Vasaros stalo karalienė – virš ugnies kepta mėsa

Maisto gaminimas lauke – ne pareiga, o vienas didesnių malonumų šiltuoju metų laiku. Kepimu ant grotelių ar laužo užsikrėtė turbūt visa Lietuva – taip maistą ruošia tiek vyrai, tiek moterys. Vakarais ar savaitgaliais aplink kepsninę susiburia šeimos, draugai, kaimynai ir mėgaujasi bendravimu, sklindančiais gardžiais aromatais ir, žinoma, puikiai paruoštais kepsniais.

Kepant kiaulieną ar vištieną nereikia to daryti ilgai, nes mėsa išsausės.
Kepant kiaulieną ar vištieną nereikia to daryti ilgai, nes mėsa išsausės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 8:00 AM

Nors pomėgis kepti maistą ant ugnies senas kaip pasaulis, net ir šioje srityje svarbūs keli dalykai, nuo kurių priklauso galutinis rezultatas.

Vienas jų – kokybiškų kepsnių ar mėsos pasirinkimas.

Čia visuomet verta pasikliauti profesionalais, žinančiais, kaip paruošti mėsą ar kitus gaminius, kad iškepti jie tiesiog tirptų burnoje.

Bendrovės „Rivona“ mėsos cecho darbuotojai vasarai pradeda ruoštis iš anksto – planuoja naujus gaminius, kuria receptūras, jas išbando. Tik tuomet, kai rezultatas tenkina, gaminiai pasiūlomi ir vartotojams.

„Prieš patenkant naujam gaminiui į parduotuves net keletą mėnesių vyksta kūrybiniai ir bandymų darbai, daugkartinės degustacijos“, – pasakojo mėsos technologė Daiva Vaišvilienė.

Kas diktuoja naują pasiūlą? Kaip išrenkami gaminiai, kurie bus pasiūlyti vartotojams?

„Vartotojų įpročiai ir skoniai nuolat keičiasi, todėl ir mes ieškome naujų sprendimų, kuriame naujas receptūras, ieškome naujų prieskonių, marinatų, tobuliname pakuotes.

Siekdami išgauti išraiškingą natūralų skonį naudojame kuo natūralesnius ir įvairesnius prieskonius. Šiemet atsirinkome labai kokybiškus natūralius itališkus marinatus. Vartotojų patogumui ieškome ir kuo patogesnių bei ekologiškesnių pakuočių. Naujoves diktuoja ir vartotojai, ir mūsų pačių entuziazmas, patirtis bei pats gyvenimo būdas – norime, kad būtų paprasta gaminti, skanu, estetiška, šviežia, sveika“, – pasakojo D.Vaišvilienė.

Siekdami patenkinti paklausą Šilalėje įsikūrusio „Rivonos“ mėsos cecho meistrai užtikrina didelę griliui skirtų produktų įvairovę: asortimentas – nuo įvairiausių mėsos pusgaminių iki šviežių ir virtų dešrelių.

Kadangi grilio produktų poreikis vis didėja, įmonėje įrengta moderni įranga, kuri padeda paruošti didelius kiekius šašlykų, marinuotų šonkaulių, šviežių ar virtų dešrelių, skirtų kepti.

Pasak D.Vaišvilienės, paruoštų kepti mėsos gaminių populiarumas ima didėti pavasarį, per Velykų šventes. Iki tol ir šaltuoju metu išlieka populiarūs marinuoti kiaulienos šonkauliai ir įvairios marinuotos vištienos dalys.

O nuo Velykų gerokai išauga ir kitų marinuotų gaminių pardavimas, tad nuo tada parduotuvėse pradeda atsirasti vis įvairesnių, naujesnių mėsos „paruoštukų“, kuriuos įsigijus tereikia tinkamai iškepti ir galima mėgautis su šeima ar draugais.

Šiam sezonui šilališkiai pasiūlė nemažai naujienų, kurių įsigyti galima visose „Norfos“ parduotuvėse.

Vištienos mėgėjams siūloma paragauti marinuotų vištų sparnelių medaus ir aitriųjų paprikų (čilio) marinate – pasak D.Vaišvilienės, jie pasižymi pikantišku skoniu su trupučiu aitriųjų paprikų.

Mėgstantys švelnesnį skonį turėtų išbandyti marinuotas viščiukų „tulpeles“ „Vasaros“ marinate – jos yra švelnaus, bet išraiškingo skonio. Arba marinuotas viščiukų blauzdeles be sąnario „Pikantiškai“ – jos marinuojamos su žolelėmis.

Šašlykų mėgėjams – net trys nauji šilališkių paruošti gaminiai. Marinuoti kiaulienos sprandinės šašlykai „Klasika“ turėtų patikti visiems tradicijų gerbėjams – šie šašlykai marinuojami su svogūnais. Norintys kiek kitokio skonio šašlykų turėtų išbandyti marinuotus kiaulienos sprandinės šašlykus „Itališkai“ – jie ruošiami su itališku marinatu.

O šoninės gerbėjai neapsiriks išbandę jiems paruoštą naujieną – marinuotus kiaulienos šoninės šašlykus su laukiniais česnakais.

Dar du nauji gaminiai skirti barbekiu skonio gerbėjams. Tai marinuoti kiaulienos sprandinės kepsniai „BBQ Kansas“ – jie ruošiami naudojant itališką marinatą. Šonkauliukų mėgėjai pirštus laižys skanaudami išraiškingo skonio kiaulienos šonkauliukus „BBQ amerikietiškai“.

Be šių naujovių, „Rivonos“ mėsos cechas ruošia ir kitus jau daug metų pasiteisinusius gaminius.

„Lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų patiekalų bei skonių.

Patys populiariausi yra klasikinio skonio šašlykai su svogūnais, pipirais. Taip pat pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir vištienos šašlykai, kurie yra švelnesnio skonio.

Tačiau šalia tradicinių pagal populiarumą rikiuojasi ir pikantiški įdomesni skoniai su įvairiomis žolelėmis. Matome, kad vis labiau vertinamas natūralumas, ir siūlome būtent tokią produkciją“, – patikino mėsos technologė.

Pasak D.Vaišvilienės, sultingiausi marinuoti kepsniai ir šašlykai – iš kiaulienos sprandinės.

„Bet ir mentės, šoninės gaminiai bus minkštučiai, jei bus tinkamai iškepti, nebus sudeginti. Minkšti ir sultingi yra ir vištienos šašlykai iš šlaunelių mėsos.

Kepant kiaulieną ar vištieną nereikia to daryti ilgai, nes mėsa išsausės. Svarbiausia neperkepti, todėl kepant patariu nebijoti perpjauti kepsnio ar mėsos gabalėlio ir pasitikrinti“, – patarimu pasidalijo mėsos technologė D.Vaišvilienė.

Mėsininkas dalijasi šašlykų receptu

  • „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius su „Lietuvos ryto“ skaitytojais pasidalijo šašlykų receptu. Pasak jo, tai universalus šašlykų marinavimo būdas.
  • Mėsą supjaustykite vienodo dydžio – maždaug degtukų dėžutės dydžio – gabalėliais.
  • Žiedais supjaustykite kelias svogūnų galvas, viską dėkite į indą. Apibarstykite mėgstamais prieskoniais ar jų mišiniu, viską gerai išmaišykite šiek tiek paspausdami, kad išsiskirtų svogūnų sultys.
  • Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir dar kartą permaišykite.
  • Palikite kelioms valandoms marinuotis, o prieš pat kepimą šiek tiek apibarstykite druska ir dar kartą permaišykite.
  • Maukite ant iešmų, tik ne per standžiai, o laisvai, kad mėsos gabalėliai tik vos vos liestųsi vieni su kitais, ir kepkite virš žarijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.