Aktorius A. Žiurauskas išdavė šašlykų receptą: marinuosite vos 15 minučių, o skonis – stebuklingas

Paklaustas apie populiariausią grilio patiekalą vasarą, tikriausiai dažnas lietuvis atsakytų tą patį – šašlykai! O kaip paruošti juos taip, kad draugų būryje neabejotinai būtumėte tituluotas geriausiu jų kepėju?

 Andrius paruošė kefyre marinuotus šašlykus.<br>TV3 nuotr.
 Andrius paruošė kefyre marinuotus šašlykus.<br>TV3 nuotr.
 A. Žiurausko iškepti šašlykai.<br>TV3 nuotr.
 A. Žiurausko iškepti šašlykai.<br>TV3 nuotr.
 Laidos dalyviai dalijosi geriausių grilio patiekalų receptais.<br>TV3 nuotr.
 Laidos dalyviai dalijosi geriausių grilio patiekalų receptais.<br>TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-06-18 14:29

Tai atskleidė TV3 laidos „Lidl grilio talentai“ svečiai, dėl kurių šašlykais pakvipo net anapus ekrano. Tad kokia gi ta neatsivalgomų šašlykų paslaptis?

Anot Vytaro Radzevičiaus, kepant šašlykus svarbiausia yra gera mėsa. Mat marinavimo būdų yra tiek, kiek ir pačių šašlykų kepėjų! Visa tai įrodys ir du prie grilio susitikę kovotojai – net 31 metų čirškinimo patirtį turintis aktorius ir laidų vedėjas Andrius Žiurauskas bei ledo skulptorius Mindaugas Tendziagolskis.

Patiekalus grilyje Mindaugas ruošia jau daugiau nei 20 metų, nuo studentavimo laikų. Anot M.Tendziagolskio, skaniausias patiekalas – ant laužo kepta mėsa. Tačiau jis neatsisako ir kitų patiekalų, pavyzdžiui, lauže keptų bulvių su sviestu ir lašinukais viduje.

Vis dėlto ledo Mindaugo gyvenime yra daugiau nei ugnies. „Kadangi nuolatos dirbu įvairiose šventėse, ant mano ledo skulptūrų dažniausiai patiekamos austrės. O kažkada pats esu daręs desertus – taurės, žinoma, taip pat buvo iš ledo“, – pasakos jis.

Tuo metu A. Žiurauskas gaminimo įgūdžius perėmė iš savo tėčio – namuose būtent jis visuomet būdavo atsakingas už mėsos ir žuvies paruošimą. Pirmuosius šašlykus, sužinojęs marinavimo receptą iš tėčio, Andrius iškepė būdamas šešiolikos. Dabar aktoriumi dirbantis vyras neslepia – teisingai mitybai ar maisto ruošai laiko neretai tiesiog nelieka.

„Valgai ne tada, kada nori, ar kada reikia, o kada leidžia, ar kai gali. Vakare jau tarsi negalima, bet kai baigi darbą, vis tiek kažko ieškai. Su žmona gaminame tik tuomet, kai turime laiko ir noro, nes gyvename virš 3 restoranų. Kai gyveni virš restoranų, nei gamintis, nei tvarkyti virtuvės nereikia. Bet jei turime laisvą pusdienį – kas yra ganėtinai retai – tuomet gaminame sau patys“, – pasakojo aktorius, neslėpdamas to, kad buvo įsigudrinęs skaniausių grilinamų patiekalų kvapą paskleisti po visą Laisvės alėją.

Penktadienio laidoje Mindaugas parodė, kaip ruošia vidurines vištienos sparnelių dalis. „Tai – mano gyvenimo moters receptas. Ji visuomet naudoja tuos pačius ingredientus ir jai pavyksta tobulai, o man – kas kartą skirtingai, kadangi mėgstu eksperimentuoti ir į viską pasižiūrėti kūrybiškai“, – aiškino Mindaugas.

Tuo metu Andrius paruošė kefyre marinuotus šašlykus. „Tai kefyro ir svogūnų marinatas su šiek tiek kaukazietiškų prieskonių, kurių mišinį siūlau pabandyti pasigaminti patiems“, – pasakojo Andrius.

Anot jo, marinatui reikalingus svogūnus reikėtų pjaustyti gana stambiai, kadangi jie naudojami ir mėsai įtrinti. „Svogūnų reikia daug, kad išsiskirtų sultys. Kepant svogūnus reikia nurinkti, kadangi jie dega – mums reikalingos tik jų sultys“, – pasakojo jis.

Šiame marinate šašlykus reikėtų laikyti 4 valandas.

Tačiau yra gausu ir kitokių receptų – laidoje Andrius papasakojo apie dar vieną, kurį jam atskleidė Kaune restoraną turėjęs ir ne vieną maisto mugę aplankęs bičiulis.

„Kai važiavome su juo iškylauti, jis paruošė vos 15 minučių marinuotą kiaulienos sprandinės šašlyką. Negana to, jie buvo tikrai stebuklingo skonio. Bičiulis sakė, kad taip daro visi, kurie prekiauja šašlykais mugėse. Kito varianto ten tiesiog nėra. Pagal šį receptą reikia dėti sluoksnį mėsos, užpilti vegetos prieskonių, taip pakartoti kelis kartus, papildomai dar užpilti vandens, išmaišyti, 15 minučių pakepti, ir viskas – bus nuostabiausias šašlykas!“ – Andrius išdavė slaptą receptą.

Gamindamas jis prisiminė ir vaikystę – tuos laikus, kai įsivaizdavo, kad skanūs šašlykai gali pavykti tik iš kiaulienos sprandinės. Šiandien jis jau žino, kad šį patiekalą galima paruošti iš to, ko tik širdis geidžia.

„Vieni žmonės mėgsta vištieną, kiti – kalakutieną, jautieną, veršieną ir net avieną. Pats gyvenu Laisvės alėjoje virš turkų restorano – jei norite suprasti, kas yra avienos šašlykas, ateikite į šį restoraną“, – pasiūlė jis.

Laida „Lidl grilio talentai“ – penktadieniais, 17.55 val. per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.