Patiekalai su granatų sėklomis – gražūs ir gardūs, o drąsiausieji gali išbandyti ir meksikietiškąjį receptą

„Štai kodėl jie vadinami granatais“, – Janis paspyrė koja vaisių, kuris, atsiplėšęs nuo šakos, bumbtelėjo prieš pat jį ant šaligatvio Budvoje, ir sėklos pažiro aplinkui lyg raudoni kristalai.

Granatai ypač vertinami dėl geležies, vitaminų bei mineralų gausos.<br>Lrytas.lt montažas.
Granatai ypač vertinami dėl geležies, vitaminų bei mineralų gausos.<br>Lrytas.lt montažas.
Meksikietiškas patiekalas su paprika ir granatų sėklomis.<br> AP/"Scanpix" nuotr.
Meksikietiškas patiekalas su paprika ir granatų sėklomis.<br> AP/"Scanpix" nuotr.
Granatais Balkanų šalyse prekiaujama kiekviename turgelyje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Granatais Balkanų šalyse prekiaujama kiekviename turgelyje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Granatais Balkanų šalyse prekiaujama kiekviename turgelyje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Granatais Balkanų šalyse prekiaujama kiekviename turgelyje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Granatų vaisiai. Jų spalva priklauso nuo augalo veislės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Granatų vaisiai. Jų spalva priklauso nuo augalo veislės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Aušros pagamintos salotos su granatų sėklomis.<br>skaniaisveikai.lt nuotr.
Aušros pagamintos salotos su granatų sėklomis.<br>skaniaisveikai.lt nuotr.
Aušros pagamintos salotos su granatų sėklomis.<br>skaniaisveikai.lt nuotr.
Aušros pagamintos salotos su granatų sėklomis.<br>skaniaisveikai.lt nuotr.
Granatų vaisiai. Jų spalva priklauso nuo augalo veislės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Granatų vaisiai. Jų spalva priklauso nuo augalo veislės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Gaivios salotos su granatų sėklomis.<br>I.Laurinavičienės nuotr.
Gaivios salotos su granatų sėklomis.<br>I.Laurinavičienės nuotr.
Granatais Balkanų šalyse prekiaujama kiekviename turgelyje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Granatais Balkanų šalyse prekiaujama kiekviename turgelyje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Kroatija. Granatmedžiai nokina vaisius ir restoranų šeimininkų puoselėjamuose parkuose.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Kroatija. Granatmedžiai nokina vaisius ir restoranų šeimininkų puoselėjamuose parkuose.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 10:00 AM

Rugsėjį kartu su latvių grupe teko keliauti po Balkanų šalis. O ten, ir Juodkalnijoje, ir Kroatijoje granatai kybojo ant vaismedžių ir po daugiabučių langais miestuose, ir atokiose sodybose taip pat, kaip pas mus – obuoliai.

Į Lietuvą šie vaisiai yra atgabenami iš Balkanų šalių, taip pat – Portugalijos, Ispanijos, Izraelio, kitų pietinių valstybių. Žmonės juos noriai perka, nors dažniausiai – po vieną kitą vaisių.

Granatų sėklos – rūgštokos, užtat jų maistinės savybės ypač vertinamos dėl geležies, vitaminų bei mineralų gausos.

Granatai – geidžiama prekė

Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, granatai yra dažnai naudojami kulinarijoje. Jais galima ne tik gardinti įvairias salotas, – ryškios granatų sėklos puikiai tinka švntiniams mėsos bei žuvies patiekalams papuošti.

„Pastebėjome, kad daugiausiai šių vaisių pirkėjai įsigyja šaltuoju metų sezonu. Žmonės juos perka žinodami, kad granatuose apstu vitamino C, geležies, B grupės vitaminų ir kitų medžiagų, kurios itin naudingos organizmui.

Nors granatų pardavimas piką pasiekia lapkričio mėnesį, tačiau ir gruodis bei sausis mažai jam tenusileidžia. Vien tik per šių metų gruodį mūsų pirkėjai įsigijo kone 48 tūkst. kilogramų šių vaisių, kai tuo tarpu per visą vasaros sezoną vidutiniškai jų yra nuperkama apie 10 tūkst. kilogramų“, – sakė B.Baratinskaitė.

Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Anot Brigitos, norinti šventiniams patiekalams suteikti ne tik egzotiškesnį skonį, bet ir nepriekaištingą išvaizdą, reikėtų žinoti, kaip išsirinkti tinkamus ir prinokusius vaisius.

„Granatų spalvos skiriasi. Vieni jų būna ryškiai rožiniai, kiti – šviesūs, treti – raudoni ar net plytų spalvos. Tačiau spalva nėra tas atrankos požymis, pagal kurį sprendžiama, sunokę šie vaisiai ar ne, nes spalva priklauso nuo granatų veislės. Štai todėl patartina parduotuvėse rinktis granatus ne pagal spalvą.

Vaisiai, kurių žievė yra kieta, o jie patys yra dideli ir sunkūs, būna sultingi. Be to, prinokę granatai nėra visiškai apvalūs, jų forma tampa šešiakampė.

Renkantis granatus verta atkreipti dėmesį ir į žievelės tekstūrą. Jeigu ji plona ir šiurkšti, vadinasi, vaisiai yra labiau prinokę už tuos, kurių žievė stora ir lygi“, – paaiškino B.Baratinskaitė.

Ji patarė: norint granatų sėklas lengvai, nesutraiškius atskirti nuo žievės, vaisių tereikia supjaustyti ketvirčiais ir sudėti į indą su šaltu vandeniu. Tuomet sėklos nesunkiai atsiskirs ir nusės ant dugno, tad beliks nupilti vandenį.

Granatų sėklos – gardžioms salotoms

Savo svetainėje skaniaisveikai.lt tinklaraštininkė Aušra pasidalino receptu salotų su kamemberu, kriaušėmis bei granatų sėklomis.

Anot jos, šios gurmaniškos salotos yra greitai paruošiamos ir puikiai tinka prie paukštienos arba žuvies.

Salotoms reikės:

3 saujų mėgiamų salotų (renkuosi mišinį); 1 kriaušės; 1/2 granato sėklų 1/3 puodelio smulkintų graikinių riešutų; 1 pakuotė kamembero sūrio; 1 v.š. skysto medaus; 2 v.š. smulkintų graikinių riešutų.

Padažui:

4 v.š. alyvuogių aliejaus; 1 v.š. balzaminio acto; 1/2 a.š. dižono garstyčių; 1 a.š. skysto medaus; druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga

Kamembero sūrio paviršių keletą kartų lengvai įpjauname. Apšlakstome medumi, beriame ant viršaus smulkintų riešutų ir kepame 180 C laipsnių orkaitėje 15 minučių.

Kol sūris kepa, pasiruošiame salotas. Kriaušes supjaustome griežinėliais ir sumaišome su smulkintais salotų lapais. Beriame granatų sėklas, smulkintus graikinius riešutus. Sumaišome visus padažo ingredientus, supilame į salotas ir išmaišome.

Į lėkštes dedame paruoštų salotų ir iš orkaitės išimtą keptą kamembero sūrį, dar karštą. Kiekvienai porcijai rekomenduoju iškepti po atskirą kamembero rutuliuką, patiekti individualiose lėkštėse, o salotų svečiai galės įsidėti atskirai.

Salotos su grikiais ir granatais

Šioms salotoms reikės:

50 gramų gražgarstės lapų; 50 gramų špinatų; 100 gramų grikių; 40 gramų kepintų karijų arba graikinių riešutų; 30 gramų kepintomis moliūgų sėklų; 1 persimono; pusės granato sėklų; 80–100 gramų pamėgto pelėsinio sūrio; druskos – pagal skonį

Padažui reikės:

2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių; 1 arbatinio šaukštelio balzamiko acto; druskos ir pipirų – pagal skonį

Gaminimo eiga

Išvirkite grikius, supjaustykite persimoną ir karijų riešutus.

Dubenėlyje pasigaminkite padažą salotoms: sumaišykite alyvuogių aliejų, balzamiko actą ir citriną. Įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų. Į dubenį dėkite arugulą ir špinatus. Užpilkite šiek tiek salotų padažo. Išmaišykite.

Tuomet sudėkite virtus grikius, kepintus riešutus, moliūgų sėklas, pjaustytą persimoną, granatus, sūrį ir viską išmaišykite. Ant viršaus užpilkite likusį padažą.

Vištienos salotos su granatais

Indrė Laurinavičienė portale lrytas.lt yra pasidalinusi vištienos salotų su granatais receptu.

Pasak jos, tai gaivios, traškios ir gardžios salotos. Granatų sėklos joms suteikia ne tik ypatingai gražios spalvos, bet ir puikaus skonio. Ji patarė salotas sumaišyti tik prieš nešant ant stalo, nes užpilas ilgainiui jas suminkština, ir salotos praranda traškumą.

Jeigu nenorima vartoti majonezo, jį galima pakeisti aliejumi su druska ir šlakeliu medaus. Citrinos nebereikės, nes granatai yra pakankamai rūgštūs.

Šioms salotoms reikės 300 g rūkytos, keptos ar virtos vištienos; vienos gūžinės salotos; majonezo; granatų sėklų salotoms apibarstyti.

Salotas supjaustykite kvadratiniais gabalėliais, vištieną – kubeliais, sumaišykite su majonezu, apibarstykite granatų sėklomis ir patiekite ant stalo.

Meksikietiškas patiekalas

O čia – šis tas apie išskirtinį patiekalą. Tai „Chiles en nogada“ – tradicinis meksikietiškas patiekalas, pagamintas iš švelniai aitrių „Poblano“ paprikų, įdarytų malta kiauliena bei jautiena ir vaisiais.

Jis apliejamas graikinių riešutų padažu bei papuošiamas petražolėmis ir granatų sėklomis. Teigiama, kad šį receptą 1821 m. išrado vienuolės Pueblos mieste.

Kadangi patiekalas turi Meksikos vėliavos spalvas ir kilęs iš Meksikos nepriklausomybės laiko, jis laikomas vienu iš labiausiai patriotinių patiekalų šioje valstybėje. Tačiau neįgudusiems tai – sudėtingas, specifinis patiekalas, kurio receptą išvertėme iš ispanų kalbos:

Patiekalui reikės:

50 ml augalinio aliejaus; 2 česnako skiltelių; pusės svogūno; 350 g maltos mėsos – jautienos arba kiaulienos.

5 raudonų pomidorų; 100 g migdolų; 100 g razinų; 100 g kedro riešutų; 5 gvazdikėlių; 20 g cinamono; 10 g maltų pipirų; 20 g druskos; 2 persikų; 2 kriaušių; 2 obuolių; 1 citrinos.

4 „Poblano“ paprikų; 4 kiaušinių; 10 g cukraus; 40 g miltų; 500 g graikinių riešutų; 700 ml pieno; 1 ožkos sūrio; petražolių šluotelės; 3 granatų.

Gaminimo eiga 

Įkaitinkite aliejų ir pakepinkite jame česnaką, svogūną ir maltą mėsą. Įdėkite į ją susmulkintus pomidorus, suberkite migdolus, razinas, kedro riešutus. Pagardinkite raudonėliu, gvazdikėliais, cinamonu, čiobreliais, maltais pipirais bei druska ir viską kepdami išmaišykite. Sudėkite supjaustytus persikus, kriaušes, obuolius ir citriną.

Išvalykite paprikų vidų, apskrudinkite jas ir jų vidų prikimškite šios masės.

Dubenyje išplakite kiaušinių baltymus iki purumo, sudėkite į juos trynius, suberkite miltus ir druską.

Išvoliokite įdarytas paprika šioje masėje ir pakepinkite aliejuje, – išėmę iš keptuvės sudėkite į indą su popierine servetėle, kad ši sugertų riebalus.

Padažui pieną sumaišykite su graikiniais riešutais, ožkos sūriu, cukrumi ir druska, apliekite juo paprikas, apiberkite susmulkintomis petražolėmis bei granatų sėklomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.