Maistingieji subproduktai – ir lietuviškas tradicijas gerbiantiems, ir gurmanams

Kad pirktum subproduktus, įsitikinęs vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius, turi būti arba paprastas, senovines kulinarines tradicijas žinantis ir jas puoselėjantis žmogus, arba smalsus gurmanas, nebijantis ragauti įdomesnių skonių.

Subproduktai parduotuvėse neužsibūna, daugelis jų išperkami dar tą pačią dieną, o pirkėjai teiraujasi, kada vežimo diena.<br>V.Skaraičio nuotr.
Subproduktai parduotuvėse neužsibūna, daugelis jų išperkami dar tą pačią dieną, o pirkėjai teiraujasi, kada vežimo diena.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Gal visur pasaulyje tokia tendencija, kad tradicijos gyvena provincijoje ar prabangiuose restoranuose, kuriems rūpi mūsų paveldas?“ – svarstė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas D.Bartošius.
„Gal visur pasaulyje tokia tendencija, kad tradicijos gyvena provincijoje ar prabangiuose restoranuose, kuriems rūpi mūsų paveldas?“ – svarstė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas D.Bartošius.
Perkamas subproduktas turi būti estetiškai išvaizdus ir akivaizdžiai šviežias.<br>„123rf.com“ nuotr.
Perkamas subproduktas turi būti estetiškai išvaizdus ir akivaizdžiai šviežias.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-01-23 09:00

Iš to, kaip greitai „Norfos“ parduotuvių vitrinose nelieka šviežių kepenų, širdžių, inkstų, žarnų, ausų, galvų, kojų ir kitų organų ar jų dalių, specialistas gali daryti išvadą – lietuviai subproduktus labai mėgsta.

Ką jau kalbėti apie tai, kad tradiciniais lietuviškais patiekalais – kraujiniais ar bulviniais vėdarais, šaltiena, paštetu ar įmantresniu širdžių ar skrandžių troškiniu kiekviena šeimininkė nustebins svečią iš užsienio ar šiais laikais – net ir savo nuolat skubančius miestiečius vaikus, atvykusius pasisvečiuoti.

Svarbu ir tai, kad kai kurie subproduktai mitybos specialistų įvardijami kaip itin maistingi ir naudingi žmogaus organizmui. Štai kepenyse yra įvairių vitaminų bei fermentų, geležies, folio rūgšties, fosforo, o inkstai yra ne tik maistingas subproduktas, bet ir turi daug omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, širdyse gausu B grupės vitaminų, cinko, seleno, taip pat tai geras folio rūgšties ir geležies šaltinis.

Naujos skerdyklos privalumai

Pernai rugsėjo mėnesį duris Šilalės rajone atvėrus naujai „Rivonos“ skerdyklai, iš kurios mėsa ir jos produktai iškeliauja į „Norfos“ parduotuves visoje Lietuvoje, kone visi procesai čia vyksta automatiškai.

Verslininkas, „Norfos“ įkūrėjas Dainius Dundulis pasidžiaugė, kad naujojoje skerdykloje dirba kur kas kokybiškesni ir švariau skerdieną nuvalantys įrenginiai, nei kad naudoti anksčiau.

Parduotuvių mėsininkai jau džiaugiasi gautomis itin švariomis kiaulių ausimis, kojomis, galvomis – šiuos subproduktus lietuviai perka taip pat noriai.

„Skerdienos oda – šviesi ir švari, apdorojimo lygis dabar kur kas aukštesnis, palyginti su tuo, kokį skerdykloje turėjome anksčiau. Automatizuotas vidaus organų nuvežimas nuo skerdienos, žarnų valymas. Anksčiau parduodavome nevalytas žarnas į Lenkiją, o dabar galime jas valyti ir šviežias pasiūlyti savo pirkėjams. Jos gausiai naudojamos įvairiems gaminiams. Kepenys, širdys ir kiti organai, išvalyti ir tinkamai apdirbti, išrūšiuoti, keliauja į parduotuves“, – sakė D.Dundulis.

Automatiškai siurblių vakuumu pašalinami ir visi šalutiniai produktai, žmogui čia nereikia nieko daryti. Šie šalutiniai produktai keliauja tiesiai į sunkvežimius ir, priklausomai nuo to, kokie jie, išvežami arba utilizuoti, arba – kompanijai, gaminančiai gyvūnų ėdesį.

Parduotuvėse subproduktai neužsiguli

„Norfos“ prekybos tinklo parduotuvių vitrinose galima rasti kiaulienos ir jautienos kepenų, širdžių, inkstų, liežuvių, skrandžių, blužnių, ausų, kojų, galvų, uodegų bei kitų mėsos subproduktų.

Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas D.Bartošius, paklaustas, kokius subproduktus lietuviai perka aktyviausiai, teigė, kad matematika čia paprasta: subproduktai tarp pirkėjų populiarūs ir ilgai parduotuvių šaldytuvuose neužsibūna, tad daugiausia nuperkama būtent tų subproduktų, kurių pasiūla yra didžiausia.

Pasak D.Bartošiaus, daugelis jų išperkami dar tą pačią dieną, o pirkėjai dažnai teiraujasi, kada vežimo diena. Jis apgailestavo, kad subproduktų kiaulėje yra tiek, kiek yra, todėl galimybių pasiūlyti pirkėjams daugiau nėra.

„Kiaulė turi keturias kojas ir vieną liežuvį, nei daugiau, nei mažiau. Tad šių produktų turime tiek, kiek turime, ir jais prekiaujame. Tačiau džiaugiamės, kad produkcija visuomet itin šviežia, nes pristatoma kasdien ar kas antrą dieną ir iškart išperkama“, – pasakojo vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas.

Jei kalbėsime apie produktų svorį, daugiausia nuperkama tų gyvulio organų, kurie sveria daugiausia, tad tikėtina, kad, skaičiuojant kilogramais, didžiausią parduotos produkcijos kiekį sudarys kepenys.

Labai populiarios ir kiaulių kojos bei ausys, toliau rikiuojasi širdys ir inkstai. Kiek mažiau nuperkama kiaulių skrandžių, bet tai priklauso ir nuo to, kurioje vietoje yra įsikūrusi parduotuvė.

Žiemą subproduktai – deficitinė prekė

D.Bartošius patikino, kad itin populiarūs subproduktai šaltuoju metų laiku. Šeimininkės tuomet noriai verda šaltieną, kuriai naudojamos galvos, kojos, gamina troškinius, prieš šventes itin populiarios kepenys – tuomet daugelis nori pasimėgauti naminiu paštetu ar įmantriu vyniotiniu su kepenimis, kiaulių ausimis, ką jau kalbėti apie stalo delikatesą – liežuvį.

Žiemą subproduktai – deficitinė prekė, tačiau visada galima pasiklausti parduotuvės mėsininko, kada jų bus atvežta.

Senoviškų, tradicinių lietuviškų patiekalų tradicijos, pasak D.Bartošiaus, gajesnės provincijoje. Vyras įsitikinęs, kad tam įtakos turi ir miestiečių gyvenimo tempas, mat gaminant sub-produktus reikia kiek ilgiau pasisukioti virtuvėje.

„Veikiausiai taip yra dėl žmonių gyvenimo būdo skirtumų. Regionuose žmonės galbūt išlaikę šiek tiek autentiškesnes kulinarijos tradicijas, daugiau laiko skiria maistui ruošti. Iš tėvų ir senelių turi daugiau žinių, ką ir kaip gaminti iš vieno ar kito subprodukto.

Miestų žmonės gal turi mažiau laiko. Pagal prekių pardavimą matome, kad didmiesčiai – palepinti, nori gatavo. Gal visur pasaulyje tokia tendencija, kad tradicijos gyvena provincijoje ar prabangiuose restoranuose, kuriems rūpi mūsų paveldas?“ – svarstė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas.

Noriai perka ir gatavus delikatesus

Tačiau vyras čia pat pasidžiaugė, kad ir skubantiems gali pasiū-lyti nemenką asortimentą – „Norfos“ kulinarijoje jau pagamintą įvairų keptą ar virtą paštetą, kaimišką šaltieną, vėdarus, kepenines dešras, vyniotinius, slėgtainius, rūkytas ausis ir pan.

Skubantiems ir lekiantiems, kaip kad ir man – batsiuviui be batų – tai puiki išeitis. Kai pagamina mamos, močiutės, mielai valgome, o kai užsinorime čia ir dabar – galime nusipirkti jau gatavus. Ką gali žinoti, gal ir mes, paauginę vaikus, stabtelėsime ir grįšime prie tradicijų – virsime šaltieną ir suksime vyniotinius“, – šypsojosi D.Bartošius.

Mėsininkas itin didžiuojasi ir čia parduodamais kraujiniais vėdarais, kuriuos pasigaminti patiems – itin nemenkas iššūkis, mat čia reikia šviežio kraujo, o ragautojams tai – itin gurmaniška patirtis. Jų parduotuvių vitrinose yra net trijų rūšių – storose bei plonose žarnose ir be žarnos – supresuotų į formas.

„Ši prekė labai paklausi, nors ir labai specifinė. Tie, kurie juos mėgsta, perka ir valgo, net giria. Pastebime, kad daugelis tarsi grįžta prie tradicinės lietuviškos virtuvės ir tokie patiekalai kaip vėdarai išgyvena savotišką atgimimą“, – sakė mėsininkas.

Lietuviai kaip užkandžius mėgsta ir rūkytas kiaulių ausis bei knysles. Knyslių skonis panašus į rūkytų ausų.

„Paprastai, jei pirkėjas atranda, paragauja, ir toliau perka“, – sakė D.Bartošius.

Patars ir parduotuvės personalas

Paklaustas, kaip žmogui, kuris nėra įgudęs mėsos pirkėjas, parduotuvėje teisingai išsirinkti subproduktus, ekspertas patikino, kad visi produktai jų parduotuvėse itin švieži. Pirma, mėsa iš skerdyklos pristatoma kasdien ar – į mažesnes parduotuves – kas antrą dieną, antra – vitrinoje ji niekada neužsiguli.

Subproduktų galiojimo laikas – trys paros, o štai pjaustyta mėsa paprastai laikoma tinkama apie dvi paras.

Priklausomai nuo to, ką nori gaminti, pačioje parduotuvėje visada galima pasikonsultuoti ne tik su pardavėju, bet ir su mėsininku.

„Žinoma, perkamas subproduktas turi būti estetiškai išvaizdus ir akivaizdžiai šviežias – nesudžiūvęs, nepakeitęs spalvos. Tačiau tokių „Norfos“ parduotuvėse ir nerasite. Labai svarbu nebijoti išbandyti naujoves ir drąsiai visų rūpimų dalykų klausti pardavėjų, o jie visuomet patars“, – sakė D.Bartošius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.