Keptos midijos pagal V. Radzevičiaus receptą: paruošti paprasta, o skonis įtiks net išrankiausiems

Kalendoriniam pavasariui įpusėjus, o tikrajam pagaliau atėjus į mūsų kiemus ir terasas, vis dažniau imame uosti grilyje kepamų skanėstų kvapus. Ir jeigu anksčiau dūmuose maišydavosi skrundančio šašlyko ar vištienos sparnelių natos, tai pastaruoju metu mūsų aplinka prisipildo visa puokšte kvapų: nuo keptų grybų ar daržovių iešmelių iki žuvies ir, žinoma, jūros gėrybių.

 Keptos midijos.<br> 123rf nuotr.
 Keptos midijos.<br> 123rf nuotr.
V. Radzevičius.
V. Radzevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 3:34 PM

Keliautojas, virtuvės šefas ir „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius pastebi, kad lietuviai vis dažniau atranda grilio galimybes ir noriai leidžiasi į skonio eksperimentus. Nors sprandinė ar marinuotos kulšelės vis dar neužleidžia pirmaujančių pozicijų, grotelėse čirškančių lydekų, menkių ar net tigrinių krevečių lyga pamažu lipa lyderiams ant kulnų.

Daug galimybių – ir tik viena taisyklė

V. Radzevičius sako, kad žuvies ar jūros gėrybių kepimas išskirtinis tuo, kad yra itin paprastas, nereikalauja ilgo pasiruošimo. Dėl to puikiai tinka nekantraujantiems ragautojams.

„Iš esmės yra viena pagrindinė taisyklė, kurios privalu paisyti. Ir ta taisyklė yra – neperkepti. Lašišai, krevetėms ar upėtakiui pakanka vos kelių minučių, kad tinkamai iškeptų, bet neišsausėtų. Dar pridėčiau, kad ne tik neperkepti, bet ir nereikia persistengti su prieskoniais ar marinatais. Visos jūrų gėrybės pačios turi itin daug skonio, tad pakanka jas gardinti druska, pipirais bei šlakeliu žaliosios citrinos sulčių“, – atkreipia dėmesį virtuvės žinovas.

Kepti galima ir grotelėse, ir naudoti iešmelius, tačiau, pasak Vytaro, mažai priežiūros reikalaujantis būdas yra kepimas ant žarijų. Pasak jo, žuvį suvyniojus į foliją, galima mesti tiesiai ant žarijų ir laukti, kol ji išsitroškins karštyje.

„Šalia pridėkite keletą bulvių – ir turite fantastiškai paprastą bei itin skanų patiekalą“, – šypsosi V. Radzevičius.

Platus pasirinkimas ir laisvė eksperimentuoti

Jei anksčiau parduotuvėse jūros gėrybių pasiūla apsiribodavo lydeka, menke ir kelių rūšių krevetėmis, šiuo metu galima rasti, ko tik širdis geidžia. Šukutės, aštuonkojai, žaliakiautės midijos, austrės, omarai ir visų dydžių bei spalvų krevetės – viskas pasiekiama ranka, tereikia tik noro ir fantazijos.

„Gal skambės keistai, bet, mano manymu, nėra nieko, ko nebūtų galima iškepti. Net austrės gali būti kepamos. Tačiau vienas skanesnių patiekalų yra keptos midijos.

Mes esame įpratę midijas gardžiai srėbti iš puodo, užkąsdami gruzdintomis bulvytėmis ar traškia čiabata, tačiau keptos midijos tikrai gali varžytis dėl stalo kapitono titulo“, – patarimais dalijasi V. Radzevičius.

Pasak jo, su sūriu keptas midijas galima ruošti ir orkaitėje, ir grilyje. Tačiau prieš imantis šio skonio eksperimento reikėtų pasidaryti nedidelius namų darbus – išsirinkti tinkamą midijų rūšį. Šiam patiekalui itin tiks gražios, sodriai žalios spalvos kiaute spindinčios žaliakiautės midijos.

Kviečiame išbandyti išskirtinį grilyje keptų midijų receptą pagal V. Radzevičių.

Grilyje arba orkaitėje keptos midijos su sūriu

Reikės:

  • 500 g šaldytų midijų (rekomenduoju žaliakiautes)
  • 200 g kietojo sūrio (parmezano ar panašaus)
  • 0,5 aitriosios paprikos
  • 1 žaliosios citrinos
  • 1 čiabatos tipo duonos ar kito mėgstamo batono

Kaip gaminti

Atšildytas ir atrinktas midijas nusausinkite ir išdėliokite ant grotelių. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka ir užberkite ant atvertų geldelių. Taip pat uždėkite po ploną riekelę aitriosios paprikos, pagardinkite mėgstamomis žolelėmis.

Paruoštas midijas kepkite ant nedidelės kaitros, kol sūris išsilydys.

Patiekti ant stalo galite kartu su tomis pačiomis grotelėmis.

Prieš ragaudami patiekalą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir skanaukite su paskrudinta čiabatos duona ar prancūzišku batonu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.