Trys patiekalai, įkvėpti Graikijos: receptai, kurie pravers visą vasarą

Jei dangaus padanges vis dažniau raižo keleiviniai lėktuvai, tai – ženklas, jog prasidėjo vasaros atostogų metas. Viena pagrindinių keliautojų krypčių – Viduržemio jūros regionas, kuriame unikalumu išsiskiria Graikija bei jos salos.

 Dzadzikio padažas (tzatziki).<br> 123rf nuotr.
 Dzadzikio padažas (tzatziki).<br> 123rf nuotr.
 Graikiški užkandžiai.
 Graikiški užkandžiai.
 Fetos sūris su alyvuogėmis.
 Fetos sūris su alyvuogėmis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 5, 2023, 2:22 PM

Išskirtinumu spindi ir heleniškoji virtuvė, kurios tradicijomis galima mėgautis net ir namie, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Išskirtinių skonių gausa

Pietryčių Europoje esanti Graikija išsiskiria savo geografiniu unikalumu – daugiau nei 100 salų sudaro penktadalį visos šalies teritorijos. Krantus skalauja Egėjo, Jonijos ir Viduržemio jūros, o tūkstančius metų skaičiuojanti istorija atsispindi ir jos gastronominiame palikime: Graikijos virtuvė – tikra Balkanų, Viduriniųjų Rytų ir Viduržemio jūros šalių samplaika.

Graikų virtuvėje, kaip ir musulmoniškose šalyse, gausu įvairių šaltųjų užkandžių, vadinamų meze (gr. Mezedhes). Tai gali būti duona – dažniausiai naudojama pita, salotos, burekai, tiganita – alyvuogių aliejuje virtos daržovės, padažai, pavyzdžiui, dzadzikis (tzatziki), gaunamas sumaišius graikišką jogurtą, agurkus, česnaką ir alyvuogių aliejų. Mėgstami ir sūriai, tarp kurių išsiskiria Graikijos salose (Kretoje, Kerkyroje ir kt.) gaminama graviera: iš avių pieno pagamintam sūriui būdingas unikalus degintos karamelės skonis.

Tarp pagrindinių patiekalų dažniausiai sutinkami gyros – ant vertikalaus iešmo besisukantis kebabas, graikiški šašlykai suvlaki ar musaka – mėsos ir baklažanų apkepas. Tačiau mėgstami ir vegetariški patiekalai – jų populiarumą nulėmė gausus daržovių pasirinkimas bei ilgalaikės pasninko tradicijos.

Žinoma, jokia virtuvė neapsieina be desertų – jų turi ir Graikijos virtuvė. Graikiškajai konditerijai daugiausia įtakos turėjo turkiškos tradicijos – čia žinomi ir valgomi lukumas, baklava, chalva ir kiti saldumynai. Tačiau netrūksta ir vietinių gardėsių: varškės pyragas – galaktoburekas, graikiškų riešutų pyragas – karidopita, taip pat – ir įvairūs kalėdiniai bei naujametiniai kepiniai.

Graikijos auksas – alyvuogės

Graikija neįsivaizduojama ir be alyvuogių bei iš jų spaudžiamo aliejaus. Nors Ispanija šiuo metu yra pagrindinė alyvuogių aliejaus eksportuotoja pasaulyje, būtent senovės Graikijoje, o vėliau – ir Romos imperijoje jis tapo neatsiejama kasdienybės dalimi.

Alyvuogių aliejus naudojamas ne tik maisto pramonėje, bet ir kosmetikoje: jo dedama į muilą, prausiklius, šampūnus ir kitus grožio gaminius. Savyje turi įvairių žmogaus organizmui naudingų sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Yra žinoma, kad kuo tyresnis alyvuogių aliejus – etiketėje žymima, pavyzdžiui, „Extra Virgin Olive Oil“, tuo jis naudingesnis sveikatai ir, be abejo, dar labiau paskanina Graikijos virtuvės kulinarijos šedevrus.

Įkvėpta Graikijos: graikiškieji „kebabai“, išskirtinio skonio salotos ir vasariškai gaivus desertas

Graikai skiria daug dėmesio skaniam maistui, ir nors buvę Graikijoje sako, jog nėra matę pusryčiaujančių vietinių gyventojų, jie mėgaujasi sočiais pietumis bei gardžia vakariene. Graikijos skonių galite įnešti ir į savo namus, išmėginę net tris puikius receptus.

Graikiškieji kebabai, arba „Pita gyros“

Graikijos virtuvė neįsivaizduojama be vietinių kebabų, vadinamų „Pita gyros“. Nors ir primena greito maisto patiekalą, tai – sotus ir ryškių skonių kupinas gardėsis. Jam prireiks:

  • 500 g kiaulienos arba vištienos filė – galima naudoti ir jau paruoštą „Eridanous“ gyros mėsą
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 2 v. š. raudonėlių
  • 1 a. š. paprikų miltelių
  • 1 a. š. maltų kmynų
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 4 vnt. graikiško stiliaus pitos lakštų
  • iš anksto paruošto dzadzikio (tzatziki) padažo
  • šviežių daržovių: pomidorų, agurkų, salotų lapų ir kt.

Papildomai:

  • 2–3 didesnių bulvių
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Jei naudojate šviežią mėsą, nuplaukite ir nusausinkite ją popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte perteklinę drėgmę. Supjaustykite mėsą plonomis juostelėmis.

Paruoškite marinatą, dideliame inde sumaišydami alyvuogių aliejų, citrinos sultis, raudonėlį, maltą papriką, maltus kmynus, druską ir pipirus. Marinuokite mėsą šiame marinate bent 30 minučių, kad skoniai tinkamai įsigertų. Jei turite daugiau laiko, galite marinuoti mėsą ilgiau, kad ji būtų dar skanesnė.

Kol mėsa marinuojasi, nuplaukite ir nuskuskite bulves. Jas supjaustykite vidutinio storumo skiltelėmis, sudėkite į dubenį. Apibarstykite druska ir pipirais, užpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite.

Iki aukštesnės nei vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę ar grilį bei įstatykite keptuvą. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite mėsą, kol ji taps minkšta ir gerai apskrus – tam prireiks apie 5–7 minučių kiekvienai pusei.

Kol kepa mėsa, galite išsikepti ir bulvių skilteles. Taip pat prižiūrėkite, jog nesudegtų. Tuo pat metu galite pakaitinti pitos lakštu, kad jie sušiltų ir suminkštėtų.

Iškepus mėsai, išimkite ją iš keptuvo ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Tada mėsos juosteles supjaustykite dar ploniau ir suberkite į pitą. Ant viršaus uždėkite šviežių daržovių, iškeptų bulvyčių, užliekite tzatzikio padažu. Viską susukite ir patiekite.

Dzadzikio (tzatziki) padažą rekomenduojama pasiruošti iš anksto – kuo jis ilgiau laikomas šaldytuve, tuo jo skonis intensyvesnis. Labai svarbu gaminant dzadzikį itin gerai nusausinti susmulkintus agurkus – tuomet padažas išliks tvirtos konsistencijos ir nebus vandeningas.

Dzadzikio padažui prireiks:

  • 1 ilgavaisio arba 2 nedidelių agurkų
  • 4–5 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 a. š. baltojo vyno acto
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 500 ml natūralaus graikiško jogurto
  • druskos ir baltųjų pipirų pagal skonį

Agurkus sutarkuokite stambia tarka, užberkite druskos ir išmaišykite. Palikite kelioms minutėms pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio, kurį vėliau nupilkite.

Gerai nusausintus agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį, taip pat sudėkite trintą česnaką, graikišką jogurtą, supilkite actą, aliejų, viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska. Kad skonis būtų intensyvesnis, padažą šaldytuve palaikykite bent kelias valandas.

Kitokios salotos iš Graikijos

Graikijoje pernelyg nesismulkinama – tai galima pasakyti ir apie maistą: jei kada ragavote graikiškų salotų, tikrai pastebėjote stambiai supjaustytus pomidorus, agurkus ir kitas daržoves. Viską tarsi karūna papuošia vientisas fetos sūrio gabalas.

Tačiau šįkart siūlome išmėginti kitokias graikiškas salotas, kurioms prireiks:

  • 2–3 vidutinio dydžio arba didesnių pomidorų
  • pusės ilgavaisio agurko
  • 1 raudonojo svogūno
  • pusės saldžiosios paprikos
  • saujos (40–50 g) alyvuogių – tinka ir žaliosios, ir juodosios
  • 125–150 g „Eridanous“ gravieros sūrio
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • raudonėlių ir kitų prieskoninių žolelių pagal skonį

Pomidorus, agurką ir papriką supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, o svogūną – vidutinio storio griežinėliais, sudėkite juos į dubenį. Ten pat suberkite ir alyvuoges. Gravieros sūrį supjaustykite skiltelėmis arba sulaužykite rankomis virš daržovių – jis suteiks ypatingo, degintos karamelės skonio, puikiai derėsiančio prie daržovių gaivumo.

Salotas apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir sumaišykite.

Vasariškai gaivus desertas – šalta „Frappe“

Puikiai tiks atsigaivinti po sočių pietų, arba gaiviai pažadins ankstyvą vasaros rytą šalta graikiška „Frappe“ kava. Ją pasigaminti nesunku, o ir karšto vandens neprireiks.

Vienai stiklinei „Frappe“ reikės:

  • 2 a. š. tirpios „Bellarom Crema“ kavos
  • 2 a. š. cukraus
  • 2 v. š. šalto vandens
  • ledukų
  • gerai atšaldyto pieno pagal skonį

Į specialų plakimo indą arba stiklinę storomis sienelėmis įberkite tirpios kavos, cukraus, supilkite vandenį – vanduo turi vos apsemti birius produktus. Plakite tol, kol ištirps cukrus ir susidarys rusvos putos. Kuo daugiau putų, tuo ryškesnis skonis.

Į stiklinę, kurioje patieksite kavą, įberkite ledukų, supilkite ant jų išplaktą kavą. Įpilkite dar šalto vandens, taip pat pieno. Patiekite su šiaudeliu – taip bus patogiausia gerti „Frappe“. Kavą galite paskaninti sirupais ir kitais priedais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.