Grilyje kepti kuprės pjausniai nustebins subtiliu skoniu: ne veltui ši žuvis vadinama laukine lašiša

Jei su paukščių čiulbėjimu vis dažniau konkuruoja kepsninėje čirškiančio maisto garsai, vadinasi, į lauką sugužėjo grilio entuziastai. Patyrusieji net ir užsimerkę sparčiai bei gardžiai iškepa ne vieną dešimtį mėsainių, tačiau pradedantiesiems tikru iššūkiu gali tapti jau pats pirmasis maltinis.

 Kuprės kepsnys.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kuprės kepsnys.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šašlykas su keptomis daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Šašlykas su keptomis daržovėmis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 11:40 AM

Virtuvės šefas, keliautojas ir „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius pateikia keletą esminių taisyklių, kaip tinkamai ruošti maistą ant ugnies.

„Esminis kepimo pagrindas: gerai žinokite produktų, kuriuos grilinate, savybes ir įsitikinkite, kad produktai – kokybiški. Kaupkite patirtį, gal net užsirašinėkite, ką ir kaip kepėte: kokius produktus naudojote, koks jiems tinkamas karštis, marinavimo būdas. Po to tai įsimins savaime, bet iš pradžių reikia kaupti patirtį“, – pataria V. Radzevičius.

Šašlykai ir mėsainiai – klasikinis pasirinkimas

Paklaustas, kokius patiekalus dažniausiai renkasi pradedantieji grilio kepėjai, virtuvės šefas įvardija visiems gerai žinomus pasirinkimus: kiaulienos sprandinės šašlyką ir jautienos mėsainius.

„Gražiai apskrudusi bandelė ir skaniai pačirškinta mėsa yra sėkmingos iškylos atributai. Aišku, jei viską atliekame teisingai: pasirenkame maltą, apie 80 proc. riebumo jautieną, kaip reikiant įkaitiname grilį ir jame kepame maltinius. Labai svarbu jų neperkepti, kad mėsa neišsausėtų. Pakaks vos kelias minutes apkepti juos iš abiejų pusių – naujokams itin praverstų laikmatis“, – pabrėžia V. Radzevičius.

Nusprendus iškepti kiaulienos šašlyką, didžiausiu iššūkiu gali tapti ne pats mėsos kepimas, o tinkamo marinato pasirinkimas. Todėl pradedantiesiems rekomenduojama išmėginti klasikinius variantus, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinės šašlyką majonezo marinate.

„Kiaulienos sprandinės šašlykas – mėgstamas grilio kepėjų, nes tokį patiekalą sugadinti – itin sunku. Be to, ką tik iškeptus mažus gabaliukus patogu valgyti kad ir tiesiai nuo iešmo, jais lengva dalintis“, – sako jis.

Tiek naujokams, tiek patyrusiems grilio entuziastams „Lidl“ siūlo išbandyti kepti jau paruoštus „Grill & Fun“ linijos produktus: kiaulienos sprandinės šašlyką majonezo marinate, kiaulienos mentės šašlyką žolelių marinate ar daugelio itin mėgstamus marinuotus kiaulienos šonkaulius.

Žuvis – iššūkis ir ekspertams

Pačiu didžiausiu iššūkiu net ir patyrę grilio meistrai paprastai įvardija žuvies patiekalus. Tam pritaria ir prie grilio dažnai sutinkamas Vytaras.

„Jei mėsą mėgstame dėl viso pikto pakepinti kiek ilgiau, tai pagrindinė taisyklė ruošiant žuvį ar jūros gėrybes – jų neperkepti. Lašišai, upėtakiui ar krevetėms pakanka vos kelių minučių, kad tinkamai iškeptų, bet neišsausėtų – kitaip net ir gardžiausias padažas neužglaistys tokio persistengimo“, – pastebi V. Radzevičius.

Jo teigimu, gamtoje žuvies patiekalais galima mėgautis net ir neturint grilio ar kepsninės – užtenka ir laužo bei žarijų. Tokį iššūkį įveikti įmanoma kepant į foliją suvyniotą žuvį, ją prieš tai gerai įtrynus mėgstamais prieskoniais.

„Žuvies ir jūros gėrybių kepimas ant grotelių gali būti neprastas išbandymas, tačiau kepdami tinkamai galite pagaminti skanų patiekalą, kuris tikrai patiks jūsų šeimai ir draugams. Todėl siūlau drąsiai eksperimentuoti ir ant grilio kepti ne tik įprastą žuvį, bet ir išbandyti ką nors nauja“, – teigia virtuvės šefas.

Pavyzdžiui, nauju atradimu daugeliui gali būti kuprė. Ši žuvis dar vadinama laukine lašiša, yra išskirtinio skonio bei naudinga sveikatai. Skirtingai nuo daugeliui įprastos lašišos, kuprė pasižymi subtilesniu skoniu ir švelnesne tekstūra.

„Lietuviai labiau mėgsta lašišas, upėtakius, karpius ir kitas tradicines žuvis, tačiau į grilį vis dažniau prasibrauna ir egzotiškosios dorados, tilapijos bei kuprės. Pastaroji, nors ir šmaikščiu pavadinimu, daug kam turėtų patikti dėl savo panašumo į lašišą, o išbandę įdomesnį receptą – ją netgi įsimylėsite“, – juokauja pašnekovas.

Norintiems išbandyti egzotiškąją kuprę, V. Radzevičius siūlo pradėti nuo pavasariškai lengvo ir skanaus, bet paprasto recepto.

Grilyje keptos kuprės pjausniai su grilintomis daržovėmis

4–5 žmonėms reikės:

  • 1 kg atitirpintos kuprės pjausnių medaus–garstyčių marinate
  • 4 vnt. saldžiųjų paprikų
  • 2 vnt. didesnių cukinijų
  • 2 vnt. šviežių kukurūzų burbuolių
  • 8–10 vnt. vidutinio dydžio pomidorų
  • 50–60 ml alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų ir kitų prieskonių (pagal skonį)

Kaip gaminti

Tiek žuvis, tiek ir daržovės kepa trumpai, todėl pirmiausia patariama kepimui paruošti pastarąsias.

Nuplaukite ir norimo dydžio skiltelėmis supjaustykite visas daržoves. Jas suberkite į didesnį indą. Ant viršaus užbarstykite druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, Provanso žolelių, ciberžolės ir kt. Supilkite aliejų ir viską išmaišykite. Maišykite rankomis, tačiau pasistenkite neperspausti daržovių.

Kol daržovės marinuojasi, iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę. Tuomet sudėkite marinuotus kuprės pjausnius ir kiekvieną pusę pakepkite po kelias minutes – tiek užtenka žuviai. Labai svarbu neperkepti, kad žuvis neišsausėtų.

Dabar – metas daržovėms. Sudėkite jas į iki vidutinės kaitros įkaitintą kepsninę ir pakepkite vos kelias minutes, kad išorė lengvai apskrustų, o vidus išliktų minkštas ir sultingas. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.