Šis sūris – tikras konkurentas mocarelai: net ir paprastą patiekalą paverčia delikatesu

Itališkas mocarelos sūris lietuviams jau seniai nebėra egzotika. Juo gardinamos ne tik picos, salotos, bet ir sumuštiniai bei kiti patiekalai. Tačiau vis labiau į mūsų virtuves veržiasi mocarelos pusseserė – švelnioji burata. Šis sūris, pagamintas iš mocarelos ir grietinėlės, yra saldesnis, labiau kreminis,  dėl to net ir paprastą patiekalą jis paverčia delikatesu.

 Salotos su burata.
 Salotos su burata.
 Peperonata su burata.
 Peperonata su burata.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 1:11 PM

Buratos atsiradimas – puikus tvaraus gyvenimo pavyzdys. Burata pradėta gaminti, norint panaudoti likučius nuo kitų pieno produktų gamybos.

Vienas iš pagrindinių ingredientų – grietinėlė, kuri būdavo nugriebiama nuo rytinio melžimo pieno. Taip pat buvo panaudoti ir mocarelos gamybos likučiai. Jie būdavo suplėšomi rankomis, tuomet sumaišomi su grietinėle ir sudedami į vientisą sūrio rutulį.

Buratos sūris, palyginti su daugeliu kitų rūšių, dar yra labai jaunas, pradėtas gaminti praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje. Jis gyvuoja apie 100 metų, bet jau spėjo tapti legendiniu Italijos virtuvės ingredientu, besiskinančiu kelią visame pasaulyje. 

Lietuvoje jo populiarumas didėja, valgytojai vis labiau liaupsina šį produktą.

Nors burata dažniausiai gaminama iš karvių pieno, norint patirti autentišką itališką skonį, vertėtų išbandyti iš buivolių pieno pagamintą buratą. Būtent tokią „Deluxe“ buratą nuo šio pirmadienio galima įsigyti „Lidl“ parduotuvėse.

Nors virtuvės šefas Felice Sgarra yra pasakęs, kad šį sūrį galima valgyti su viskuo, iš tiesų jam nereikia nieko.

Prekybos tinklo komanda dalijasi receptais, kurie tiks tiek jau garbinantiems buratos skonį, tiek dar tik norintiems jį pažinti.

Pomidorų, braškių ir buratos salotos

Reikės:

  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 200 g braškių
  • 1 vnt. buratos
  • balzaminio acto
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų

Vyšninius pomidorus ir braškes gerai nuplaukite ir supjaustykite puselėmis. Viską sumaišykite ir išdėliokite lėkštėje. 

Švelniai suplėšykite buratos sūrį mažesniais gabalėliais ir sudėkite juos į salotas. 

Kitame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, šlakelį balzaminio acto ir druską su pipirais. Gautu padažu apšlakstykite salotas ir jau galite ragauti.

Spagečiai su burata ir saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:

  • 120 g spagečių
  • 1 vnt. buratos
  • 4 česnako skiltelių
  • saulėje džiovintų pomidorų
  • žiupsnelio paprikos dribsnių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų

Užvirkite gerai pasūdytą vandenį. Sudėkite spagečius į puodą ir virkite juos 1–2 minutėmis trumpiau nei nurodyta ant pakuotės. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite į jį žiupsnelį paprikos dribsnių ir plonomis riekelėmis pjaustytą česnaką. Leiskite šiam aromatingam mišiniui pakepti ir dar geriau atsiskleisti.

Iš makaronų puodo pasemkite apie 50 ml vandens (daugmaž ketvirtadalis puodelio) ir atsidėkite jį į šoną. Išvirtus makaronus nukoškite ir sudėkite į keptuvę. Supilkite ir vandenį, kuriame virė makaronai. Viską gerai išmaišykite ir perkelkite į lėkštes. 

Atsargiai suplėšykite buratos sūrį gabalėliais ir sudėkite juos ir saulėje džiovinus pomidorus į makaronų lėkštes. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.