Virtuves užkariavusios varškės užtepėlės: sužinoję keletą faktų pamėgsite jas dar labiau

Lietuvišką stalą sunku įsivaizduoti be varškės – ne tik gardaus, bet ir vieno naudingiausių pieno produktų.

Vilkyškių varškės užtepėles galima naudoti tiek šaltiems užkandžiams, tiek karštiems patiekalams ruošti.
Vilkyškių varškės užtepėles galima naudoti tiek šaltiems užkandžiams, tiek karštiems patiekalams ruošti.
 Česnakinės bandelės su varškės užtepėle.<br>„Cukrinis avinėlis“.
 Česnakinės bandelės su varškės užtepėle.<br>„Cukrinis avinėlis“.
Tortilijų suktinukai su lašiša.<br> Vilkyškių pieninė.
Tortilijų suktinukai su lašiša.<br> Vilkyškių pieninė.
 Kreminiai makaronai su krevetėmis ir varškės užtepėle.<br> „Ant medinės lentelės“.
 Kreminiai makaronai su krevetėmis ir varškės užtepėle.<br> „Ant medinės lentelės“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 7, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Apr 7, 2023, 11:19 AM

Nenuostabu, kad savo vietą virtuvėje užsikariavo ir „Vilkyškių“ varškės užtepėlės – lengvos konsistencijos ir puikaus skonio produktas itin mėgstamas pusryčiams su duonos riekele ar tepti ant trapučio, užkandžiui su duonos ar daržovių lazdelėmis sulaukus svečių.

Tačiau visų mėgstamoms varškės užtepėlėms galima suteikti kur kas daugiau galimybių – nustebsite sužinoję, kokios universalios jų savybės ir kaip plačiai jas galima panaudoti ruošiant įvairiausius patiekalus. Tai sužinoję pamilsite jas dar labiau.

Net 97 procentai varškės

Lietuva nuo seno garsėja puikios kokybės pieno produktais.

Beveik prieš 90 metų „Vilkyškių“ miestelyje buvo įkurta pieninė. Šiandien įmonių grupė veikia „Vilvi group“ vardu ir jungia net 5 gamybines įmones – jos tęsia gerąsias tradicijas ir siūlo „Vilkyškių“ bei „Vilvi“ produktus išrankiam šiuolaikiniam žmogui.

Čia gaminamos varškės užtepėlės itin vertinamos už natūralumą: jų sudėtyje – net 97 procentai grynos varškės.

Be to, jos pasižymi ir išskirtinėmis skoninėmis savybėmis. Mėgstantys švelnų skonį renkasi varškės užtepėlę su žalumynais, aštrių prieskonių gerbėjai – varškės užtepėlę su česnakais, o ieškantys naujovių – su kanapėmis ir svogūnais.

Ir nors daugelis jas valgo tiesiog užsitepę ant duonos ar skrebučio, iš tiesų varškės užtepėlių panaudojimo galimybės yra kur kas platesnės.

Daugeliui bus netikėta, tačiau „Vilkyškių“ varškės užtepėlės pravers ruošiant pačius įvairiausius patiekalus – nuo kasdienių iki šventinių, nuo užkandžių iki sriubos ar karštųjų patiekalų.

Tuo labiau, kad mėgautis jomis gali ir tie, kurie saugo kūno linijas ar dėl kitų priežasčių nori sumažinti riebalų kiekį mityboje: 100 g užtepėlės yra apie 18 g riebalų – tai kelis kartus mažiau nei svieste ar majoneze.

Ir vietoje sviesto, ir vietoje majonezo

Skirtingai nei varškė, varškės užtepėlės yra kreminės konsistencijos, jos yra pagardintos prieskoniais ir jau paruoštos vartoti. Todėl jos puikiai tiks ir tuomet, kai valgį reikės paruošti greitai, ir tuomet, kai norėsis išbandyti ką nors naujo ar nustebinti šeimyną naujais skoniais.

Genialumas slypi paprastume! Tad norint paįvairinti patiekalų skonį tereikia visiškai nedaug – įprastą sviestą sumuštiniuose ar kituose užkandžiuose pakeisti varškės užtepėle.

Varškės užtepėles lengva tepti ant įvairių miltinių produktų: ruošti šaltus ar karštus sumuštinius, lavašo suktinukus, tepti ant iškepto picos pado ar beigelių. Varškės užtepėlės sudrėkina, tačiau neleidžia per daug išsiskirti drėgmei.

Taip pat jos pravers ir ruošiant lengvesnį salotų ar mišrainių padažą: tiesiog sumaišykite varškės užtepėlę su skystesniais priedais, pavyzdžiui, natūraliu jogurtu, ir tokiu padažu pakeiskite majonezą: bus mažiau kalorijų, bet ne mažiau gardu!

Pagardins tiek sriubą, tiek blynus

Visi puikiai žino, kad varškės užtepėlės tinka šaltiems užkandžiams. Tačiau jos gali būti nepamainomas ingredientas ir ruošiant karštus patiekalus.

„Vilkyškių“ varškės užtepėlės pasižymi termostabilumu – tai reiškia, kad karštyje jos išlaiko konsistenciją ir struktūrą, todėl puikiai tinka ruošiant karštus patiekalus. Naudokite jas lietinių, virtinių, makaronų ir kitų patiekalų įdarui ar padažui. Geras padažas garantuoja patiekalo sėkmę, o vietoje grietinėlės pasirinkę mėgstamą „Vilkyškių“ užtepėlę tikrai neprašausite pro šalį – bus ir skanu, ir mažiau riebu.

Arba naudokite varškės užtepėles vietoje grietinės – pagardinkite jomis sriubą, bulvinius blynus ar plokštainį – ir visus nustebinsite subtiliu, kitokiu patiekalo skoniu.

Varškės užtepėlės gali pakeisti ne tik grietinę ar grietinėlę, bet ir kiaušinius. Drąsiai dėkite jos į blynų tešlą, pikantiško pyrago įdarą ar skaninkite bulvių plokštainį – užtepėlė sujungia į vientisą masę skirtingus ingredientus. Tad jei neturėsite nė vieno kiaušinio ar norėsite išbandyti ką nors naujo – prisiminkite šį patarimą!

Tai gali būti ir puiki alternatyva pomidorų padažui. Varškės užtepėlę galima tepti ant iškepto picos pado, tuomet apibarstyti picą mėgstamais priedais ir pašauti į orkaitę.

Pasisemkite ir daugiau idėjų, kaip išradingai panaudoti „Vilkyškių“ varškės užtepėles. Dalijamės receptais.

Česnakinės bandelės su varškės užtepėle 

Recepto autorius – „Cukrinis avinėlis“ (Berta Garuckė)

Velykų rytui ir ne tik? Tikrai taip! Nepaprastai lengvai pagaminamos, česnakinės bei ypatingai gardžios dar šiltos ir ką tik iškeptos. Tai bandelės, kurios puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek šalia kitų patiekalų. Ir dar su viduje besislepiančia skaniausia „Vilvi“ česnakine varškės užtepėle!

Ingredientai:

  • 2 indeliai „Vilkyškių“ varškės užtepėlės su česnakais;
  • 1 puodelis šilto pieno;
  • 1 arb. š. mielių;
  • 4 puodeliai miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • Žiupsnis druskos;
  • Gabalėlis sviesto;
  • Kelios skiltelės česnako;
  • Ryšulėlis petražolių

Kaip gaminti

Į dubenį pilame pieną, beriame mieles ir gerai išmaišome. Paliekame kelioms minutėms pastovėti.

Beriame miltus, druską, mušame kiaušinį ir viską išmaišome. Tešlą išminkome taip, kad ji nebeliptų tarp rankų. Suformuojame rutulį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltai kelioms valandoms arba pernakt.

Iš tešlos suformuojame norimo dydžio bandeles. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20–25 minutes.

Bandeles įpjauname į keturias arba šešias dalis. Į jų vidų dedame česnakinę užtepėlę.

Puode išlydome sviestą kartu su smulkiai tarkuotu česnaku ir smulkintomis petražolėmis. Aptepame juo bandeles ir dedame dar kartą į 180 laipsnių orkaitę geroms 5–10 minučių, kad lengvai apskrustų.

Kai norisi ko nors lengvo – suktinukai su lašiša

Recepto autorius – Vilkyškių pieninė

Kai pasiilgstame saulės, spalvų ir šilumos, būtina įtraukti vasariškos gaivos į maistą. Šis receptas būtent tiems, kuriems rytą norisi pradėti ryškiai ir skaniai!

Ingredientai:

  • 4 kukurūziniai paplotėliai (tortilijos);
  • 150 g „Vilkyškių“ varškės užtepėlės su žalumynais;
  • 200 g rūkytos lašišos;
  • 100 g marinuotų keptų paprikų;
  • žalumynų (garnyrui);
  • marinuotų agurkėlių (garnyrui).

Kaip gaminti

Kukurūzinius paplotėlius ištepkite varškės užtepėle.

Išdėliokite plėšytą lašišą.

Marinuotas paprikas smulkiai supjaustykite ir taip pat sudėkite ant paplotėlių.

Paplotėlius susukite ir perpjaukite pusiau.

Patiekite su žalumynais ir marinuotais agurkėliais.

Kreminiai makaronai su krevetėmis ir varškės užtepėle

Recepto autorius – „Ant medinės lentelės“ (Kristina Pišniukaitė-Šimkienė)

Neperdedant – vieni skaniausių makaronų, kuriuos gaminau pastaruoju metu! Sėkmės formulė čia paprasta – skanus kokybiškų ir teisingai paruoštų produktų derinys: al dente išvirti (nepervirti) tagliatelle makaronai, tigrinės krevetės ir nuostabaus skonio itin kreminis baltojo vyno padažas.

Kreminį padažą makaronams (ir ne tik) paruošti galima ir be grietinėlės – vietoje jos puikiai tinka „Vilkyškių“ varškės užtepėlės. Taip taip, varškės užtepėlė – ne tik ant sumuštinio, laikas įsimylėti šį skanų ir maistingą produktą ir rimtesnio maisto gamyboje.

Ingredientai 2 porcijoms:

  • 30 g „Vilkyškių“ sviesto
  • 200 g tigrinių krevečių
  • Druskos, pipirų
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/4 stiklinės (60 ml) balto sauso vyno
  • 100 g „Vilkyškių“ varškės užtepėlės su žalumynais
  • 1/2 stiklinės (125 ml) vištienos sultinio
  • Kietojo sūrio „Vilvi Memel Reserve“

Patiekti:

  • Šviežių petražolių

Kaip gaminti

Keptuvėje išlydome sviestą ir kepame krevetes ant didelės kaitros po 2 minutes iš abiejų pusių. Iškepusias pabarstome druska, pipirais ir atidedame.

Į keptuvę įtarkuojame česnaką ir kepiname minutę. Pilame vyną ir kaitiname kelias minutes (išgariname alkoholį).

Dedame „Vilkyškių“ užtepėlę, pilame sultinį ir maišydami kaitiname ant didelės kaitros keletą minučių, kol padažas sutirštėja.

Išverdame makaronus gausiai pasūdytame vandenyje al dente, neperverdame.

Jei padažui dar trūksta drėgmės, įpilkite šiek tiek skysčio nuo verdančių makaronų.

Į keptuvę su padažu dedame išvirtus makaronus ir keptas krevetes. Viską gerai išmaišome.

Patiekiant užtarkuojame kietojo sūrio ir pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Skanaus!

Daugiau receptų rasite čia: „Myliu sūrį“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.