  • 3 a. š. medaus
  • 75 ml obuolių acto
  • apie 300 ml vandens
  • 1 v. š. aliejaus

Silkę nuvalykite, išdarinėkite, supjaustykite gabaliukais. 

Kombaino diskine pjaustykle supjaustykite svogūną.

Viską sudėkite sluoksniais į 0,75 l talpos stiklainį, suberkite pipirus ir lauro lapelius.

Į didesnį puodelį ar dubenėlį pilkite šiltą vandenį, jame išmaišykite medų, galiausiai supilkite actą.  

Užpilkite ant silkės, kad apsemtų, ant viršaus užpilkite aliejaus, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą.

Palaikykite bent 12 valandų – ir skanaukite!

Silkė su morkomis ir svogūnais

Ruošiant šį patiekalą didžiausią darbo dalį atliks kombainas. Šį klasikinį patiekalą ruošdavusios močiutės apie tokį pagalbininką galėjo tik pasvajoti.

Reikės: 

  • 3 silkių filė
  • 50 ml aliejaus
  • 2 morkų 
  • 2 svogūnų
  • 1–2 šaukštų pomidorų padažo 
  • druskos
  • pipirų

Nuskustas morkas stambiai sutarkuokite kombaino diskine tarka. Diskine pjaustykle pusžiedžiais supjaustykite svogūnus. 

Daržoves patroškinkite aliejuje, pagardinkite druska ir pipirais, galiausiai sudėkite pomidorų padažą. Atvėsinkite.

Supjaustykite silkių filė gabalėliais, sudėkite į gilų indą. Ant viršaus sudėkite troškintas daržoves. 

Įdarytas karpis arba karpio maltinukai

Karpis – puiki žuvis, ir jeigu kas nors jo nemėgsta, tai tik dėl daugybės smulkių kaulų. Yra puiki išeitis – paruošti karpį pagal žydišką receptą. Šiame patiekale kaulų niekas nepajus, nes juos sumals galingasis „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“.

Reikės: 

  • 1 kg karpio
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 100 ml pieno
  • kiaušinio
  • 2 svogūnų
  • 1 morkos
  • druskos ir pipirų
  • lauro lapelių 

Išvalykite žuvį. Mėsą atskirkite nuo kaulų ir odos, stengdamiesi jos nepažeisti. Pačių mažiausių kaulų galite nešalinti, nes kombainas juos puikiai sumals. 

Galvą, pelekus, kaulus dėkite į marlės gabalėlį ir suriškite – juos panaudosite virdami paruoštą žuvį.

Džiūvėsėlius užpilkite pienu, palikite kelioms minutėms, kol išbrinks.

Į kombaino smulkintuvą dėkite vieną svogūną, sumalkite. Masę išimkite ir dėkite į didesnį dubenį, į tą patį smulkintuvą dėkite žuvies gabalėlius ir gerai sumalkite iki vientisos masės. 

Maltą žuvį dėkite į dubenį su svogūnais, sumaišykite su džiūvėsėliais, kiaušiniu, druska, prieskoniais.

Šiuo mišiniu prikimškite žuvies odą, apvyniokite siūlu. Jei nepavyksta gražiai nulupti žuvies ir išsaugoti odos, formuokite apvalius ar pailgus žuvies kukulaičius. Tik nepamirškite į verdantį sultinį sumesti ir odelių.

Puodo dugną išklokite svogūno griežinėliais, pjaustytomis morkomis, dėkite lauro lapą, pipirų. Žuvį dėkite ant daržovių, užpilkite šaltu vandeniu, kad vos apsemtų, pasūdykite. Ten pat įdėkite maišelį su žuvies galva ir pelekais.

Užkaiskite puodą ir virkite atidengtame puode ant labai lėtos ugnies apie 1,5 val. Vanduo neturi kunkuliuoti.

Kai išvirs, išgriebkite daržoves ir žuvies gabalėlius, sudėkite į dailų indą.

Mieliniai pyragėliai su grybais

Ruošiant šiuos pyragėlius kombainas pravers ir darbus palengvins ne kartą – tad nedvejokite ir išbandykite. Nuostabiausia tai, kad patiems net nereikės minkyti tešlos!

Tešlai reikės:

  • 1 kg miltų
  • 0,5 l pieno
  • 50 g šviežių mielių
  • 100 g sviesto
  • 2–4 šaukštų cukraus
  • 1 kiaušinio
  • druskos

Įdarui reikės:

  • 300–500 g džiovintų grybų
  • 2–3 svogūnų
  • druskos ir pipirų
  • 1 l saulėgrąžų aliejaus

Džiovintus grybus užpilkite vandeniu ir leiskite išbrinkti. Kai suminkštės, išvirkite nedideliame kiekyje vandens, nukoškite ir palikite atvėsti. 

Paruoškite tešlą. Į kombaino dubenį, skirtą tešlai maišyti ir minkyti, persijokite miltus. 

Išplakite kiaušinį su cukrum ir žiupsneliu druskos. 

Ištirpinkite sviestą, atvėsinkite.

Vos vos pašildykite pieną, berkite šaukštelį cukraus ir miltų, viską gerai išmaišykite. Į šį mišinį dėkite minkštas mieles, išmaišykite ir palaukite, kol mišinys ims kilti. Pakilus mielėms, mišinį sumaišykite su plaktu kiaušiniu ir supilkite į miltus. Supilkite sviestą.

Uždėjus antgalį, skirtą tešlai minkyti, kombainu gerai išminkykite tešlą – ji turi būti elastinga ir nelipti prie rankų. Uždenkite rankščluosčiu ir palikite šiltoje vietoje pakilti. 

Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. 

Grybus dėkite į kombaino smulkintuvą ir sumalkite. Susmulkinkite svogūnus (patikslinti, kokiu prietaisu, kad ne sumaltų, o susmulkintų, tas pats įrankis tiktų ir grybams smulkinti)

Svogūnus pakepinkite aliejuje, dėkite grybų masę, pagardinkite druska, pipirais ir apkepkite. Palikite atvėsti.

Tešlai pakilus, padalinkite ją į kelias dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite ant miltais apibarstyto stalo, tačiau miltų negali būti per daug – tešla turi lengvai atlipti nuo rankų, tačiau pati itin stipriai susiklijuoti.

Iškočiotuose lakštuose stikline išspauskite apskritimus. Ant kiekvieno dėkite šaukštelį grybų įdaro.
Sulenkite apskritimą perpus ir užlankstykite kraštelius. 

Puode įkaitinkite litrą aliejaus, tačiau neleiskite jam perkaisti – dėkite dalimis pyragėlius ir kepkite apie 5–7 minutes.

Iškepusius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai. Sudėkite pyragėlius į lėkštę ir patiekite. 

Tradicinis spanguolių kisielius

Kūčios be spanguolių kisieliaus neįsivaizduojamos. O kartą pabandę sutrinti spanguoles ar kitas uogas „Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI“, be jo nebeįsivaizduosite savo virtuvės.

Reikės:

  • 500 g spanguolių (šviežių ar šaldytų)
  • 3 l vandens
  • 5–6 v. š. cukraus
  • 3–4 v. š. bulvių krakmolo

Karštu vandeniu nuplautas spanguoles sutrinkite kombaino smulkintuvu. Tirštimą su vandeniu pilkite į puodą ir maišydami pakaitinkite. Prieš užverdant nukelkite nuo ugnies. 

Skystį perkoškite, grąžinkite atgal į puodą ant ugnies.

Krakmolą sumaišykite su puse stiklinės vandens. Plona srovele pilkite jį į spanguolių nuovirą, jį nuolat maišydami. Pakaitinę maždaug minutę išjunkite kaitrą, palikite kisielių atvėsti. 

Kai atvės, supilkite į ąsotį ir patiekite.

Apelsinų želė

Šis desertas puikus tuo, kad yra ne tik gaivus, lengvas ir neapsunkinantis skrandžio, bet ir tuo, kad jį galima paruošti iš anksto – todėl švenčių dieną turėsite daugiau laiko kitiems patiekalams ar poilsiui. 

Reikės:

  • 4–6 apelsinų (išspaudus turi gautis 300 ml sulčių)
  • 30 g cukraus 
  • 8 g želatinos

Želatiną užpilkite maždaug 50 ml vandens ir palikite išbrinkti. 

Švariai nuplautus apelsinus perpjaukite per pusę ir kombainu išspauskite sultis – šiam darbui nesugaišite nė minutės.

Supilkite sultis į puodelį, berkite cukrų ir užkaiskite. Maišydami pakaitinkite, kol cukrus ištirps. Neleiskite užvirti! Supilkite išbrinkintą želatiną, maišydami pakaitinkite, kol ištirps želatinos grūdeliai. 

Atvėsinkite ir supilstykite į atskirus indelius, kuriuose patieksite, silikonines keksiukų formeles ar vieną skaidraus stiklo indą. 

Patiekdami galite apibarstyti tarkuotu juoduoju šokoladu.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.