Lietuviškos virtuvės legenda – ir ant jūsų stalo

Batono džiūvėsėliais puošti „Jūratės“ ir „Astros“ kotletai – tikra lietuviškos virtuvės klasika, net tapusi savotiška legenda. Prieš kelis dešimtmečius dėl šių išskirtinių kotletų lietuviai traukdavo į restoraną – tiek „Jūratė“, tiek „Astra“ buvo atsidūrusi ne vienos maitinimo įstaigos meniu.

„Jūratė“ kotletas.
„Jūratė“ kotletas.
„Astra“ kotletas.
„Astra“ kotletas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 10, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Jun 10, 2023, 9:34 AM

Šiandien restorano vertus pietus lengvai galima išsitaisyti ir namuose.

Užtenka užsukti į bet kurią „Norfos“ parduotuvę, įsigyti jau iškeptų „Jūratės“ ir „Astros“ kotletų, pašildyti ir patiekti su mėgstamu garnyru.

Juos mielai renkasi tiek vyresni, jaučiantys ilgesį šiems kotletams, tiek jaunesni, taupantys laiką ar norintys paskanauti to, kas buvo populiaru senelių ar tėvų jaunystės laikais, taip pat tie, kurie tiesiog pritrūko laiko paruošti vakarienę šeimai ar netikėtai užsukusiems svečiams.

„Žinodami, kokie populiarūs šie kotletai Lietuvoje, supratome, kad turime jų pasiūlyti „Norfos“ pirkėjams, kuriems šis tinklas yra pirmasis pasirinkimas, todėl pavasarį įtraukėme šiuos legendinius kotletus į gamybą“, – pasakojo bendrovės „Rivona“ kulinarijos cecho technologė Ieva Bagackienė.

Pasak jos, „Rivonos“ technologai savo kūriniais norėjo išsiskirti iš kitų – kad kotletų skonis būtų tradicinis, atitiktų tą, kuriuo jie garsėjo sukūrus jų technologiją praėjusiame amžiuje, tačiau kartu šie kepiniai būtų naujoviškesni ir tiktų šiuolaikiniam žmogui.

Ir jiems pavyko! Paragavusieji nustemba, koks puikus šių kotletų skonis, ir grįžta jų nusipirkti.

Tiek „Jūratės“, tiek „Astros“ kotletai – išraiškingo skonio, sultingi, tiesiog tirpstantys burnoje. Jiems paruošti naudojama natūrali malta vištiena, o išskirtinis jų bruožas – jie padengti batono džiūvėsėliais.

I.Bagackienė pabrėžia: nereikia baimintis batono. Jis kotletams suteikia ne tik kitokios tekstūros, tai yra traškumo, bet ir padeda išsaugoti mėsos sultingumą kotletams kepant, neleidžia jiems išsausėti.

„Čia ir yra visa skonio paslaptis. Ir trašku, ir sultinga – viskas viename. Tuo šie kepiniai skiriasi nuo paprastų kotletų.

Be to, batono džiūvėsėliai atrodo įdomiai, netgi elegantiškai, todėl šie kotletai tikrai traukia pirkėjų akį“, – pabrėžė I.Bagackienė.

Kuo „Jūratė“ skiriasi nuo „Astros“, kuri atsirado vėliau?

Kotletai atrodo panašiai, nes abu apvolioti batono džiūvėsėliuose, tačiau „Jūratė“ – apvali, o „Astra“ – pailga.

Bet yra vienas esminis skirtumas: vienas kotletas su įdaru, o kitas – klasikinis maltos vištienos kotletas.

„Jūratės“ kotletas – lengvas, sultingas maltos mėsos kepinys. Jį valgant galima pajusti šiokį tokį aitrumą, tačiau kotletas tikrai nėra per aitrus – pasak I.Bagackienės, susilieję įvairūs skoniai sukuria tobulą harmoniją burnoje.

„Jis visai neprimena paprasto vištienos kotleto, kuris dažniausiai būna sausokas, nes vištienos mėsa apskritai yra sausa. Šis kotletas sultingas ir – tai labai puiku ir svarbu – nėra prisisunkęs riebalų“, – kalbėjo technologė.

Visa paslaptis ta, kad ir „Astros“, ir „Jūratės“ kotletai kepami ne riebaluose, o rotacinėse krosnyse. Prieš kepant kotletai tik lengvai apipurškiami aliejumi. Toks sprendimas priimtas, kad jie nebūtų riebūs ir įtiktų šiuolaikiniams vartotojams.

„Jūratė“ yra klasikinis vištienos kotletas, tik su batono džiūvėsėliais, o „Astra“ – vištienos kotletas su įdaru, jo viduje – sūrio, kiaušinių, razinų masė. Tie, kurie mėgsta šį derinį, renkasi būtent „Astrą“.

Kaip šiuos kotletus parsinešus namo geriausia pasišildyti?

Pasak I.Bagackienės, šildyti galima mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje įjungus 180 laipsnių temperatūrą – užtenka tik kelių minučių, ir kotletai sušils, o kartu vėl taps traškūs batono džiūvėsėliai.

„Kaip ir kiekvienas keptos duonos gaminys, turintis sąveiką su drėgnais produktais, šie džiūvėsėliai šiek tiek sudrėksta kotletams gulint vitrinose. Bet norint atgaivinti traškumą, užtenka lengvai pakepti orkaitėje. Galima pašildyti ir keptuvėje, tik nereikia didelės kaitros“, – patarė technologė.

Ji rekomenduotų valgyti šiuos kotletus su salotomis, šviežiomis ar raugintomis daržovėmis, virtomis ar keptomis bulvėmis, bulvių koše, kruopų garnyru.

„O jeigu kas nors laikosi dietos ir nenori valgyti kotleto su batono džiūvėsėliais, manau, porcija gerų šviežių salotų šią nuodėmę nuplaus, nuramins ir paglostys širdį“, – šyptelėjo I.Bagackienė.

Kėdainių kulinarijos ceche ruošiama ir daugiau gaminių, kuriuos įsigijus užtenka tik pašildyti, ir vakarienė ant stalo. Taupantys savo laiką, pavargę po sunkių darbų ar norintys šeimai palikti pietus, kuriuos pasišildys net vaikai, renkasi ne tik „Jūratės“ ir „Astros“ kotletus, bet ir kepsnelius su marinuotais agurkais ir sūrio padažu, kepsnelius su pomidorais ir mocarela ar kitus.

„Bet kurioje „Norfoje“ galima rasti tai, kas patiks kiekvienam pirkėjui“, – patikino I.Bagackienė.

Pavadinimo idėją pasufleravo legenda

  • Nėra tiksliai žinoma, kur ir kada pasirodė pirmieji „Jūratės“ kotletai, bet kai kurie šaltiniai nurodo, kad pirmieji lankytojams juos pasiūlė Vilniaus „Neringos“ restorano virėjai. Tik vėliau atsirado kotletas „Astra“.
  • Manoma, kad „Jūratės“ kotleto pavadinimui idėją pasufleravo legenda apie Jūratę ir Kastytį. Jūros dugne, gintaro pilyje, gyvenusi jūros valdovė Jūratė pamilo žvejį Kastytį. Bet jiems meilės pavydėjęs dievas Perkūnas supyko – nužudė Kastytį, o Jūratę prirakino prie jos pačios gintarinės pilies. Jūratė verkė, o jos ašaros buvo tokios tyros ir skaidrios, kad tuoj pat sukietėdavo į gintaro lašus. Tuos gintariukus jūra išmesdavo į krantą.
  • Aukso spalvos džiūvėsėliai, kuriais apibarstytas „Jūratės“ kotletas, primena jos tyras ašaras ir legendą apie didelę meilę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.