Šaltibarščiai, kuriuos norisi valgyti net ir žiemą: D. Filmanavičiūtė pasidalijo išskirtiniu receptu

Šaltibarščiai – vienareikšmiškai mėgstamiausia lietuvių vasaros sriuba. Vos tik atšyla oras, parduotuvių lentynose šio patiekalo mylėtojai pradeda ieškoti burokėlių, agurkų ir kefyro, be kurių neįsivaizduojama jokia šios sriubos variacija. O jų – išties daug! 

 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D. Filmanavičiūtė į šaltibarščius deda keletą netikėtų ingredientų, kurie šiai sriubai suteikia išskirtinio skonio.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 11:07 AM

Pirmą kartą vasaros pradžioje – birželio 10 d. – Vilniuje organizuojamas ir šaltibarščių festivalis „Pink Soup Fest“, kurio proga savo receptu bei kūrybiniu procesu virtuvėje su prekybos tinklo „Rimi“ šeima pasidalijo dainininkė, rinkodaros specialistė Dovilė Filmanavičiūtė.

Valgo ir žiemą 

„Kartu su šeima esame dideli šaltibarščių gerbėjai, gaminame juos visus metus. Tai tikrai nėra tik vasaros sriuba – mano vyras netgi gali pyktelti ir skelti moralą žmonėms, kurie nevalgo šaltibarščių žiemą“, – juokiasi pašnekovė.

Gaminti mėgstanti ir savo sekėjus įvairiais receptais socialiniuose tinkluose stebinanti žinoma moteris tikina, kad per eilę metų yra išmėginusi įvairiausių receptų, bet jos atrasti keli slapti ingredientai yra nenukonkuruojami, tad kone kiekvieną kartą patenka į šaltibarščių dubenį: „Prie šviežių agurkų nepamirštu įpjaustyti ir geros saujos marinuotų agurkėlių, taip pat smulkiai supjaustau ridikėlius, o kad sriuba būtų pikantiškesnė – kupinas lietuviškų krienų šaukštas niekada nepamaišo. Tiesa, kartais juos keičiu japoniniais pipirkrieniais, geriau pažįstamais kaip vasabiai.“

Kaip geriausia patiekti?

Dainininkė mėgsta prieš patiekdama šaltibarščius svečiams ar namiškiams juos šiek tiek palaikyti šaldytuve, kad šie pastovėtų ir atvėstų: „Man asmeniškai skaniausi šaltibarščiai antrąją dieną, kuomet ingredientai tarpusavyje būna persimainę skoniais.“

Žinoma, D. Filmanavičiūtė nepamiršta ir svarbiausio rožinės sriubos atributo – bulvių. „Kaip gi be jų? Esu tipinė lietuvė ir mėgstu visų rūšių bulves, bet dažniausiai prie šaltibarščių renkuosi mažas bulvytes, kurias apverdu, apkepu orkaitėje ir vėliau stiklinės dugnu sutraiškau, o galiausiai pagardinu įvairiais žalumynais“, – receptu dalijasi nuomonės formuotoja.

Teko skubėti naujų marškinių

Kulinarinės popietės metu kartu su savo „Rimi Lietuva“ komanda gaminęs generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius tikina, kad taip pat, kaip ir daugelis lietuvių, mėgsta šią sriubą – visgi dažniau valgyti nei gaminti. „Mėgstu ir šią sriubą, ir kitas. Pastaruoju metu esu atradęs įvairias trintas sriubas, o visuomet maloniai į vaikystės prisiminimus nukelia močiutės rūgštynių sriuba“, – mintimis dalinasi vadovas.

V. Lukoševičius prisimena šmaikščią istoriją, nutikusią kartą viešint Latvijoje: „Viešėjau darbo reikalais Rygoje ir prieš susitikimą užsukau į restoraną papietauti, užsisakiau šaltibarščių – latviai juos irgi gamina, tik dažniausiai valgo be bulvių. Visgi vos nepavėlavau į susitikimą, nes teko skubėti pirkti naujų marškinių – po suvalgytos šaltibarščių porcijos rožinė dėmė nelabai puošė ir tiko verslo aplinkai. Tad nors ir mėgstu šią sriubą, stengiuosi valgyti itin atsargiai, kad netektų vėl skubėti pirkti naujų drabužių.“

Kartu švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį „Pink Soup Fest“ Dovilė Filmanavičiūtė kviečia su jau tradicine tapusia rožine sriuba.

Reikės: 

  • stiklainio marinuotų burokėlių;
  • 1 l kefyro;
  • 0,5 l pieno;
  • svogūnų laiškų ir krapų;
  • 2 šviežių agurkų;
  • ryšulėlio ridikėlių;
  • saujos marinuotų agurkėlių;
  • šaukšto lietuviškų krienų;
  • putpelių kiaušinių;
  • druskos, pipirų;
  • bulvių;
  • aliejaus kepimui.

Kaip gaminti

Pirmiausia smulkiai supjaustome agurkus, marinuotus agurkėlius ir ridikėlius, sudedame į dubenį.

Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir krapus, o tuomet juos pertriname su druska, taip atskleisdami jų visą skonį ir ryškumą.

Tuomet sumaišome visas daržoves viename dubenyje, įdedame šaukštą krienų, suberiame pipirus.

Galiausiai pilame kefyrą ir pieną.

Leidžiame šaltibarščiams pastovėti ir atvėsti šaldytuve.

Per šį laiką išsiverdame putpelių kiaušinius ir apverdame bulves. Apvirtas bulves dedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę su vėjo apipūtimo funkcija ir apkepame apšlakstę aliejumi dar dešimt minučių.

Tuomet išimame bulves ir prieš patiekiant sutraiškome stiklinės ar puodelio dugnu, pabarstome mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.

Ištraukiame šaltibarščius iš šaldytuvo, pilame kiekvienam į dubenėlį ir puošiame sriubą išvirtais ir per pusę perpjautais putpelių kiaušiniais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.